Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Despre botci

Mesajde Mircea_63 » 16 Mai 2012, 07:16

nae scrie:N-am vrut sa va enervez . Scuze .
Pe langa stupina mea am grija si de 10 fam. ale unui vecin ; nu ma uit in ele saptamanal /sunt orizontali /la el lucrez TOTAL diferit (face stationar ) ;ma suna sau ma cauta acasa si ma'' intreaba'' ce trebuie sa le faca ACUM - fara alte detalii (nu ridica capacul ) ,ce sa-i raspund ?
Matale intrebi despre botca (potiras/celula INSAMANTATA ) si dupa ce-mi dau cu presupusul aflu ca-i un amarat de potiras de anul trecut..chiar n-am vrut sa va supar .Nu sunt nici arogant nici agresiv (mai am scapari dar nu acum ) .

Mircea_63 scrie:Multumesc mult, tuturor!

Nae! Asa ma enervezi :lol: , dar ai dreptate!

Nae! Glumeam.... Imi cer eu scuze daca s-a inteles ca ma enervezi cu adevarat. Am pus si emoticonul= :lol: ca sa se inteleaga ca e gluma. Ziceam ca ma enerveaza faptul ca DA! AI DREPTATE! Trebuia sa stiu daca sunt oua, larve, etc
Iti multumesc pentru ajutor si nu m-ai jignit cu nimic. Imi pare rau daca s-a inteles altceva!
Chiar te rog sa nu ma ocolesti cand mai dau cu capul de cate ceva, sigur voi mai avea nevoie de ajutor!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde MUSTA » 05 Iul 2013, 11:37

pentru a evita roirea trebuie rupte toate inceputurile de botci ?
MUSTA

Mesajde Mircea_63 » 05 Iul 2013, 12:52

Ehei, asta e una dintre primele mele intrebari si ma minunez de cat de pierdut eram atunci. Dat fiind ca am mai invatat cate ceva intre timp, incerc sa-ti explic cum mi-as explica mie.

Daca rupi toate inceputurile de botci, intr-adevar nu vor putea creste o matca si in concluzie nu vor roii. Dar cu asta ai rezolvat o mare parte, dar n-ai rezolvat toata problema. Iata de ce:

Cauzele cresterii de botci:
Instinctul natural de roire. Cand le apuca frigurile roitului, matca reduce mult ponta si se subtiaza -ca sa fie apta de zbor- primul roi, numit roi primar pleaca impreuna cu matca "batrana", deseori inca de la capacirea primei botci.
Uneori prima matca eclozata distruge celelalte botci, asta daca o lasa albinele. Alteori n-o lasa si dupa 8 zile de la primul roi mai iasa un roi, numit secundar. Sunt in stare sa roiasca si pana la epuizarea stupului. Botcile de roire sunt deobicei plasate pe laterale si in josul ramei si pot fi multe sau foarte multe.

Matca epuizata, imbatranita, cu defecte vizibile de catre om sau numai de catre albine. Asta duce la botci de schimbare linistita, 1-2-3 plasate pe la mijlocul ramelor. Din ele iasa matci foarte bine crescute, dar de retinut ca nimeni nu garanteaza ca va avea loc o schimbare linistita sau totusi pleaca un roi.

De retinut insa ca odata intrat in friguri, nu mai face nicio treaba pana nu are o noua matca care s-a imperecheat si a inceput ponta.

Ce poate face stuparul:
Neaparat le scoate din friguri, fie luand rame si facand o divizare, le da spatiu, incearca sa elimine cauzele posibile (principala fiind lipsa spatiu si prea multe albine doici), fie poate incerca sa simuleze o roire artificiala.
Deobicei in acest moment se fac divizari.

Rupand doar botcile, se prelungeste mult perioada in care sunt in friguri, iar ponta fiind foarte slaba, duce la slabirea familiei. Poate ajunge o martoaga dintr-un stup candva puternic. Cules si alte activitati...nu prea. Greva!

Perioada de varf, mai-iunie.

Construirea botcilor este visul si cosmarul stuparului. Visul celui care vrea sa le inmulteasca si cosmarul celui care vrea sa faca productie.

Pana n-am vazut prima botca adevarata, le cautam prin stup si ma temeam chiar si de celulele de trantori ca ar putea fi botci. Botca arata ca o ghinda si este intotdeauna plasata cu gura in jos.

Daca ai nevoie de botca sa nu scuturi niciodata rama, la nevoie perii albinele si umblii cu grija. Primele zile de la capacire sunt extrem de sensibile.
La inceput botca este mai deschisa la culoare si pe masura ce se "coace" se mai inchide la culoare.

Poate ar mai fi multe de povestit despre botci, dar cel putin atat ma simteam la randul meu dator fata de cei care sunt azi unde eram si eu candva. Le multumesc inca o data celor care mi-au intins o mana cand aveam mare nevoie.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde cristi_vidican » 05 Iul 2013, 13:56

Mircea_63 scrie:Ehei, asta e una dintre primele mele intrebari si ma minunez de cat de pierdut eram atunci.

Am citit topicul de la început (fără să citesc ultima postare) și mi se părea ciudată întrebarea ta (În contextul actual). Apoi m-am uitat la dată și m-am luminat :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde alexx » 06 Iul 2013, 14:25

Mie mi-a intrat in friguri o famile si a tras 16 botci am facut un nucleu din ea si acum vad ca a iesit din friguri matca ponteaza mai bine trantorii parca s-au mai imputinat matca este din 2011
alexx

Mesajde bolchis_ioandaniel » 07 Iul 2013, 15:50

am un roi pe patru rame si matca a inceput sa depuna oua.daca iau o rama si o bag la un roi pe sase rame fara matca isi targ botca?
Albina fără ac nu face miere.
bolchis_ioandaniel

Mesajde alexx » 07 Iul 2013, 23:37

bolchis_ioandaniel scrie:am un roi pe patru rame si matca a inceput sa depuna oua.daca iau o rama si o bag la un roi pe sase rame fara matca isi targ botca?

Teoretic ar trebuii sa traga botci daca nu este bezmetic de cat timp nu are matca?parerea mea ar fi sa ii dai rama si isi va trage la mine mereu si-au tras cele fara matca :D
alexx

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR