de liviu1965 » 27 Iul 2011, 11:01
Adi ,
" PS
Am avut scandura in stiva de 1 an, am debitat-o si am fost nevoit sa intrerup lucrul.Am depozitat scandura in magazie si am reluat lucrul dupa 3 ani.In acest timp, latzimea a scazut cu 5 mm.
De atunci, prefer sa iau scandura de la uscator. "
A scazut cu 5mm intrucat era f.uscata, adica la fel cu cea care o cumperi de la uscator. Daca prinde umezeala chiar si aia de la uscator incepe " sa lucreze "
De acord cu faptul ca scandura se taie la 10-15cm in lung. dar asa lucreaza profesionistii, care au tot felul de scule SCUMPE si isi pot permite sa faca tot felul de imbinari sofisticate. Ptr. noi, hobby-stii , inventam tot felul de scule din ce avem prin magazii.
Circularul meu este de fapt un circular de mana adaptat la o masa. Am incercat si alte variante dar aici trebuie turatie mare si motorul costa ceva.Abricul e original " rusesc" , o chestie care avea de toate pe el, ceva de 0,6/0,4m , am dat 100$ acum 20ani, din bazar. La asta mi-am belit 2 degete.
Un prieten mai in varsta m-a invatat o chestie de imbinare: ( scandura dreapta obligatoriu,nu curbata ) colturile la cutie le fixezi in holtzsuruburi din alea care se folosesc la rigips ( 1.000bc/cam 300mii), dar inainte ungi imbinarile cu aracet ptr.lemn ( si ala e ieftin, se foloseste in constructii ). Scandurile intre ele ( marginile ) le imbini cu cepuri de lemn . Gaurile le dai cu o barmasina de mana , gaura in fctie de cep . Eu am gasit fff.ieftine in bazar , erau de 6.La un dadant merg 3 cepuri la o imbinare. Si aici folosesti aracet intre parti. Cepurile dau ceva rezistenta si nu permite incovoierea. La imbinarea intre soclu si magazie inca nu m-am gandit , se gaseste o solutie, important este sa nu intre apa si sa stea fix. Capacul e simplu de facut. Fundul, ii pui o plasa de sarma cu ochiuri mici, sa nu treaca albina. Podisorul, eu nu folosesc decat o rama cu aceeasi sarma ca si la fundul. Pe ea am pus 4 bucatele de lemn , de 2,5cm latime ca inaltator intre ea si capac. Asta pe timp de caldura. Iarna las fundul la fel dar pun extrudat de 2 intre plasa si capac.
Va las pe voi sa calculati cat ma costa un stup cap-coada
Am uitat, pe exterior vopsesc , cu pistolul , consum minim. Inainte de vopsit ii dau doua straturi cu baitz,contra mucegaiului.
Bani putini, satisfactie maxima
Pacat ca pe albina a trebuit sa platesc : 3milioane / familia.
Asta e.... nu poti sa le faci singur pe toate....