eugen65 scrie:Salut. Am rezolvat problema '''spray demuste'' Frica ca albina outoare sa nu intre in alt stup apropiat m-a facut sa folosesc aceasta metoda neortodoxa.
cristi arad scrie:cam asa se face : scoti toate ramele din stup si le scuturi la cca 50m de stup (nu mai introduci ramele acelea in stup); dintr-un alt stup iei numai una rama de puiet cu putine oua de 1-2 zile (din care ele isi vor trage botci de salvare) una rama cu miere si una rama cladita dar goala, si le introduci in stupul bezmeticit (ai grija sa nu mai ai albine ouatoare pe lada). albinele ce s-au intors in stup (nemai avand ouatoare intre ele) se vor apuca sa creasca puietul ; trebuie sa iei numai una rama cu puiet din alt stup pt ca tineretul din lada ta sa produca laptisor de matca pe care sa-l imparta la putina larva pt a-ti face botci de calitate si larve bine hranite, din aceste botci de salvare selectezi 2 care-s mai mari, celelalte le suprimi; nu mai intervii in lada 3 saptamani (adica pana la imperecherea matcii).
nectarel scrie:Eu la familiile ouatoare procedez astfel:
din contra scot tot puietul care se poate salva si il dau unor familii medii si mierea o scot aproape toata;
astept sa ecluzioneze matca si sa se imperecheze
am o reusita destul de mare fara a se extinde albina ouatoare si la alte familii sau roi.
Asta e o metoda descoperita de mine si sunt multumit de reusita.
Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Balian şi 28 vizitatori