Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Pret cherestea

Mesajde bonzo » 26 Iul 2011, 15:41

As dori ca in aceasta iarna sa-mi fac vreo 10 lazi. Nu am scandura si as vrea sa o cumpar gata uscata. Problema e ca la mine in zona nu am gasit decat intr-un singur loc si costa 900 ron mc. In plus nu usuca decat de 10 si de 12 latime. Ce credeti de pret si de dimensiuni?
Salutari!!!
bonzo

Re: Pret cherestea

Mesajde antal_bee » 26 Iul 2011, 16:02

Eu am cumparat la 600 de lei latime 18-19 cm uscata artificial.
Nu te osteni sa ajungi bogat; nu-ti pune iscusinta ta in aceasta. Pilde cap. 23 vrs.4
antal_bee

Mesajde cristi_vidican » 26 Iul 2011, 16:04

La mine in Oradea am luat la 700 ron mc.
Daca te pricepi putin si ai cu ce, poti sa-ti faci panouri din scandura, iar atunci pierderile sunt minime. Trebuie insa un lipici bun. Aici nu ma pricep.
Recomand scandura uscata la uscator, decat cea uscata natural. Cea uscata natural va lucra mult mai mult in timp.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde liviu1965 » 26 Iul 2011, 20:21

Cumpara acum scandura si pune-o la uscat , la umbra , fara sa ploua pe ea si cu sipculite intre ele , sa circule aerul printe scanduri. Daca bate si vantul..... e super. Si neaparat o greutate deasupra , pe lungime sa nu se incovoaie.
Daca este un coleg care se pricepe la asa ceva mai bine , sa " vorbeasca " . Mai invat si eu din experienta altora ca m-am cam saturat sa invat din greselile mele, mai ales ca eu nu sunt de specialitate.
Prin octombrie te poti apuca de prelucrare.
Asa am facut anul trecut si au iesit ok.
Lemnul este " viu " . Poti sa-l usuci si 100 ani dar daca da de umezeala ...... isi schimba cotele. E mai tare ca noi.
Daca nu ai bani si vrei sa-i faci , te mai invat niste smecherii.
Posteaza pe forum intrebarile si sunt sigur ca cel putin 3 colegi sar in ajutor.
Sa revin , smecheriile..... , trebuie sa investesti totusi si in scule . Daca nu , cumperi.
Am vazut pe forum niste cutii super , da' la mine sunt mai ieftini.....
Am glumit, stii reclama , da' halatu'......
liviu1965

Mesajde lexa » 26 Iul 2011, 22:39

cristi_vidican scrie:La mine in Oradea am luat la 700 ron mc.
Daca te pricepi putin si ai cu ce, poti sa-ti faci panouri din scandura, iar atunci pierderile sunt minime. Trebuie insa un lipici bun. Aici nu ma pricep.
Recomand scandura uscata la uscator, decat cea uscata natural. Cea uscata natural va lucra mult mai mult in timp.

Un lipici bun cu care lucram noi la panourile pentru lazi e adezivul tip aracet , dar cel pentru lemn nu cel de zidarie. Conditia e sa nu fie inghetat si sa-l folosesti la temperaturi pozitive . Scandura uscata la uscator e mult mai scumpa. Asa cum spunea si dnul Liviu acum e iulie -august , cumpara scandura verde obligatoriu cu 25 mm grosime, pune-o la uscat la sipca si dupa ce se termina cu lucrarile in stupina ,cuiburi, tratamente, impachetari de iarna,( adica prin noiembrie ) poti face linistit panourile.
Noi lucram doar cu scandura uscata natural , numai ca am cumparat-o in primavara.
lexa

Mesajde Adrian Galofteanu » 26 Iul 2011, 23:07

Mare grija fratilor la cheresteaua uscata natural. Pana mai acu un timp se zicea ca toata lumea se pricepe la fotbal si la mecanica, acuma mai nou a venit si tamplaria......glumesc! :lol:
Nici eu nu sunt de meserie dar imi fac stupii singur de vreo.......nici nu mai stiu cati ani!
Nu ma bagam dar am vazut ca cineva a zis ca iei scandura acum si la toamna te poti apuca sa o lucrezi.
Sa va spun ce zice regula de aur a tamplarului: lemnul se considera bun de lucru daca a fost tinut sub acoperis in bataia vantului, pus la sipca - pentru rasinoase si esente moi(tei, plop) 1/2 an pentru 1 cm de grosime iar pentru esente tari(stejar, frasin, fag, etc) 1 an pentru fiecare cm de grosime.

De exemplu:scandura de brad de 2,5 cm ar trebui tinuta 1an si trei luni
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde bonzo » 27 Iul 2011, 06:21

Va multumesc tuturor pentru sfaturi. Stiu ca scandura se deformeaza la uscarea naturala, pe cand in uscator nu. Oricum, nu cred ca daca o cumpar acum verde pot face stupi pentru anul viitor. Cred ca va trebui sa strang bani si sa cumpar uscata. O problema ar mai fi si latimea. Nu au decat de 10 si 12. Daca iau de 12 imbinarile vor fi la acelasi nivel pe toate panourile, iar daca iau de 10 trebuie sa imbin 4 scanduri pentru fiecare panou.
bonzo

Mesajde cristi_vidican » 27 Iul 2011, 06:53

bonzo scrie:Va multumesc tuturor pentru sfaturi. Stiu ca scandura se deformeaza la uscarea naturala, pe cand in uscator nu. Oricum, nu cred ca daca o cumpar acum verde pot face stupi pentru anul viitor. Cred ca va trebui sa strang bani si sa cumpar uscata. O problema ar mai fi si latimea. Nu au decat de 10 si 12. Daca iau de 12 imbinarile vor fi la acelasi nivel pe toate panourile, iar daca iau de 10 trebuie sa imbin 4 scanduri pentru fiecare panou.

Pai ia si de 10 si de 12 si le imbini intercalat ca imbinarile sa nu-ti dea in acelasi loc.
Scandura de 10 si de 12 va avea avantajul ca nu va curba asa tare si o prelucrezi mai usor. Dar ai mai mult de lucru cu ea.
Am cunoscut un prieten care si-a comandat scandura foarte lata, ca facea un perete de stup dintr-o singura bucata. Personal nu recomand asa ceva pt ca in timp va curba.
Adi Hodis, zi ceva aici ca ai experienta!!!
Cristi Vidican
P.S. Un prieten tamplar imi recomanda scandura uscata natural. El o pune periodic in picioare, la soare peste zi si zice ca se usuca foarte bine. Eu nu am avut timp de asa ceva, asa ca am preferat sa dau aproape dublu pe cea uscata si sa merg pe varianta mai sigura. Mai bine un stup facut bine care costa cu jumatate mai mult, decat 2 stupi, din care sa-ti iasa albinele la mutarea in pastoral. VA spun ca nu-ti trebuie stres mai mare decat sa vezi ca lazile sufla pe drum. Sau la Varachet Forte sa vezi ca iese fumul peste tot.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde akmm » 27 Iul 2011, 07:42

O modalitate de stivuire cherestea.
Fişiere ataşate
p5.JPG
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde liviu1965 » 27 Iul 2011, 09:01

Adriane, de ceva ani tot lucrez cu scandura. Vorbesc din experienta proprie . De acord ca trebuie tinuta cel putin 1/2 de an dar ce am scris era o alternativa financiara la ce se intreba.
Daca tii scandura in soare..... ai terminat-o . Cel mai sfant: fara soare , s-o bata vantul , fara ploaie sau mediu umed ( e ca un burete, trage umezeala ) si stivuita ca in foto de la akmm . Daca te uiti atent observi ceea ce am spus. Din loc in loc se pun greutati ( leaturi ... etc) si daca se poate cat mai dese ptr. a nu se curba scandura.
Asta am invatat si eu de la altcineva...in trecut, ca tot o luam in freza si nu stiam de ce. Acum s-a rezolvat.

In cateva zile cumpar 1m3 de scandura verde ......si tinem legatura . O bag in lucru prin nov.-dec., daca e uscata.

Din cate tin minte , un dadant il faceam din doua scanduri 4m/0,25m
liviu1965

Mesajde Adi Hodis » 27 Iul 2011, 09:27

cristi_vidican scrie:...
Adi Hodis, zi ceva aici ca ai experienta!!!
...
Cristi Vidican

Bine, hai ca zic,
Asta-i sfanta:
Adrian Galofteanu scrie:Sa va spun ce zice regula de aur a tamplarului: lemnul se considera bun de lucru daca a fost tinut sub acoperis in bataia vantului, pus la sipca - pentru rasinoase si esente moi(tei, plop) 1/2 an pentru 1 cm de grosime iar pentru esente tari(stejar, frasin, fag, etc) 1 an pentru fiecare cm de grosime.

Pus " la shipca " ca in poza postata de colegul akmm.
Ce as adauga eu, tot din sfaturile vechi ale tamplarilor ... pt. a nu se incovoia/curba scandura, tot ce depaseste 15 cm latzime se aduce la latzimea asta, de ex. scandura de 30 cm latzime se taie ( despica ) la 15 cm latzime iar imbinarea la libera optiune, in faltz, biscuite, coada de randunica etc.

PS
Am avut scandura in stiva de 1 an, am debitat-o si am fost nevoit sa intrerup lucrul.Am depozitat scandura in magazie si am reluat lucrul dupa 3 ani.In acest timp, latzimea a scazut cu 5 mm.
De atunci, prefer sa iau scandura de la uscator.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde ciptheman » 27 Iul 2011, 09:45

am ceva lazi facute de 2 ani, scandura uscata natural si 1 an si 6 luni, nu am avut probleme cu ea iar peretii sunt dintr o bucata si pana acum nu au crapat si nici nu s au curbat.
ciptheman

Mesajde liviu1965 » 27 Iul 2011, 11:01

Adi ,
" PS
Am avut scandura in stiva de 1 an, am debitat-o si am fost nevoit sa intrerup lucrul.Am depozitat scandura in magazie si am reluat lucrul dupa 3 ani.In acest timp, latzimea a scazut cu 5 mm.
De atunci, prefer sa iau scandura de la uscator. "

A scazut cu 5mm intrucat era f.uscata, adica la fel cu cea care o cumperi de la uscator. Daca prinde umezeala chiar si aia de la uscator incepe " sa lucreze "
De acord cu faptul ca scandura se taie la 10-15cm in lung. dar asa lucreaza profesionistii, care au tot felul de scule SCUMPE si isi pot permite sa faca tot felul de imbinari sofisticate. Ptr. noi, hobby-stii , inventam tot felul de scule din ce avem prin magazii.

Circularul meu este de fapt un circular de mana adaptat la o masa. Am incercat si alte variante dar aici trebuie turatie mare si motorul costa ceva.Abricul e original " rusesc" , o chestie care avea de toate pe el, ceva de 0,6/0,4m , am dat 100$ acum 20ani, din bazar. La asta mi-am belit 2 degete.
Un prieten mai in varsta m-a invatat o chestie de imbinare: ( scandura dreapta obligatoriu,nu curbata ) colturile la cutie le fixezi in holtzsuruburi din alea care se folosesc la rigips ( 1.000bc/cam 300mii), dar inainte ungi imbinarile cu aracet ptr.lemn ( si ala e ieftin, se foloseste in constructii ). Scandurile intre ele ( marginile ) le imbini cu cepuri de lemn . Gaurile le dai cu o barmasina de mana , gaura in fctie de cep . Eu am gasit fff.ieftine in bazar , erau de 6.La un dadant merg 3 cepuri la o imbinare. Si aici folosesti aracet intre parti. Cepurile dau ceva rezistenta si nu permite incovoierea. La imbinarea intre soclu si magazie inca nu m-am gandit , se gaseste o solutie, important este sa nu intre apa si sa stea fix. Capacul e simplu de facut. Fundul, ii pui o plasa de sarma cu ochiuri mici, sa nu treaca albina. Podisorul, eu nu folosesc decat o rama cu aceeasi sarma ca si la fundul. Pe ea am pus 4 bucatele de lemn , de 2,5cm latime ca inaltator intre ea si capac. Asta pe timp de caldura. Iarna las fundul la fel dar pun extrudat de 2 intre plasa si capac.
Va las pe voi sa calculati cat ma costa un stup cap-coada
Am uitat, pe exterior vopsesc , cu pistolul , consum minim. Inainte de vopsit ii dau doua straturi cu baitz,contra mucegaiului.

Bani putini, satisfactie maxima
Pacat ca pe albina a trebuit sa platesc : 3milioane / familia.
Asta e.... nu poti sa le faci singur pe toate....
liviu1965

Mesajde Adi Hodis » 27 Iul 2011, 13:35

Liviu taica, eu nu ma pun sa descriu tot-tot ca n-am timp ... da´ poate matale ai, uite cam ce fac eu: viewtopic.php?f=15&t=178
Gasesti link-ul cu postarile mele pe pagina mea si pe forumul vechi ... si mai poti vedea pe SunPhoto, link-ul de sub semnatura.

Vezi daca mi-a iesit bine ce am facut ...
PS
Sa vezi ce minune fac acum ... mai am putin si termin de montat 2 stupi kit a lu´ un baiat, cumparati de la Batranu ... spun doar atit NU MAI FAC CAT TRAIESC ASA CEVA ! ... intzelegi de ce ... :x
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gabi bee » 27 Iul 2011, 20:40

eu am cumparat in martie cateva scanduri late de 35 de cm si lungi de 4 m si le-am pus in pod cu sipci intre ele . se face o caldura vara acolo de mori , ce mai , uscator natural . acum 2 saptamani am incercat una si am tras-o la abric la cineva . e uscata brici si cred ca scandura dintr-o bucata e cea mai buna varianta in constructia stupilor . chestia cum ca apar crapaturi e valabila la orice scandura care sta in ploaie si in soare . eu am doi stupi facuti in martie din scandura dintr-o bucata si sunt dati cu un strat de grund si unul de vopsea , imbinarea la colturi este in falt si prinse cu holzsuruburi de 5/50[ la care mai nou am adaugat si seibi ] si va spun ca zici ca acum i-am facut . ce sa te mai chinui sa faci din 2 bucati ,cu lamba eventual si cu aracet .muncesti mai mult si acolo unde este imbinarea in lamba deteriorarea in timp este mult mai profunda decat unele fisuri aparute inevitabil la orice latime de scandura . tot secretul este ca scandurile sa se usuce drepte [ sa nu se faca barci ] si dupa ce le tragem la abric si le debitam la dimensiuni sa le montam imediat fiindca acum deformarea este mai rapida si obligatoriu sa folositi holzsuruburi tepene , nu cuie . cuiul nu are ce cauta in stupi daca vreti sa aveti stupi durabili in timp . eu la stupi nu folosesc nici macar un cui sau o tinta si singurele cuie sunt cele de la montajul ramelor.am facut si cativa stupi cu peretii din 2 bucati dar nu o sa mai fac niciodata . chiar daca ai abricul cu cutitele de 25 cm lungime scandura mai lata merge trasa jumate -jumate si iese f bine . si inca ceva , inainte de a da cu grund astup toate crapaturile , fisurile si crapaturile de langa noduri cu aracet si dupa ce se usuca dau un pic cu smirghel sa iau asperitatile ramase si apoi e gata de vopsit ! spor la treaba ! :D
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde bonzo » 27 Iul 2011, 21:21

Va multumesc tuturor pentru pareri si sfaturi.
Daca ar fi sa cumpar scandura verde stiu cum ar trebui sa o pun la uscat. Chiar am ceva scandura facuta de mine de tei, pusa in pod cu sipci. Problema este ca ar dura prea mult pana s-ar usca. In plus eu nu am vazut niciodata scandura uscata natural si sa nu se fi deformat absolut deloc, asa cum este cea de la uscator. In privinta panourilor dintr-o singura scandura, nu sunt deloc deacord. Recomandat este, chiar daca avem scandura lata, sa se spintece si sa se intoarca fiecare a doua scandura pe cealalta parte. Astfel tensiunile aparute la schimbarile de temperatura si umiditate sunt cat mai mici. Cred ca voi cumpara scandura lata de 10, imbin cate patru cu faltz, si tai la latimea necesara(330). La fiecare doua panouri alaturate o taietura va fi sus, iar cealalta jos, astfel imbinarile vor fi putin decalate.
bonzo

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE