Am folosit botcile de salvare pentru ca nu aveam alta solutie..nu aruncati cu pietre prea mult...banuiesc ca fiecare "profesionist" a apelat involuntar sau nu la aceasta solutie finala.
Cel penru care am lucrat afara si din cate am inteles majoiritatea apicultorilor profesionisti folosesc transvazarea simpla.
In opinia mea matca cea mai "sanatoasa" ar fi de roire(unde e si inclinatia spre roit ca dezavantaj) si de schimbare linistita care teoretic ar fi cea mai buna dar destul de greu de pus in practica pt un profesionist.
Am hotarat sa incerc cu botci de salvare vazand spre surprinderea mea ca toti cei mai batrani folosesc aceasta metoda..care nu e deloc buna dar ca un compromis pana in primavara poate fi ok.
Nu demonstram aici cunostintele de limbi straine si nici nu impresionam prin mistouri de doi lei,eu cred ca putem invata unii de la altii experimentati sau nu cunoscatori sau nu de limbi si termeni straini.
Am incercat sa ajut cu mica mea experienta,nu am de ce si cu ce sa ma laud dar consider ca asa cum si eu am avut nedumeriri referitoare la ouat,au si altii(altii sunt convinsi ca le stiu pe toate).
Anul trecut pe timpul asta din 2500 de familii aproximativ 1000 de matci au fost omorate deoarece aveau puiet putin sau erau agesive iar apoi le unificam cu restul ,vreo 1000 plecau in Italia la iernat iar restul ramaneau in Germania.
Pentru cunostintele unora lingustica oua destul de in anotimpul rece ..e drept ca poate avea probleme la iernare iar buckfast care are la origine lingustica,ceva carnica si putin din albina englezeasca isi pastreaza oarecum aceasta trasatura de a oua si in anotimpul rece.
Hibridul adus de afara care e de o calitate ...medie are acum ca doua rame si jumatate pline de puiet in timp ce ceilalti cumparati de pe aici au cel mult doua rame cu cate un buchet de puiet.
Afara lucram cu me de 9 rame 3/4 iar la sf lui septembrie care avea sub 3 rame de puiet in general piereau.
Daca as mai spune ca media anuala pe familie e in jurul la 100kg probabil or sa mai vina ceva pietre catre mine

))
Va multumesc totusi pentru micile mustrari sunt convins ca am mult de invatat de la dumneavoastra si cred ca discutand constructiv si colaborand unii cu altii vom putea obtine cu totii rezultate mai bune.