Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cuib facut gresit, help please!

Mesajde kamy » 12 Feb 2013, 08:15

Prin descapacirea ramei,albinele ridica temperatura in stup ca sa prelucreze mierea s-o mute in jurul puietului,cu aceasta operatie le-ai dat stsrtu mai abitir la activitate,iar la stupii slabi io unu as prefera sa-nceapa activitatea la 1 martie.daca pui rama nedescapacita si mierea e fluida foarte bine au albinele furculita,ce curge pe fund e pierdere si se poate transforma in furtisag
Stupii slabi cu matca tanara nu sant un balast pentru ca la tei si floare vor fi cei mai buni din toata stupina.
Daca te pui pe ei nici la salcam n-o sa te faci de ras.sfatul cu gaurile in rama e foarte bun si io aplic smecheria de pe vremea lu nea nicu.
kamy

Mesajde bostina constantin » 12 Feb 2013, 09:26

Am bagat la cap ce a scris Kamy, mi se pare cea mai reala si profunda explicatie despre acest caz.
Multumesc Kamy!! si sanatate la toti :)
bostina constantin

Mesajde mihaiGrig » 16 Feb 2013, 20:27

Postez si aici pentru ca vad ca un coleg a facut ceva similar si as vrea mai multe pareri de la mai multi avizati si experimentati.
Deci:CU respect domnilor revin:
Saptamana trecuta am gasit un stup mort.
Astazi desi e frig am umblat in toti si traiesc, dar am gasit la majoritatea urmatoarea situatie:
Ghemul pe 4-5-6 rame are la mijloc ramele cu putina mincare, usoare comparativ cu cele de la marginea cuibului, sunt albine sus, iar penultima si ultima rama desi cu albina pe ea are multa miere si capacita.
Nu le-am pus turte dar am luat cate o rama cu miere, le-am gaurit cam la mijloc si in treimea superioara, am ferit una sau chiar doua rame din marginea cuibului pana am ajuns langa ramele care am zis ca sunt usoare si cu albine sus si am pus-o acolo, dupa care am inchis cuibul asa cum a fost. Pe unele din aceste rame am observat si celule de puiet capacit.
Nu stiu daca am procedat bine, dar am procedat.
Ce parere aveti? A mai procedat cineva asa? Daca da, cand sa mai intervin, dupa cat timp?
Precizez ca ramele pe care le-am gaurit si introdus in cuib aveau miere capacita pe jumate din rama 1/1.
Stupii sunt orizontali pe un pavilion si nu stiu cum se deplaseaza ghemul la pat cald pentru a-mi face o idee despre pozitia ghemului si consumul de mancare, fata de stupii in stationar despre care am gasit informatii despre acesta deplasare, asa ca am intervenit cum am crezut si eu de cuviinta, mai ales ca fiind frig am incercat sa ma misc repede.
Albinele nu erau amortite, chia m-au atacat si chiar m-au intepat umbland fara fum.
Va multumesc pentru raspunsuri si va rog pareri si sfaturi pentru ca n-as vrea sa mai pierd familii si roiuri.
mihaiGrig

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR