Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cladire rame 3/4 stup ME

Mesajde Bonzai » 06 Noi 2013, 22:31

Intrebare pentru experimentati :)

Este ok daca la primavara (2014) chiar in timpul salcamului atasez fiecarui stup al doilea cat 3/4 cu rame la cladit? Configuratia ar fi cuib 3/4 rame crescute, cat 3/4 rame crescute si apoi cat 3/4 rame artificiale (10 la numar). Asta presupunand ca familia este puternica.

Nu ma intereseaza productia (doar ce le va ramane albinelor la iarna) ci ma intereseaza sa imi fac un balans intre stupi si numarul de rame cladite din stoc. Productia ma va interesa in 2015.
Bonzai

Re: Cladire rame 3/4 stup ME

Mesajde Closcutz » 06 Noi 2013, 22:42

Daca ai baza melifera bunicica poti incepe chiar de la pomii fructiferi cladirea ramelor, apoi la rapita continuand cu salcamul. La inceput e asa de greu ca n-ai deaia, nici deailalta si trebuie sa strangi din dinti si sa continui.
Closcutz

Mesajde MIHALACHE » 06 Noi 2013, 22:44

Daca an prezent ai 2 corpuri si la salcam albinele al cer pe al 3 lea cel mai bine ridici ramele cu miere din cele 2 corpuri si le pui an al 3 lea si intercalezi cu rame cu foii ,dar daca nu ai cules si albina suficienta ai faci mai mult rau.
MIHALACHE

Mesajde paul » 06 Noi 2013, 22:44

Bonzai scrie:ma intereseaza sa imi fac un balans intre stupi si numarul de rame cladite din stoc.

Da' ce, vrei sa-i dai huta ??? :lol:
Acum serios, poti creste rame punand catul cu foite peste fundul stupului. Adica sa fie catul 1 din cele 3 !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Bonzai » 06 Noi 2013, 22:57

paul scrie:
Bonzai scrie:ma intereseaza sa imi fac un balans intre stupi si numarul de rame cladite din stoc.

Da' ce, vrei sa-i dai huta ??? :lol:
Acum serios, poti creste rame punand catul cu foite peste fundul stupului. Adica sa fie catul 1 din cele 3 !

Am albine calora le place sa fie leganate :D

Catul cu rame artificiale sa fie primul? apoi peste cuibul si cat-ul al doilea?

MIHALACHE scrie:Daca an prezent ai 2 corpuri si la salcam albinele al cer pe al 3 lea cel mai bine ridici ramele cu miere din cele 2 corpuri si le pui an al 3 lea si intercalezi cu rame cu foii ,dar daca nu ai cules si albina suficienta ai faci mai mult rau.

Eu acum incep de la prezumtia ca voi avea cules bun. Bineinteles ca nu le voi forta cu rame artificiale daca nu e cules. Ideea e ca vreau ca in 2014 sa cresc rame si din 2015 sa fac ceva productie. Avand ME nu vreau sa intervin rama cu rama, ia una scoate una. Dar daca culesul este bun (am masiv de salcam) le ametesc daca le dau direct un cat cu 10 rame artificiale?

Closcutz scrie:Daca ai baza melifera bunicica poti incepe chiar de la pomii fructiferi cladirea ramelor, apoi la rapita continuand cu salcamul. La inceput e asa de greu ca n-ai deaia, nici deailalta si trebuie sa strangi din dinti si sa continui.

La rapita nu am posibilitatea momentan sa merg, iar la pomi fructiferi nu stiu cat au ele puterea sa cladeasca un cat intreg. Inceputul e greu intradevar, si e functie de albine si natura, chiar daca tu vrei mai mult nu poti.
Bonzai

Mesajde Florin Dobre » 06 Noi 2013, 23:48

Daca e cules abundent si familia e puternica, un cat de 3/4 poate fi construit si umplut in 2-3 zile.
Am avut placuta ocazie sa vad cat de 1/1 crescut si umplut la foc automat la f.s. Imi pare rau ca n-am facut poze...dar nu-mi mai ardea de figuri. Am stupi Dadant vertical pe 10 rame cu caturi de 1/1. Initial am pus 3-4 rame/cat. Cand a inceput nebunia, au completat tot spatiul ramas cu faguri naturali. Am rupt fagurii si am bagat rame cu foita. Floare la ureche pentru ele.:)

Aici e o problema de perceptie: ce intelege un incepator printr-o familie puternica si prin cules abundent. E greu sa apreciezi corect cand nu ai termeni de comparatie.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Bonzai » 07 Noi 2013, 03:09

Florin Dobre scrie:
Aici e o problema de perceptie: ce intelege un incepator printr-o familie puternica si prin cules abundent. E greu sa apreciezi corect cand nu ai termeni de comparatie.

Pai nu va fi doar parerea incepatorului, va mai fi si parerea altora mai experimentati. Asta pana prind si eu ceva experienta :)

Pana la urma cum ar fi mai bine:

- catul cu faguri artificiali sa fie jos, la mijloc sau deasupra? repet configuratia cuib 3/4 + cat 3/4 + cat 3/4
Bonzai

Mesajde TDI » 07 Noi 2013, 03:13

Foloseste ramele intercalate(intre 3 si 5 rame odata). Caturile intregi cu rame artificiale se folosesc doar cand pui al 3-lea sau al 4-lea cat si in conditiile unui cules puternic. Incepe sa dai rame la cladit cat mai devreme, eventual din timpul pomilor fructiferi. O sa fie o parte din familii care o sa-ti poata creste un numar de rame incepand cu pomii fructiferi. Stimuleaza-i: sirop si polen, cat mai devreme - cantitati mici, zilnic daca se poate (incepand cu 1 martie).
Citeste forumul, studiaza stimularea, - daca ai sa-i stimulezi si ai sa ai cules din timp, ai sa-ti poti creste cate rame vrei.
Mult succes!
TDI

Mesajde Bonzai » 07 Noi 2013, 03:54

TDI scrie:Foloseste ramele intercalate(intre 3 si 5 rame odata).
Mult succes!

Anul asta asa am crescut rame, am intercalat pana la 7 rame odata si le-au crescut pe toate. Ideea e ca eu vreau sa le deranjez cat mai putin, nu din lene ci pur si simplu vreau sa le las sa isi faca treaba linistite. Din acest motiv ma gandeam ca anul viitor sa le dau direct un cat.

Anul asta am inceput totusi tarziu sa le dau rame la cladit, de abia cand a dat salcamul. Anul viitor, in functie de vreme, o sa le dau mai din timp si o sa le fac si o stimulare mai detaliata.
Bonzai

Mesajde TDI » 07 Noi 2013, 04:11

In prima faza, pana la 20 rame 3/4 echivalentul a 15 rame dadant adaugarea unui cat poate fi un deranj mult mai mare decat pare, datorita confortului termic absent datorita temperaturilor relativ scazute. De la aproximativ 1 martie eu pun folia si o iau in momentul in care ajunge familia la 15 rame 1/1 sau o adaug sus, deasupra corpului 2.
Dupa ce a depasit cele 2 caturi si umplut relativ cel de-al doilea cat cu miere, poti intercala un cat cu rame artificiale intre cuib si cel de-al doilea cat, dar, ar fi indicat ca macar vreo 3 din ramele alea sa fie cu puiet necapacit, putand pune rame artificiale si in celelalte 2 caturi disponibile.
In conditii de cules, populatie echivalenta cu 15, 20 rame dadant(20 rame, 27 rame 3/4) si in conditiile in care ai puiet capacit care poate sa acopere la eclozionare, estimativ toate ramele artificiale pe care le introduci.
Nu exagera, daca temperaturile sunt scazute, furnizand prea mult spatiu familiei de albine poti provoca un regres al familiei de albine.
Daca vrei sa eviti deranjul, incearca sa adaptezi un hranitor extern, metoda Dan Margarit, etc. Asigura un cules continuu daca se poate, in conditiile astea ai sa ajungi sa deranjezi familia de albine cat mai putin. Foloseste caturi de rezerva, suflator, izgonitor, gratie Hanneman.. si altele. Trebuie stapanita si tehnologia cresterii de matci pentru a putea inlocui matcile care nu se incadreaza in standarde.
Stimularea zilnica cu cantitati mici in primavara cu sirop (150-250 gr) conteaza enorm. Dar asta doar in conditiile in care in natura nu se gaseste suficient nectar.
Chiar si atunci, startul furat pe baza de turte proteice si sirop poate conta foarte mult.
TDI

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR