Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

intrebare

Mesajde luciancarasanu » 05 Oct 2013, 22:21

am gasit 4 roiuri mai slabe
vreau sa le unesc din 4 sa fac 2. care e metoda cea mai simpla si eficienta la ora asta
si cum as putea sa pastrez cele 2 matci peste iarna sa nu le omor
multumesc frumos
luciancarasanu

Re: intrebare

Mesajde cobi » 05 Oct 2013, 22:33

luciancarasanu scrie:am gasit 4 roiuri mai slabe

unde le-ai gasit si ce inseamna slabe?
cobi

Mesajde cristi-serban » 05 Oct 2013, 22:48

La fam cu matca cea mai batrana sau la care au dat cu virgula anul asta rupele gatul;
Tai o ceapa felii in lada care le vei unifica(roi sau fam)si in mijlocul fam introduci roiul;
Procent 100% la mine;Se elimina starea de orfanizare.
Totul in max 5min.
cristi-serban

Mesajde stroe » 06 Oct 2013, 19:36

luciancarasanu scrie:am gasit 4 roiuri mai slabe
vreau sa le unesc din 4 sa fac 2. care e metoda cea mai simpla si eficienta la ora asta
si cum as putea sa pastrez cele 2 matci peste iarna sa nu le omor
multumesc frumos

Unesti cu rezultate foarte bune stupi vecini. Daca schimbi locul in stupina albina care are deja orientarea facuta, in zilele astea calde se va duce catre locul vechi sau in stupii vecini.
stroe

Mesajde luciancarasanu » 06 Oct 2013, 19:45

ms ptr ajutor
matcile sunt de anu acesta
chiar nu exista nici o metoda de salvare
nu as vrea sa le omor
ms
luciancarasanu

Mesajde un OM » 07 Oct 2013, 07:48

Pai nu le omori, le donezi cuiva care vrea sa faca un roi :mrgreen:, sau sa inlocuiasca vreo baba ;) .
Daca nu vrei sa vezi roiul infipt in fagurele gol si ceva urme de mucegai in jurul lui lasa-i asa. Dumneata inveti numeri in primavara.
un OM

Mesajde jenica67 » 07 Oct 2013, 21:24

Caraseanule, ce inseamna mai slabe. Ai cumva un stup orizontal ? Daca au ceva albina si resurse de miere, eu asi incerca toti 4 intr-o cutie stransi bine. Dar cum spune un om, exista riscuri. Trebuie sa le apreciezi corect puterea. Daca nu ii iernezi asa, nu ai cum sa salvezi matcile.
jenica67

Mesajde ionutzdrobis » 13 Oct 2013, 16:33

Eu folosesc multietajati,pun deasupra familia orfanizata iar intre cele doua corpuri pun o plasa de tantari si preventiv mai pun si cate o jumatate de ceapa in fiecare corp.
Dupa aproximativ 3 zile iau plasa si unificarea e facuta....la vremea aceasta e cam cea mai sigura ,iar daca ai dubii le lasi separate o saptamana.
Depinde de situatie dar daca as fi in locul tau as merge pe 2 sau 3 familii mai puternice decat pe 4 slabe cu riscuri de inmbonlavire sau infometare peste iarna.
Se stie ca o familie slaba consuma pe timp de iarna mult mai multa hrana decat o familie buna raportat la numarul de faguri.
Reginele oricat de bune ar fi sigur gasesti una sau doua de sacrificat sau de ajutat un prieten...din cate stiu era cineva pe forum care cauta o matca.
Daca ai familii sanatoase in primavara iti poti selecta cateva matci obtinute prin botci de schimbare care vor fi cel putin la fel de bune ca cele pe care le ai.
ionutzdrobis

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE