cornelioandanciu scrie:Anul acesta am dus albinele intr-o locatie montana, cam la 1100 metri altitudine.Am preferat sa fac asta deoarece teiul nu m-a multumit in zona in care am eu albinele, asa ca asta este singurul pastoral pe care-l fac pana in toamna, cand le voi aduce la campie pentru iernare.Ce am castigat cu asta?Am zapacit asa de tare familiile puternice incat nici prin cap nu le-a mai trecut sa roiasca, am lasat suberele trase, sa simta putin racoarea noptilor de vara.Si lucreaza precum uzinele, asa ca atunci cand vin acasa cam peste doua saptamani ma astept sa gasesc caturile pline.
Deocamdata cam atata despre mine, as fi deosebit de bucuros daca si alti stupari vor impartasi din experienta lor apicola de la munte.In special cei care fac stationar in astfel de zone daca ar spune cate ceva despre activitatea lor, le-as fi recunoscator.Numai bine, si nu uitati, muntele poate fi o alternativa atunci cand nu merge teiul, sau cand la campie este seceta, cum a fost anul trecut.
Domnule Cornelioandaciu,va impartasesc din experienta mea din pastoral in zona de munte.Eu am stupina in Urziceni -Ialomita,iar dupa terminarea salcimului la Dridu s-au Moldoveni mergem la salcim2 in jud Prahova si am fost in citeva locatii foarte bune Valcanesti ,Cosminele ,Teisani ,Slanic Prahova,Tirgul Carbunesti.Nu este deloc rau ca ati ales sa va retrageti la munte dpa tei,dar trebuie sa tineti seama de anumite conditii ,ca la munte conditiile meteorologice sint capricioase.Am facut cutiva ani pastoral la invitatia unui coleg din zona ,la fineata.Am fost foarte multumit,dar am facut doua mutari.Am fost pe Valea Teleajenului unde cu 2 ani in urma se defrisase o padure si crescuse zmeuris ,si zburatoare unde am umplut stupi de miere.Mare avantaj puteti avea si cu fineata ,dar pentru a beneficia de un cules bun ,trebuie se amplasati stupi in zonele colinare ,unde oameni opreste iarba pentru coasa si unde nu paste vitele.Secretia de nectar la fineata se aseamana foarte mult cu teiul ,cind da cind nu da dar cel mai bine este la zmeura .la mure si la zburatoare,unde chiar daca nu umple caturile ,cu siguranta are cules de intretinere foarte bun.Daca aveti stupina stationara ,iar in jurul dv pe o distanta de 3-5km nu aveti fineata s-au defrisari de padure ,trebuie sa cautati loc de amplasare,adica tot un pastoral in zonele cu baza melifera de care am amintit.Cind faceam pastoralul la munte mai ales la zburatoare si zmeura mergeam la ocolul silvic si de acolo obtineam informatiile unde au fost taieri de padure ne punea in legatura cu padurarul si totul se rezolva foarte repede.Problemele apareau la amplasare ,erau drumurile greu practicabile prin padure ,erau crengile la copaci care ingreuna trecerea cu pavilionul,totul era o aventura ,Mai gaseam si locuri mai usor acesibile ,dar totul trebuia controlat si stabilit dinainte traseul.Ne dadea de furca schimbarire de vreme ,acuma era cald ,acuma venea ploaia,era stresant si pentru noi dar si pentru albine.Trabuie atentie la amplasare ,ca la munte sint depresiuni unde se formeaza curenti de aer ,mai este si umezeala ,si asa cum atragea atentia si celalti colegi puietul varos este in floare mai ales ca ati deschis urdinisurile la maxim .Pe timpul nopti temperatura scade foarte mult si trbuie sa fiti la stupina pentru a lua masurile necesare,altfel o sa aveti neplaceri cu dezvoltarea .Sint zone unde merge mai bine in altele mai slab ,dar depinde nu de tipul de stup care ii aveti ,ci cit de dezvoltati sint si cit ce cules aveti in zona.Din punct de vedere termic este inconstentabil mai bine la munte decit la cimpie, dar fiecare prezinta avantaje si dezavantaje.Cum floarea soarelui in ultimi ani nu mai merge ,intradevar muntele ar fi o varianta.Personal daca as mai avea posibilitatea ,si as sti ca as gasi locuri bune de amplasat ,oricind las floare soarelui pentru mune ,conditia ca fineata sa secrete nectar.Calitatea mieri de munte este deosebita,si merita sacrificii pentru a obtineo.Ca parere personala nu ati facut rau ca ati ales muntele ,ramine sa vedeti culesul.Va urez succes.