Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Restrangere Cuib

Mesajde VladFrentescu » 29 Sep 2013, 13:45

Doamne ajuta!

Va rog sa-mi spuneti daca albinele de pe o rama mutata dupa diafragma vor parasi rama si se vor duce in cuib.
Iar daca nu am diafragma si rama pe care ulterior vreau sa o scot din cuib o pun la distanta fata de celelalte rame din cuib, albinele se vor muta in ramele din cuib?
Iar daca pe rama pe care vreau sa o mut se afla matca fara ca eu sa bag de seama, se va duce matca in cuib unde sunt mai multe albine, sau vin albinele dupa ea?

Mentionez ca nu vreau sa scutur ramele care nu le mai vreau in cuib.

Stiu ca sunt intrebari care vi s-ar parea comice insa nu vreau sa gresesc cu nimic. Va multumesc!
VladFrentescu

Re: Restrangere Cuib

Mesajde un OM » 29 Sep 2013, 14:04

La temperaturi sub 8 grade albinele se misca greu in cuib, sau sa care in cuib.
De mutat in cuib se vor muta de pe rama departata, fara diafragma, sau cu diafragma.
Daca matca este pe rama departata, vor ramane acolo. Acesta este pericolul iarna cand sunt lasate rame dupa diafragma.
Ramele departate vor trebui sa fie decapacite, altfel albinele nu vor cara mierea in cuib, decat foarte putin, chiar si partile cu ceva miere sau sirop necapacit vot trebui macar putin zgariate pentru a fi carat.
un OM

Mesajde gica.mosu » 29 Sep 2013, 21:29

VladFrentescu scrie:Doamne ajuta!

Va rog sa-mi spuneti daca albinele de pe o rama mutata dupa diafragma vor parasi rama si se vor duce in cuib.
Iar daca nu am diafragma si rama pe care ulterior vreau sa o scot din cuib o pun la distanta fata de celelalte rame din cuib, albinele se vor muta in ramele din cuib?
Iar daca pe rama pe care vreau sa o mut se afla matca fara ca eu sa bag de seama, se va duce matca in cuib unde sunt mai multe albine, sau vin albinele dupa ea?

Mentionez ca nu vreau sa scutur ramele care nu le mai vreau in cuib.

Stiu ca sunt intrebari care vi s-ar parea comice insa nu vreau sa gresesc cu nimic. Va multumesc!

Daca nu ai diafragma poti folosi o r cu foaie de fagure s-au una goale ne cladita complet,iar inlocul ramas pune 1-3 ramecu ceva miere descapacite partial dar !!!!atentie daca ai si miere necapacita pe ele,stropestele(pulvrerizeaza)cu putina apa si miere(atrage albinel)altfel nu le trage decit ce e capacit,si in functie de temp de afara-12-15grade...Am intilnit si eu si alti cind albinele fac ghem dupa df in perioada rece,deoarece ele cauta locul din stup ceva mai calde-o parere!!!
P.S-cind descapacesti(doar seara tirziu)strimtoreaza urdinisul la 1-2 cm...Previi furtisagul-BAFTA!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde EN_ » 29 Sep 2013, 22:08

Daca nu ai diafragme la toti(nici eu nu am ;) )poti folosi o folie de polietilena, cu conditia sa n-o mulezi pe ultima rama pentru ca albinele sa poata circula.Poti sa scuturi rama fara retineri;banuiesc ca iti este teama sa nu pierzi matca,dar asta nu se va intampla daca respecti urmatoarea procedura:la mijlocul cuibului distantezi ramele cat sa fie un spatiu de 2-3 rame, apucui rama in mana stanga in pozitie verticala,lasi rama in spatiul creat,cat mai jos,lovesti in laterala ramei de mai multe ori si gata!!Strangi cuibul si totul reintra in normal. Mai este si varianta periatului cu peria apicola sau cu o pana de gasca sau curcan, preferabil de curcan pentru ca este mai moale si se poate spala usor cand se imbacseste de miere.Daca ai multi stupi si acum este perioada cand facem strangerea cuibului, nu le mai gadili cu pana; folosesti metoda mai dura: pumnul in laterala ramei.
EN_

Mesajde VladFrentescu » 30 Sep 2013, 09:39

Va multumesc pentru raspunsuri!
VladFrentescu

Mesajde valstanciu » 14 Oct 2013, 14:25

Buna ziua,
Daca restring cuibul, care putea ramane pe 7 rame, la 6 rame este in regula sau dauneaza pe timpul iernarii?
Multumesc,
" Adevarul este ceea ce trece testul experientei."
Albert Enstein
valstanciu

Mesajde un OM » 14 Oct 2013, 14:40

Nu. Daca vezi ca stau albinele ciorchine pe rama a sasea, atunci o cer pe urmatoarea. Daca nu ai albine pe fata exterioara a cuibului chiar mai poti restrange inca una.
un OM

Mesajde valstanciu » 14 Oct 2013, 15:28

un OM scrie:Nu. Daca vezi ca stau albinele ciorchine pe rama a sasea, atunci o cer pe urmatoarea. Daca nu ai albine pe fata exterioara a cuibului chiar mai poti restrange inca una.

Multam pt. raspuns,
" Adevarul este ceea ce trece testul experientei."
Albert Enstein
valstanciu

Mesajde valentin27 » 14 Oct 2013, 16:02

acuma in perioada asta se mai poate descapaci miere dupa diafragma deoarece mai am rame in care mai am 1kg - 500 g si as vrea sa le bag la depozitat curate
valentin27

Mesajde joohny » 14 Oct 2013, 16:46

Va salut.Eu cred ca se mai poate deoarece am mai redus cuibul cu o rama iar acea rama am asezat-o dupa diafragma(binenteles am si descapacit-o).E posibil sa le fi strins prea mult,deoarece la mine si diafragma este plina cu albine in partea dinspre cuib.Banuiesc ca nu o sa le faca rau acest lucru.D-tra ce parere aveti,am procedat bine?Am luat in considerare ca in aceasta perioada vremea mai tine inca citeva zile cu apicultorii(rama de dupa diafragma)iar pina la scaderea temperaturii de-afara o sa mai moara ceva albine(reducerea cu inca o rama a cuivului).Si inca ceva ,ce se intimpla daca iernam o fam sa spunem de pe 8R cu albina pe 4-5 R(adica f. strins cuibul) fara a distanta ramele intre ele?Va multumesc anticipat.Sanatate.
joohny

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR