Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Gratia hanneman

Mesajde nicus » 07 Ian 2016, 17:52

Am cautat un topic dedicat insa fara rezultat, daca exista continuam acolo.
Chiar YT-ul este saracacios in informatie ..

Vad la furnizori diverse dimensiuni (interior, exterior, ..) da pentru stupii "fara dimensiuni" exista solutii? Cu ce anume le ati taiat pe cele metalice pentru a mentine utilitatea ?
Exista cineva care le confectioneaza la dimensiunea clientului?

Despre plasticele nicot, sunt pareri bune precum preturile?

Eu am terminat cu intrebarile, daca mai sunt adresati le, poate se gaseste si cineva sa le lamureasca. :)
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Re: Gratia hanneman

Mesajde DanF » 07 Ian 2016, 22:11

Eu am avut gratie hanneman metalica si pe stup verical de 10 R si magazie 1/1 si pe orizontal 20 R dar s-a resimtit in productia de miere, albinele trec greu prin gratie si prefera sa stocheze mierea mai mult in cuib iar la culesuri slabe (sub 1 kg / zi ) aproape ca nici nu se cunoaste in magazie. Eu dupa 1 an de folosire le-am pus la naftalina, le folosesc doar pe cele facute ptr. pat cald si doar pana isi da drumul culesul .
DanF

Mesajde lucky5strike » 07 Ian 2016, 22:16

Hmm. Folie ai avut la stupul vertical?

Ca la ala orizontal, imi inchipui altcumva cauza...
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Catalin Ene » 08 Ian 2016, 12:00

Salut.
Vin si eu cu o intrebare:
Marita achizitia gratiilor hanneman?
Anul trecuta am avut ceva probleme la salcam cu unele matci care au pontat si in cat si ma tenta sa cumpar gratii hanneman.
Catalin Ene

Mesajde lucky5strike » 08 Ian 2016, 12:31

Merita la cateva sute de familii. Cand iei catul si pui catul. Sa separi cuibul de miere.

De cand au inventat dracia aia de beequick sunt ferme de foarte mari dimensiuni care nu mai folosesc hanemann.

La cuib pe Dadant, are buba ca limiteaza spatiul de ouat al matcii la 10D, deci familii prea grozave n-o sa ai.

Ca sa raspund si mai sus, alea nicot sunt ok, dar se onduleaza in timp. Nici nu merg la stupi in falt, ca stau pe marginea lazii, nu pe rame. Alea de metal sunt grele, unele stau direct pe rame si de obicei pe la margini mai scapa trantorii in cat, dupa care nu mai reusesc sa se intoarca si acolo intepenesc. Si nu e bine...

Hanemann se preteaza mai mult la ME/MER, dupa mine.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde cristi_vidican » 08 Ian 2016, 12:33

Mi-am luat și eu gratii la toți stupii - să pot să folosesc eficient izgonitorul (în viitor suflanta) la extras - mare avantaj.
Am pus gratiile la rapiță.
Unii stupi n-au avut probleme, au trecut ca și cum n-ar fi fost.
Alții i-am văzut că suferă că au gratia - le-am luat-o.
Nea Gică zicea că gratia îi face să roiască mai tare.
Personal, n-am fost mulțumit de aplicarea ei la nivel de stupină.
Am prieteni care o folosesc cu succes.
Contează puterea familiei și intensitatea culesului.
Că dacă doar țârâie, atunci nu prea verticalizează și nici nu mai e interesant să meargă dincolo de gratie.
Dacă e nectar mult, atunci nu vor avea ce face și-l vor pune sus și acel loc va fi mult mai atractiv pt albine, așa că gratia nu va mai conta.
Mai încercăm, nu ne lăsăm
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde DanF » 08 Ian 2016, 14:01

Varianta ce am aleso eu pentru inlocuirea hannemanului a fost catul de 1/2 (cuib 10 R + 2 x cat 1/2) cu rama de 45 lățime. Matca urca dar nu depune și eficienta maxima la extractie.
DanF

Mesajde cristi_vidican » 08 Ian 2016, 22:20

DanF scrie:Varianta ce am aleso eu pentru inlocuirea hannemanului a fost catul de 1/2 (cuib 10 R + 2 x cat 1/2) cu rama de 45 lățime. Matca urca dar nu depune și eficienta maxima la extractie.

Matca ouă la fel de bine și în rama lată.
Am avut astfel de rame, când aveam etaje de 3/4 și degeaba.

La MER e mai simplu. cu acele rame putem face foarte bine roi. Avem aceeași ramă, așa că nu-i mare bai
cristi_vidican

Mesajde Dinca Catinel » 08 Ian 2016, 23:07

Are dreptate colegul de mai sus, matca daca e sa isi faca de cap isi face si in ramele late. Eu anul trecut am rentuntat pentru prima data la gratii si am pus rame de care am avut, si normale si late, am zis ca ce o fi o fi. A fost cel mai bun an, din atatia cati au fost. De departe. A ouat la vreo doua familii in magazie dar le-am ras cu dalta cand erau oua de cateva zile si gata, au pus miere dupa.
Nu stiu, probabil depinde de cules, de familii, etc.
Dinca Catinel

Mesajde mausica » 08 Ian 2016, 23:11

cristi_vidican scrie:Mi-am luat și eu gratii la toți stupii - să pot să folosesc eficient izgonitorul (în viitor suflanta) la extras - mare avantaj.
Am pus gratiile la rapiță.
Unii stupi n-au avut probleme, au trecut ca și cum n-ar fi fost.
Alții i-am văzut că suferă că au gratia - le-am luat-o.
Nea Gică zicea că gratia îi face să roiască mai tare.
Personal, n-am fost mulțumit de aplicarea ei la nivel de stupină.
Am prieteni care o folosesc cu succes.
Contează puterea familiei și intensitatea culesului.
Că dacă doar țârâie, atunci nu prea verticalizează și nici nu mai e interesant să meargă dincolo de gratie.
Dacă e nectar mult, atunci nu vor avea ce face și-l vor pune sus și acel loc va fi mult mai atractiv pt albine, așa că gratia nu va mai conta.
Mai încercăm, nu ne lăsăm

Confirm
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde lucky5strike » 08 Ian 2016, 23:37

Ii face sa roiasca mai tare...

Hm.

Daca toti trantorii sunt inghesuiti jos, normal ca doamna regina automat ramane cu mai putine albine pt nevoile dumneaei... si cuibul se aglomereaza de nevruta pastura.

Urcatul sus tine mult de caldura. Albina vrea sa organizeze cuibul elipsoidal, in functie de aerisire si de stocarea caldurii. Noi, o supunem la cate si mai cate forme...

La 9 rame in cat, se urca mai greu, dar tot cauta s-o faca. La 8 in cat, risti sa cladeasca faguras intre faguri, si coana mare ii ataca la prima ocazie.

Ai inchis un ochi, natura iti joaca feste.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde atty_AR » 09 Ian 2016, 01:40

Cand incepe sezonul roitului pe mine ma ajuta foarte mult, caut dupa botci doar in cuib.
atty_AR

Mesajde cristi_vidican » 09 Ian 2016, 15:29

atty_AR scrie:Cand incepe sezonul roitului pe mine ma ajuta foarte mult, caut dupa botci doar in cuib.

Am găsit botci și în C4 la MER.
Rupsesem tot în cuib și prin C3. Cine o crezut că s-a urcat așa de sus.
Evident că mi-a tras țeapă și a roit.

P.S. De atunci îi caut și sub fund și în capac, să nu scape nimic. NIMIC! :lol:
cristi_vidican

Mesajde atty_AR » 09 Ian 2016, 21:33

Nu stiu ce ma asteapta in acest an cu cei 8 mer-uri pt ca sunt in al 2-lea an cu ei, dar la primul semn de roire am si pus hannemanurile. ;)
atty_AR

Mesajde cristi_vidican » 16 Iul 2016, 11:08

Ce experiențe mai aveți cu gratia hanneman?
Pentru că nu pot folosi eficient izgonitorul dacă nu am hanneman, am pus la toată stupina.
La FS, ca niciodată (niciodată n-am mai folosit hanneman-ul la toți stupii) cuiburile s-au blocat. Verticalizarea mierii există, dar niciodată n-am văzut ramele de puiet căpăcit să fie umplute rapid cu nectar. Parcă matca a fost trimisă la plimbare.

Am discutat recent cu un prieten care folosește hanneman din metal și compara cu un coleg de-al lui care folosește din plastic - Nicot.
Zicea că cel care a folosit din plastic a avut o producție de miere sensibil mai mică (la FS) și că multă miere e în cuiburi.

Aș mai menționa câteva lucruri: vremea rece noaptea - albina se strânge în cuib și probabil de aceea bagă mierea mai multă în cuib.
Pentru că albina nu e foarte multă, ventilarea se face mai bine în cuib, de aceea acolo e depozitat, cel puțin temporar, nectarul.
cristi_vidican

Mesajde cucubau » 16 Iul 2016, 12:21

La inceputuri gratia haneman a avut o cu totul si cu totul alta intrebuintare ( ca dealtfel si fundul detasabil). Odata cu trecerea timpului utilizarea ei principala sa demonetizat , iar astazi , fiecare utilizator o foloseste dupa propriile nevoi.
........
cucubau

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE