Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Concluzii ale anului apicol 2012-2013

Mesajde cristi_vidican » 05 Aug 2013, 20:49

Deja am intrat în următorul an apicol pe care ni-l dorim de succes. Întotdeauna mai bun ca precedentul.
Vă invit să tragem niște concluzii.
În ce mă privește pe mine, cu stupina în zona de vest - Bihor, am avut au an bun. El mă raportez la ceea ce am realizat eu în trecut.
mediile pe stup în kg
Rapița - 10
Salcâm 13
Tei și FS amestecate 8
Eu practic un sistem cu 2-3 mutări pe an (sunt mai comod din fire).
Ciudat a fost în cazul meu că stupii au fost cel mai populați la rapiță. La salcâm deja puteam vedea că populația scăzuse. FS m-a prins cu stupii buni, dar mai slabi ca la rapiță.
După FS, populația a scăzut. Mortalitate vizibilă în fața urdinișului. Colegul meu de pastoral are o mortalitate dublă față de mine. Populațiile fiind ca aceleași.
Rapița a ținut puțin (1 săptămână de cules mai susținut, apoi a picat floarea)
Salcâmul - am prins 2 reprize bunicele - un singur cules
Teiul a fost foarte slab și am preferat să-l las în stupi ca să-l extrag după FS. Pentru că FS nu dădea la început, albinele au păpat mult din tei.
FS - an foarte ciudat. Iulie, cântare de sute de grame, cel mai mult 1 kg. La sf de iulie, început de august, cântarul a sărit și mai sus, ceea ce a salvat de fapt culesul la FS.
O concluzie conturată în ultimii ani: dacă vrei medii mari, trebuie să știi să ții toți stupii de producție la nivelul optim de producție. Ceea ce nu e chiar ușor: roirea, stropirile, calitatea mătcilor, vremea, zgârcenia noastră, unele boli care nu le depistăm, nepriceperea sunt factori care pot da peste cap o întreagă stupină, iar rezultatele pot fi foarte mici.
După câte am văzut, au fost culesuri regulate, dar mici.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Re: Concluzii ale anului apicol 2012-2013

Mesajde redoo » 05 Aug 2013, 22:08

Si eu sunt multumit cu ce am facut pe stationar.
-iesit din iarna cu 7 stupi unul fara matca facut unificare
-la salcam 6 stupi,am tras foarte putin din ei....1-2 rame din fiecare-25 kg
-la tei desi am padure de tei in apropiere nici nu am simtit mirosul,in schimb am tras 22 kg de miere foarte inchisa la culoare.
-floarea soarelui am tras din 5 stupi 106 kg din al saselea nu am mai avut timp ca a venit noaptea.Ramele cu miere le-am dat la roi /pastrat pt rezerva
- am facut 4 roi care sunt pe 10 rame acum,unul avand si un cat in care a bagat si ceva miere...merge la descapacit mai tarziu.
-am luat ofamilie de albine dintr-un horn,si-a tras matca care a inceput sa ponteze o sa aiba nevoie de ceva intariri si hrana.
-am cumparat pt tata 5 roi care acum sunt pe 10 rame unul avand si e cat.
-am topit si 5 kg ceara
-am sotia insarcinata in 3.5 luni
la anu mai mult!!!
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde Mircea_63 » 05 Aug 2013, 22:18

Felicitari pentru 3.5... sa-ti traiasca si sa creasca, sa fie sanatoase amandoua! :D
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde stroe » 05 Aug 2013, 22:51

Daca la tei erau 15-20 kg pe stup eu declaram anul perfect( nici macar o lingurita de miere de tei) asa ca a fost un an bun.
stroe

Mesajde iulians » 05 Aug 2013, 23:01

La mine media este de 3
iulians

Mesajde iulians » 05 Aug 2013, 23:03

La mine media a fost de 30 de kg pe familie, stationar. Speram la mai mult!
iulians

Mesajde Donbazil » 05 Aug 2013, 23:10

Sal'tare!
Mircea, daca dai timpu' inapoi vezi ca acu trei luni si jumatate incepuse deja laptisorul de matca....Iar polen era din belsug..... :lol: :lol: :lol:
Glumesc!.....Sa fie toti sanatosi si fericiti.

.......................................................................................................................................

Ca sa nu ies cu totul din topic atata spun:
An nasol!......5 mutari in pastoral, peste 5000 de Km facuti cu duba si remorca si daca n-as fi dat polen de 8 mii de lei doar cu mierea produsa eram sub linia de plutire.....Acu' vedem ce-o fi la floare da' nu-s prea mari sperantzele.....Cat despre roiuri ( si inca destul de multe)....Sunt bine-merci puse pe toate rubricile de anuntzuri si ma tot suna oamenii dar de cumparat......mai asteapta.....
Asa ca desi teoretic anul apicol e cam gata, socotelile nu-s inca facute.....( Mai ales ca trebuie cumparata si hrana pentru iernare)....
Eu m-am invatzat sa nu zic " hop" pana n-am trecut santzul....idea:
Sal'tare!
Donbazil - Faget
Donbazil

Mesajde jonny_it » 05 Aug 2013, 23:51

Am avut familii care au dat si peste 100 dar si familii care abia daca au dat 15-20 kg. Medie sub 25 daca iau in calcul si roii, daca nu pun roii iese prea mult chiar si pt un an apicol ceva mai slab decat anul trecut.
Am stat doar in stationar pe mai multe vetre.

Nu degeaba se spune ca toamna se fac pregatirile pt anul apicol urmator. Daca anul trecut puneam niste inlocuitori de polen rezultatele erau mult mai bune, asa au adus polen toxic, depopulari, probleme. Anul acesta m-am invatat minte. Prefer sa irosesc niste drojdie de bere si lapte praf decat sa mai am polen toxic prin stupi. Asa preventiv, consider ca este o asigurare. :)

Per total multumit, au fost si ani mai slabi.
jonny_it

Mesajde gica.mosu » 06 Aug 2013, 10:28

stroe scrie:Daca la tei erau 15-20 kg pe stup eu declaram anul perfect( nici macar o lingurita de miere de tei) asa ca a fost un an bun.

Boerule....au patit-o si altiiiiii ca la tei au luato in brate (si eu in 2002 nu am luat 1 gram) au facut turism apicol...
eu in ac an am sarit teiul :lol: pt ca atunci cind in aug -sept e an secetos teiul ....PAAAA...deci omul cit traieste invat...SALVE!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde FLORINELU » 06 Aug 2013, 11:27

pentru mine a fost un an bun,tei nu am avut nici de pus pe o masea,in schimb in perioada teiului am stors o miere de faneata aproape incolora si foarte buna la gust,era ca mierea de salcam si a fost destul de multa. a fost miere te trifoi alb fiindca era foarte mult pe camp si nu la cosit nimeni.
la final sant multumit de 2013,doar ca nu vin cumparatori la supi si roi.
FLORINELU

Mesajde duma » 06 Aug 2013, 15:03

Pentru mine fiind la inceput de drum , pot spune ca am avut detoate , de pasti am luat 2 famili de la care la salcam am scos 20 kg / familie , ma ajutat mierea zaharisita ramasa in rame dupa stors ca a urmat 3 saptamani ploiase , tei foarte putin pe cae l-am scos impreuna cu FS , ca prin minune floarea soarelui din abundenta langa locatia stupinei mele , am facut si 1 roi dintr-o familie sa invat si acest lucru , unul mi-a dat Dumnezeu ca eu nu am prieteni asa de buni la suflet sa imi dea '' MOCANGEALA " vre-un roi , am stors si miere deci un an bunicel pentru un incepator fara sprijin din partea unui apicultor batran in preajma , DOAR VOI ce ma mai ajutati si cu ce citesc usor , usor pun in practica . La iana ma pregatesc din timp cu tot ce imi trebueste pentru a da mai mult randament si sa nu mai intampin probleme in inventaul apicol ( rame , magazi , roinite si lazi ) . Fiind stationar ma multumesc cu ceea cea am realizat anul acesta , mai ramane sa trec iarna si in primavara sa ma bucur de zborul de curatire !
Doamne Ajuta !
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde Gheorghevici Iulian » 06 Aug 2013, 16:57

Eu am avut primul meu an de apicultură destul de bun.
1. Am ieșit din iarnă cu 8 roiuri din care 6 au fost pe 4 rame.
2. Din cei doi mai dezvoltați care după salcâm au ajuns pe 20 rame (2 corpuri 1/1) o parte doar crescute, i-am desființat + câte două rame cu puiet căpăcit de la ceilalți am format 12 roiuri - 2 cu mătcile de anul trecut restul cu mătci de roire de la un prieten și câteva de salvare din cele două familii orfanizate înainte de desființare.
3. Am mai format 2 roiuri după floarea soarelui.
4. Toate roiurile sunt bine dezvoltate, cel mai mic este pe 8 rame acum au rezerve destule momentan, vedem ce urmează.
5. Ceară 4 kg dată la schimb pe faguri.
6. Polen 200 g :D luate în primăvară de la rapiță, probă la colectoare.
7. Miere am scos de la 6 familii: la rapiță 5 kg de la toți - staționar, salcâm media 12 kg - pastoral, tei nu am fost, floarea soarelui media 20 kg - staționar. Dacă împărțim și la roiuri ies alte medii. La anul am cu ce compara acest prim an apicol complet- 12 luni.
Gheorghevici Iulian

Mesajde Bambucha » 06 Aug 2013, 20:37

Eu am prins asa:
6 zile rapita
5 zile salcam 1
4 zile salcam 3
7 zile tei
10 zile FS

Desi teiul arata a fi avut toate conditiile, a fost destul de capricios. Medie mica per familie ca 10 kg. Culesuri de scurta durata insa foarte violente, "chinejii" si transportul la timp au facut diferenta. An comparabil cu '93. Roiuri nexam.
Am facut un dus rece intre s1 si s3 la transport. Un pas inainte si unul inapoi!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Dragos2006 » 06 Aug 2013, 21:29

La mine in zona se organizeaza iarna inlalniri intre apicultori , un bilant se face cam asa :
- pe miere am incasat X lei
-pe polen am incasat Y lei
- pe materiaal biologic am incasat Z lei
- am avut cheltuieli de T lei
Dupa ce am tras linie am ramas in buzunar cu atati lei din care am facut urmatoarele lucruri : A, B , C .

parerea mea : a fost un an mediocru dar cum din apicultura daca nu curge , pica tot a ramas de o ciorba.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde Mircea_63 » 06 Aug 2013, 21:39

Sa lasam Cezarului ce-i al Cezarului si sa discutam de albine, miere, polen!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Dragos2006 » 06 Aug 2013, 21:57

Discutiile pe burta goala nu prea sunt productive ... :D asa ca si Cezarul are rolul sau in aceasta ecuatie .
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE