de Mircea_63 » 05 Iul 2013, 12:52
Ehei, asta e una dintre primele mele intrebari si ma minunez de cat de pierdut eram atunci. Dat fiind ca am mai invatat cate ceva intre timp, incerc sa-ti explic cum mi-as explica mie.
Daca rupi toate inceputurile de botci, intr-adevar nu vor putea creste o matca si in concluzie nu vor roii. Dar cu asta ai rezolvat o mare parte, dar n-ai rezolvat toata problema. Iata de ce:
Cauzele cresterii de botci:
Instinctul natural de roire. Cand le apuca frigurile roitului, matca reduce mult ponta si se subtiaza -ca sa fie apta de zbor- primul roi, numit roi primar pleaca impreuna cu matca "batrana", deseori inca de la capacirea primei botci.
Uneori prima matca eclozata distruge celelalte botci, asta daca o lasa albinele. Alteori n-o lasa si dupa 8 zile de la primul roi mai iasa un roi, numit secundar. Sunt in stare sa roiasca si pana la epuizarea stupului. Botcile de roire sunt deobicei plasate pe laterale si in josul ramei si pot fi multe sau foarte multe.
Matca epuizata, imbatranita, cu defecte vizibile de catre om sau numai de catre albine. Asta duce la botci de schimbare linistita, 1-2-3 plasate pe la mijlocul ramelor. Din ele iasa matci foarte bine crescute, dar de retinut ca nimeni nu garanteaza ca va avea loc o schimbare linistita sau totusi pleaca un roi.
De retinut insa ca odata intrat in friguri, nu mai face nicio treaba pana nu are o noua matca care s-a imperecheat si a inceput ponta.
Ce poate face stuparul:
Neaparat le scoate din friguri, fie luand rame si facand o divizare, le da spatiu, incearca sa elimine cauzele posibile (principala fiind lipsa spatiu si prea multe albine doici), fie poate incerca sa simuleze o roire artificiala.
Deobicei in acest moment se fac divizari.
Rupand doar botcile, se prelungeste mult perioada in care sunt in friguri, iar ponta fiind foarte slaba, duce la slabirea familiei. Poate ajunge o martoaga dintr-un stup candva puternic. Cules si alte activitati...nu prea. Greva!
Perioada de varf, mai-iunie.
Construirea botcilor este visul si cosmarul stuparului. Visul celui care vrea sa le inmulteasca si cosmarul celui care vrea sa faca productie.
Pana n-am vazut prima botca adevarata, le cautam prin stup si ma temeam chiar si de celulele de trantori ca ar putea fi botci. Botca arata ca o ghinda si este intotdeauna plasata cu gura in jos.
Daca ai nevoie de botca sa nu scuturi niciodata rama, la nevoie perii albinele si umblii cu grija. Primele zile de la capacire sunt extrem de sensibile.
La inceput botca este mai deschisa la culoare si pe masura ce se "coace" se mai inchide la culoare.
Poate ar mai fi multe de povestit despre botci, dar cel putin atat ma simteam la randul meu dator fata de cei care sunt azi unde eram si eu candva. Le multumesc inca o data celor care mi-au intins o mana cand aveam mare nevoie.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)