Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

fenomenul ... a frigore

Mesajde paul » 05 Aug 2013, 19:44

Era amintit aluziv intr-un articol despre hraniri. In mare, ce-am inteles eu ... ca se intampla ceva nelalocul lui cand se ierneaza pe rame pline din leat in leat cu miere! Cica are loc acest fenomen ... a frigore ! :shock: Ce stiti despre el ???
Cica Ograda are o explicatie detaliata a acestui fenomen intr-una din lucrarile sale . Sincer, e prima data cand am intalnit termenul ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Re: fenomenul ... a frigore

Mesajde nae » 05 Aug 2013, 21:56

Ghemul perfect e ca o manusa fara degete = indivizii sunt in contact neintrerupt(fac schimb de hrana/informatie/pozitie in interiorul ghemului) .
Cand ramele sunt pline efectul ,prin intreruperea contactului ,este ca la manusa cu 5 degete = ingheata mana ; teoretic ai 3-4 semighemuri intr-un ghem , practic vor ierna pe fata insorita a cutiei si din 5-6 intervale vor capota jumatate .
N-am citit , am patit .
nae

Mesajde Ioan Guist » 05 Aug 2013, 22:04

Cand avem ghem compact? In ce luna? Una este ghemul afanat si altceva este ghemul compcat-strans.
Ridicati capace in november ( 20) si spuneti ce vedeti.
Cand e ultima "oala" de hrana atministrata?In ce zi din oct?
cand eclozeaza ultimele celule?
Va spun sincer ca e greu sa faci in Noiembrie ca ramele din cuibul de iernare sa fie pline din leat in leat.

Hai ...pregatiti-va intens ca vin vremuri grele.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde jonny_it » 05 Aug 2013, 22:24

paul scrie:Era amintit aluziv intr-un articol despre hraniri. In mare, ce-am inteles eu ... ca se intampla ceva nelalocul lui cand se ierneaza pe rame pline din leat in leat cu miere! Cica are loc acest fenomen ... a frigore ! :shock: Ce stiti despre el ???
Cica Ograda are o explicatie detaliata a acestui fenomen intr-una din lucrarile sale . Sincer, e prima data cand am intalnit termenul ...

De obicei albinele muta mierea din zona cuibului in lateral sau in capetele ramei.
Daca ramele sunt pline ochi cu miere albinele consuma putin mai repede mierea din zona cuibului pentru a face loc. Se intampla frecvent cand incepatorii ierneaza ME pe cate un corp cu rame pline cu miere si uita sa lase corpul de jos la locul lui. :)
jonny_it

Mesajde alexx » 11 Aug 2013, 19:25

Pe nimeni nu am auzit sa ierneze pe rame cu miere din leat in leat cel mai bine afara cu acele rame si tinute pentru primavara sau la stors
alexx

Mesajde paul » 12 Aug 2013, 19:17

alexx scrie:Pe nimeni nu am auzit sa ierneze pe rame cu miere din leat in leat cel mai bine afara cu acele rame si tinute pentru primavara sau la stors

Pai, uite, asa i-am iernat eu pe cei 5 ai mei pe care-i aveam in 2011 si au iesit in primavara bine mersi, fara turte, apipipixuri si invertituri si am facut si miere si roi :!:
Anu' trecut, dupa ce ma haladisem 8-) am zis si eu ca si tine ... Ca merge numa'vreo juma de rama cu miere . Si ... n-a mers !!! :evil: Basca ca n-am scos nici ramele din mijloc pe care a fost puiet pana tarziu . Si, rezultatul ... turte din ianuarie, lipsa zbor de curatire si 10 din 18 au capotat in martie . In aprilie, mai zburau cate 2-3 albine pe la fiecare urdinis ... :evil:
Stii cum se zice ... tot patitu-i priceput. Anu' asta, toate ramele pe care vor ierna vor fi pline in noiembrie DIN LEAT IN LEAT . Cum am sa procedez ??? Administrez masiv sirop la inceputul lui septembrie, imi fac 5-6 rame capacite full pentru fiecare familie, le scot din stupi si le inlocuiesc cu rame goale sau cu ceva pe ele si mai stimulez ... putin cate putin. In noiembrie sau mai devreme , functie de vreme, readuc in stupi ramele full si ... aiaie !!! :idea:
Problema care ma interesa pe mine era ... a frigore . Dupa unii autori, iernarea pe rame full n-ar fi tocmai koser deoarece are loc acest fenomen ... a frigore . Dupa altii, un neamt , nu-mi mai aduc aminte numele , daca ramele sunt full si capacite si este albina pe fiecare interval pana la o treime de leatul superior, caldura pe care o degaja ghemul de iernare face ca ramele cu miere sa se manifeste ca un radiator, sa inmagazineze si sa cedeze caldura .Sincer nu ma pricep la termodinamica da' mi se pare pertinenta observatia neamtului.
Cica a frigore asta, e tot o treaba de ... termodinamica !!! Dumnezeu sa-i mai priceapa si pe astia cu termodinamica lor ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Mircea_63 » 12 Aug 2013, 20:04

"Bai"... termodinamica-i mistoaca rau!!! Si innebunitor de simpla. Auzi principiu:
-Caldura intotdeauna trece de la corpul cald la corpul rece! :lol: E pe bune! Asta-i principiul II. Asta stie si baba Veta.
- Energia unui sistem este egala cu suma energiei partilor componente. Asta-i principiul I. Ca si cum ai spune ca prostia unui grup este egala cu suma prostiei membrilor sai. Pai asta stiam si fara sa fac cursul de termodinamica. :lol: N-am zis nimic despre grup si nu ma refer la vre-un grup anume.
E mistoaca termodinamica, sa mor io.

Poate ma vezi la primavara plangand pe aici ca nu mai am albine :( anul trecut am finalizat hranirea de completare in septembrie si le-am tot dat de completare pana s-a putut. In octombrie, zi calduta, am scos ramele mai goale si le-am lasat sa ierneze pe rame pline, am restrans putin, apoi nu am mai umblat la ele. vad ca a tinut figura!

Cand imi iasa pasienta zic ca am avut noroc. ;) Asta-i foarte util. Daca iese rau, pot zice ca am avut ghinion. Oricum ma simt vinovat, numa` nu asa tare. De mi-as asuma reusitele, ar trebui sa-mi asum si esecurile. :o
Asa ca in primul an ai avut noroc si in al doilea ghinion!

Sa deie norocul peste tine Paule, sa fii iubit!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde kamy » 12 Aug 2013, 20:23

Paule frate o fi facand nevasta cu tine asa da te rog nu face asa ceva albinelor,mai degraba in august da-le mai putin si des dar nu face prostia sa scoti ramele ai nevoie sa nu fie stresate ,ia gandeste-te ca-ti pleaca nevasta de acasa si-ti lasa mancare multa si buna inchisa in frigider pe care ti-o da peste o lunacand se intoarce!
In ramele de iernare ca finca se arata iarna sanatoasa e nevoie si de pastura coapta sigilata cu miere si capacita si nu cu polen din octombrie!
In momentul in care familia simte ca nu are suficienta mancare strange rau de tot cureaua si ciuciu corp gras la albina proaspat eclozata,parerea mea da tu nu te lasa influentat da-i nainte,ce numai eu sa fac prostii??!
kamy

Mesajde paul » 12 Aug 2013, 20:59

Mircea_63 scrie: Auzi principiu:
-Caldura intotdeauna trece de la corpul cald la corpul rece!
- Energia unui sistem este egala cu suma energiei partilor componente.

"Bai"am zis in sinea mea dupa ce-am postat: sa vezi daca citeste 63-ul pe aici , ce lectii de fizica cuantica coroborate cu conductivitati termice imi baga . :lol: M-am inselat !!! ... :lol: Da', nu prea mult ... :lol:
2011, primul meu an cu albine. Morcovul avea frunze care se vedeau din avion ... Am citit si rascitit tot ce mi-o picat in mana inclusiv forumul. Eram dezorientat de aceeasi speta si pareri diametral opuse ... Atunci, am luat si eu ceea ce am crezut de cuviinta ... Ioan Guist o zis sa iernam pe rame cat mai full de miere. Nea Gica, Dumnezeu sa-l ierte zicea sa iernam cu urdinisul deschis pe pozitia "vara", noi cei care nu aveam stupii cu fund AV. Alt stupar zicea sa uitam ca avem albine din octombrie si pana-n martie (drept ii ca am rabdat pana-n 22 februarie). Bineinteles toti sustineau efectuarea tratamentelor cu strictete. Asa am facut si ... O FOST BINEEE !!! Nu mi-am batut capu' nici cu "a frigore", nici cu termodinamica lui Budel ( asa-l chema pe neamt- mi-am amintit) :lol:
2012, eram ..."doxa" :twisted: si rezultatele ... n-au intarziat. Ma refer la finalul sezonului 2012 ... toamna-iarna.
2013 ... SE VAD FRUNZELE LA MORCOV ???
paul

Mesajde paul » 12 Aug 2013, 21:09

kamy scrie:Paule frate o fi facand nevasta cu tine asa da te rog nu face asa ceva albinelor,mai degraba in august da-le mai putin si des dar nu face prostia sa scoti ramele ai nevoie sa nu fie stresate ,ia gandeste-te ca-ti pleaca nevasta de acasa si-ti lasa mancare multa si buna inchisa in frigider pe care ti-o da peste o lunacand se intoarce!
In ramele de iernare ca finca se arata iarna sanatoasa e nevoie si de pastura coapta sigilata cu miere si capacita si nu cu polen din octombrie!
In momentul in care familia simte ca nu are suficienta mancare strange rau de tot cureaua si ciuciu corp gras la albina proaspat eclozata,parerea mea da tu nu te lasa influentat da-i nainte,ce numai eu sa fac prostii??!

Kamy, daca ar fi asa simplu cu albinele cum ii cu nevasta ... :lol: Nevasta-mea are ceva hachite, i le stiu si mai ales stiu cum sa le contracarez ... ;) In schimb, cu albinele ... e mai grele !!!
Ai dreptate cu stransul curelei de catre albina cand nu mai are stocul tampon.O sa continui cu stimularea 1l sirop la 4-5 zile si apoi in septembrie o sa vad cat si cum le administrez siropul.
LE ... stiu sa gatesc, in cazul in care nevasta incuie frigiderul! :lol:
paul

Mesajde kamy » 12 Aug 2013, 21:20

Imparte litru ala in 2 sau in 3 zile nu le forta cu invertitu,acu Io doar am vrut sa te simti in chelea albinelor!
Sanatate,numai ghini!
kamy

Mesajde Mircea_63 » 12 Aug 2013, 21:21

paul scrie:2013 ... SE VAD FRUNZELE LA MORCOV ???
Cu ochiul liber :lol:

Radea nevasta-mea la telefon...

-Ce ai bre?
-Auzi -din filmele alea cu tiganii- zice una ca are "un lan de morcovi in fund" :lol:

Io nu ma uit la d`alea, dar nah...unitate in diversitate.

Paul, aceleasi principii le-am urmat si eu. Tot cu nevasta -asociatul si omul meu de nadejdie intr-ale albinelor- am avut cele mai mari greutati. Ar fi umblat zilnic la stupi sa fie sigura ca e totul bine, era oripilata de cruzimea mea -le lasasem sa ierneze in fundul gol- si le-ar fi dat turte, gogosi, placinte, numa` sa nu moara de foame. Da` io nu si nu!
Tz dai seama ce morcov aveam? Daca nu-mi iesea pasienta, ma simteam vinovat de nu ma spala tat Muresu`.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE