Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

de ce isi vand unii pavilionul?

Mesajde ignatius » 10 Noi 2013, 14:11

salut
tare as fi curios de ce isi vand cei mai multi pavilionul apicol? isi dau seama ca l-au construit gresit? ca e este in pat rece si se lucreaza greu? ca vor sa treaca pe un numar mai mare de stupi?
multam fain
stima
Ignatius
Focsani
48 ani, stupi verticali
ignatius

Re: de isi vand unii pavilionul?

Mesajde mitiy_bot » 10 Noi 2013, 14:34

costa mult transportul pavilioanelor ,tractoarele rutiere au cam disparut si depinzi foarte mult de altii , asa ca lumea (si eu )a trecut la camioane apicole .Asa iesi mult mai bine, cu costurile ,cu timpul deplasarii si nu depinzi de nimeni. Dezavantaj ar fi intretinerea costurile cu motorina, asigurarea,rovneta si daca tragi linia esti in avantaj fata de pavilion per sezon apicol!
mitiy_bot

Mesajde ves.lucian.zabrani » 10 Noi 2013, 14:40

Stiu ei bine de ce renunta !!! isi fac socotelile si cand trag linie , nu le prea convine !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde ignatius » 10 Noi 2013, 14:47

pai se cheltuie mai mult de 1000 euro cu transportul unui pavilion daca inchiriezi un tractor si faci pastoral pe o raza de 100 km, doar in judet si limitrof? 1000 de euro nu mi se pare mult la un pavilion pe care ai 70 stupi, va multumesc

p.s. Sunt la fel de multe de vanzare si autocamioane apicole
48 ani, stupi verticali
ignatius

Re: de ce isi vand unii pavilionul?

Mesajde ACR » 10 Noi 2013, 19:27

Nu cred ca este o regula general valabila pentru toti. Fiecare avem nevoi diferite, volum de munca diferit, distante de deplasare in pastoral diferite, timp mai mult sau mai putin, ajutoare, situatie financiara, sanatate, etc...... toate diferite si nu tot ce-i potrivit pentru unii este si pentru ceilalti !
Eu am trecut partial de la pavilioane la remorci mici auto, pe care-mi intra 40 si 64 familii. Intr-adevar cheltuielile sunt mai mici, taxe, intretinere, consum, acces, etc.....
Mai am un camion cu pavilion , numai camionul populat, la care mi-a expirat starea tehnică din iulie. In primavara, da stupii jos, du-te la RAR, pune stupii iar pe el, si tot asa in fiecare an..... Pavilioanele scapa de problema asta.
Sunt si multe avantaje ale pavilioanelor. Eu lucrez pavilionar din 2002 ,am fost multumit si mai sunt !
ACR

Mesajde Donbazil » 10 Noi 2013, 20:19

Sal'tare!

Ca sa tractez pavilionul trebuie sa am tractor. N-am, deci trebuie sa platesc la tractorist. Am si microbuz in care imi incap 21 de lazi de 12 rame ASTAS cu o magazie fiecare. Am si o remorca biax pe care mai incap 21 de lazi pe un singur rand. Pot pune si doua randuri dar fara magazie sau....Cu risc.
Ce fac ?....Cu microbuzul merg eu si fac 100 Km. in 2 ore, tractand si remorca incarcata. Pe orice drum fie si european
Cine merge cu tractorul?....Si tractorul merge 100 Km. in 4 ore cu pavilionul dupa el.Asta daca-i tractor inmatriculat ca altfel.....Iar pavilionul e inmatriculat ca utilaj agricol, cu numere de la primarie deci nu pot merge decat pe drumuri secundare....Nu pot sa stau dupa tractor cu microbuzul incarcat. N-as lasa nici pe tractorist singur....
Ajuns la destinatie descarc stupii din microbuz si de pe remorca si-i asez pe suporturi. Trebuie sa-i pazesc.....
Cu pavilionul doar descat de la tractor si deschid urdinisele. Treaba de un sfert de ceas. E "blindat" deci n-am treaba cu furtul. Iar de ocupat ocupa doar cativa metri de teren. N-am treaba nici cu furtunile nici cu vreo viitura dar nici cu ursu'.....

Asa ca trebuie sa optez.....Si am optat....Am pavilionul de vanzare..... :idea:

Sal'tare!
Donbazil - Faget
Donbazil

Mesajde ignatius » 11 Noi 2013, 11:43

Va salut DonBazil, dupa ce laudati atat de mult pavilionul spuneti ca e de vanzare ? :) :lol: ceva nu se leaga, cu stima
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde filip » 11 Noi 2013, 12:02

Pastoralul indiferent daca ai ori ba tot ceti trebuie propietate personala e pe zi ce trece tot mai scump.Ori vetre stationare cu potential merifer bun si valorificarea produselor la nivel maxim e viitorul in apicultura.De la 1 ian 2014 se scumpeste combustibilul si alte taxe.Deci ganditi inainte de a decide!
filip

Mesajde ignatius » 11 Noi 2013, 13:35

si ce , combustibilul ca sa te duci la stupine/vetre fixe nu e scump? ca si eu daca ma duc la pavilion fac acelasi drum ca la o stupina stationara, numai ca eu la pavilion ma duc la albine care sunt la cules ca lumea doar nu ma duc cu tractorul la fiecare vizita , ma duc cu in Tico. asa ca dpdv al combusitibului se pune doar problema tractorului sau camionului, dar macar stii ca daca te duci la cules, la masiv, macar stii ca merita. Da recunosc, ideal este sa ai o stupina in care sa ai macar 3 culesuri bune, rapita, salcam si floarea soarelui, daca mai ai si tei ar fi ideal, dar cred ca ne abatem de la subiect. cu stima
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde bio » 11 Noi 2013, 22:32

ignatius scrie:salut
tare as fi curios de ce isi vand cei mai multi pavilionul apicol? isi dau seama ca l-au construit gresit? ca e este in pat rece si se lucreaza greu? ca vor sa treaca pe un numar mai mare de stupi?
multam fain
stima
Ignatius
Focsani

... fiecare apicultor incearca ce crede el ca ar fi mai bine pentru stilul lui de munca. Toti suntem in continuua cautare .

Ignatius sa inteleg ca ai vrea sa te apuci de apicultura si nu stii daca vrei sa alegi pavilionul sau stupii pe jos ??..

Eu acum citiva ani aveam 2 pavilioane....acum, am mai multe pavilioane deoarece lucrul in pavilion mi se pare mai potrivit modului meu de a face apicultura.
bio

Mesajde sorinmob » 11 Noi 2013, 22:40

fiecare isi face calculele sale.eu am pavilion de 38 familii si l-am tractat cu aro si mai puneam 30 in camioneta.anul acesta am facut o schimbare si am luat un camion. nu-mi mai trebuie pavilionul. asa ca .......pe camion am acelas model de stupi asa ca ...... deci .fiecare cum face calculele pentru el. pentru mine pavilionul a fost ce super.tragi in el,dormi ,nu te ploua,nu te bate vantul,la rapita e cald in interior e.t.c.
Toti oamenii se aseamana prin cuvinte, numai faptele ii deosebesc.
sorinmob

Mesajde ignatius » 11 Noi 2013, 22:51

da, as vrea sa imi iau un pavilion pentru ca de cand m-am apucat de apicultura am fost pribeag mereu pentru ca nu am un loc l meu undeva la tara, deci nu am o vatra, am vrut sa imi iau un pavilion , fiind si vatra si magazie, il inchid si am plecat, mai vin peste 7 zile, ma duc la cules unde vrea, m-am saturat sa stau in stationar sa tot astept sa fie anul bun si sa ma bucur de 1-2 culesuri. pentru ca nu vreau sa o dau in bara tot intreb in stanga si in dreapta pentru ca vreau sa trec pe pavilion cu un numar de 70-80 de familii. Am avut si orizontali sidadant cu 10 rame si ME. acum lucrez doar pe ME cu 2x3/4 cuib + cat 1/2 sau 3/4. In cuib nu intervin din momentul in care am pus al doilea corp dedesubt, nu fac inversari, ma uit doar in cat sa vad ce miere baga si sa o scot. Nu stiu care ar fi minusurile unui ME pe pavilion. Nu inteleg de unii zic ca e greu cu manipularea? si orizontalul il tragi pe culoar nu? pt ME imi fac o lisa si il trag pe culoar , nu stupii mari sunt una din cheile succesului? stupii de mare capacitate. mersi
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde bio » 12 Noi 2013, 01:08

ignatius scrie:da, as vrea sa imi iau un pavilion .....

Nu stiu care ar fi minusurile unui ME pe pavilion. Nu inteleg de unii zic ca e greu cu manipularea? si orizontalul il tragi pe culoar nu? pt ME imi fac o lisa si il trag pe culoar , ....

Rastelul din cornier ........ iar pe colturile de la partea din fata a fundului stupului punei niste "potcovite" din fier. Ridici stupul din partea din spate 2-3 cm si il tragi destul de usor in spate alunecind fier-pe-fier.
Am cuibul de rama normala pe pavilion si 3 magazii de jumatate deasupra..... si reusesc sa ii trag fara efort . Sau poate nu simt efortul ca sunt relativ tinar si in putere..??
bio

Mesajde mitiy_bot » 12 Noi 2013, 09:32

Atentie la pavilioane lasate 7 zile fara paza ! sunt stan patitul, mi-au spart pavilionul si mi-au furat tot ce era metal in magazia de sub pavilion si din interior ( roata de rezeva,bidoane aluminiu ,cric ,leviere, cabluri de otel, descpacitor ,tavi, furculite , chei,tot ce inseamna scule) , la politie mi-au zis ca daca-l gasesc, sa-l aduc la ei. Asta e situatia in tara mea acum ,nu se intimpla mai dedemult..... asa ca trebuiesc luate in considerare aceste situatii.
mitiy_bot

Mesajde Gabysgg » 12 Noi 2013, 11:48

Am construit unul aproape de la zero, am constatat ca sunt prea putine 48 de familii, pot duce mai mult, am cautat si am mai luat unul, l-am reconditionat aranjat dar am constata ca in situatia in care ma aflu (servici program fix si familie in dezvoltare)nu pot intretine 100 de familii in cules prin urmare pe al doilea aproape l-am vandut, apropo in privinta transportului toamna trecuta am vandut o parte din familii si mi-am cumparat tractor inmatriculat (deplasare maxim 50 de KM in raza locuintei) :)
Consider ca pot ingriji undeva la 70-80 de familii de baza si ma intreb daca sa imi cumpar alta remorca mai mica (30 de familii +cabina ) sau sa iau una de mare capacitate(una si buna :) )
Gabysgg

Mesajde ignatius » 12 Noi 2013, 13:18

Multumesc,d e raspunsurimaxim 70-80 de stupi pe pavilion vreau sa tin si eu cred ca atat pot duce avand si serviciul.
de paza- panou solar+ conexiune 3g cu antena castig mare, , plus alarma acustica si luminoasa pe pavilion astfel incat intr-o oarecare masura sa sperie hotul, camere false etc. nu sunt solutii infailibile, doar o bariera cat de cat.

Interesant chestia cu trasul stupului cu fier pe fier si potcovite, poate ne faceti o fotografie sau explicati mai bine. adica trageti tot stupul ca pe un sertar?
multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE