Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Rapita vs Rachita

Mesajde manu8388 » 17 Mar 2014, 21:24

salutare colegi, in seara asta am avut o discutie cu cineva cu care merg eu in pastoral. am vrut sa vad unde sa ducem albinele anul acesta, eu inclinam spre rapita deoarece am un amic fermier care are cultivate vreo 200 de ha. partenerul meu de pastoral nu vrea sa auda de rapita sub nici o forma deoarece acu vreo 3 ani a pierdut toata culegatoarea din cauza stropirilor la rapita, el inclinand sa ii ducem in lunca siretului la rachita. ce parere aveti? ce imi recomandati sa fac?
manu8388

Re: Rapita vs Rachita

Mesajde kiloz » 17 Mar 2014, 21:33

Rachita,este mult mai valorosa decit rapita,si sint ani in care da bine.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde proapis13 » 17 Mar 2014, 21:34

Ar trebui sa va grabiti,rachita da sa infloreasca deja :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde manu8388 » 17 Mar 2014, 21:36

poate in zona dumneavoastra:)la noi nici viorelele n-au inflorit toate, inca mai sunt ghiocei:) urzica abia a aparut. deci e mai buna rachita? proapis? mersi kiloz
manu8388

Mesajde CATALIN » 17 Mar 2014, 22:22

o astfel de discutie am avut si eu cu un unchi care mia sugerat sa las rapita si sa caut padure de artar ce e ala nus
pareri???
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde alibaba » 18 Mar 2014, 00:06

Artarul infloreste in aprilie-mai inaite de a infrunzi.Floarea e de culorea galben verzui si se cunosc 10 specii de artar . Se mai numetse paltin si este simbolul Canadei. Insa Artarul taranesc infloreste la noi in mai dupa infrunzire ,mai este denumit si gladis sau gladici.Aceasta specie da un nectar de calitate insa nu prea este cercetat de albine daca in zona se gasesc alte specii de plante.
alibaba

Mesajde cristi_vidican » 18 Mar 2014, 11:20

Confirm și eu faptul că, atunci când vremea permite, răchita dă nectar foarte bine.
La mine, însă, înflorește devreme, când vremea e de multe ori rece, iar albina mai puțină.
Dar, în câteva zile bune, se vede nectarul în rame.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde redoo » 18 Mar 2014, 12:30

o poza cu rachita are cineva? pe google i-mi da un fel de salcie...si de asta am in zona.
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde proapis13 » 18 Mar 2014, 12:38

redoo scrie:o poza cu rachita are cineva? pe google i-mi da un fel de salcie...si de asta am in zona.

Intra la adresa de mai jos,este despre salcie,ai foto si cu rachita :!:
viewtopic.php?f=24&t=1857&hilit=salcia+capreasca#p48661
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cristi arad » 18 Mar 2014, 22:31

rapita comporta riscurile ei, trebuie sa ai persoane de incredere care sa-ti comunice date ale stropirilor, substante etc; daca ai stupi buni si tine vremea cu tine poti face la rapita si 15 kg /familie plus o dezvoltare buna; nu numai rapita este pe lista neagra de ex: eu am intalnit de ex in zona Lipova AR un dobitoc de ing care avea livada si nu prea puteau colabora stuparii (si nici eu) cu el pt ca nu le dadea informatii cu privire la stopirile pomilor, ma rog rachita am constatat ca da mai mult polen decat nectar
cristi arad

Mesajde cristi arad » 18 Mar 2014, 22:37

alibaba scrie:Artarul infloreste in aprilie-mai inaite de a infrunzi.Floarea e de culorea galben verzui si se cunosc 10 specii de artar . Se mai numetse paltin si este simbolul Canadei. Insa Artarul taranesc infloreste la noi in mai dupa infrunzire ,mai este denumit si gladis sau gladici.Aceasta specie da un nectar de calitate insa nu prea este cercetat de albine daca in zona se gasesc alte specii de plante.

hai sa nu le amestecam asadar exista paltin de munte si paltin de campie care nu dau nectar;
artarii sunt: tatarasc (acer tataricum) care da satisfacator nectar; artar american(acer negundo) si artar de zahar(acer sacharinum) care la noi nu dau nectar
si mai exista din grupa lor (aceraceelor) jugastrul(acer campestre) care da f bine nectar (in anii buni aproape ca teiul) dar nu prea exista la noi masive de jugastru nefiind un arbore de interes forestier
cristi arad

Mesajde alibaba » 19 Mar 2014, 00:18

Da Domnu Cristi ,eu numai de artarul taranesc am scris ca stiu ca da nectar.In zona unde am stupina zona bistritei stiu dela batrini ca da ceva ,dar nu inseamna ca noi stuparii ne putem baza ca asa va fii si anul asta,din contra rapita totus merita incercat parerea mea :D
alibaba

Mesajde cristi arad » 19 Mar 2014, 16:31

alibaba scrie:Da Domnu Cristi ,eu numai de artarul taranesc am scris ca stiu ca da nectar.In zona unde am stupina zona bistritei stiu dela batrini ca da ceva ,dar nu inseamna ca noi stuparii ne putem baza ca asa va fii si anul asta,din contra rapita totus merita incercat parerea mea :D

eu oricum anul acesta le mai duc la rapita
cristi arad

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE