Patoralul in Romanica dureaza nde regula la cei mai multi apicultori din 15 aprilie pana in 1 august.Perioada asta , cu exceptia lui aprilie este calda si super calda.Atentia trebuie pe caldura nu pe 2-5 nopti mai racoroase.Nu ati facut armata ???
Personal fac de multi ani cafeaua in camp din ~ 1 martie si pana la ~ sfarsit de sept.Daca nu e in camp e intr-un "peco" cu camion sau masina.
Am dormit de la -5 noapte si am stat afara pana la >40 grade in vara la FS sau tei.
O data ce-ti desfasori activitatea zilnic in natura, cele - 5 nu mai sunt o problema de nerezolvat.In rulota se poate dormii usor daca este ceva caldura din dotare sau adaugata ...romaneste.De regula nu am caldura in rulota.Insa decat intr-o masina mai bine dorm in cort.Este mult mai lesne de obtinut un confort termic.Am dormit si la -20 in zapada in muntii nostri.
O masina tine rece sau se raceste la 30 minute dupa stingerea motorului.Este sticla si tabla.Un cort actual, este mult mai potrivit.
La caldura din vara, orice stupar poate sa-si achizitioneze de la magazinele de profil o bucata de material gen plasa protectie constructii (un link la intamplare :http://www.bizoo.ro/produse/plasa-protectie-schela/start-0/10/
Aceasta se suspenda intre mijlocul de transport si copaci sau remorca ...rulota etc.Se creaza un umbrar pe sub care circula aerul sub forma de curent/Aerul cald poate iesii prin gaurile materialului.Zapusala de la ora 10 la 16 este trecuta la umbra fara efort.De asemenea avem apa suficienta sa facem un dus la 30 minute.Stai la umbra ud fleasca de-ti vine sa iesi la caldura
Apa de baut o tinem in bidoane de aluminiu intr-o groapa de sub camion.Noaptea este descoperita groapa si dimineata se acopere cu paie ...etc.Este o apa chiar placuta in timpul zilei.
Consider ca diferentele le simntim datorita confortului pe care-l avem in casele noastre.Nu o data am vazut tarani la sapa in plin soare iar eu eram ...varza ofilita.
La ferma acum 6-7 ani au fost -25 si -27.Era un cioban ce dormea afara.Numai la gandul ca dimineata trebuia sa-si incalte cismele (cisme de santier nu de alea de padurar) ingheta sangele in mine.