Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

am o mare problema

Mesajde ionpreda » 02 Feb 2014, 02:42

buna seara, sunt incepator in ceea ce priveste cresterea albinelor, iar acum in acest an m-am lovit de o mare problema si anume =am un vecin care nu agreeaza albinele, am avut diverse discutii cu el pe aceasta tema iar acum in acest an am constatat ca nu nu mai revin albinele la stup, si anume pleaca la cules iar apoi revin in zona ,zboara prin aer dar nu mai revin la stup de parca ceva le tine departe de zona unde sunt stupii. in final am ajuns sa pierd 25 de familii de albine din aceasta cauza la care se adauga si faptul ca roiesc tot timpul de parca ceva le provoaca asta, ma tem sa nu fi montat vecinul vreun dispozitiv de ultrasunete -daca o exista asa ceva, sau vreun alt aparat,sau alta solutie de nu mai revin la stup si zboara foarte agitate doar deasupra zonei pina la venirea serii ,pentru ca apoi sa dispara. dati-mi va rog o sugestie ,ce le poate indeparta sau ce le poate tine departe asa, si ce anume provoaca roitul fara precedent.am avut zile cind au roit 30 de familii din cele 60. va rog spuneti-mi ce poate provoca cele 2 probleme??????
ionpreda

Re: am o mare problema

Mesajde kiloz » 02 Feb 2014, 08:10

Incepator,de citi ani?.Dar cu 60 de familii? Da ! Poti fii incepator si dupa douazeci de ani,daca esti numai proprietar de anbine!Problema este la tine,daca nu cunost modul de viata a unei familii de albine.Mai apar si curiozitati dar nu este un fenomen obisnuit.Daca era o facatura poate la ora actuala nu mai aveai nici o familie.Sint niste intrebari la care trebuie sa gasesti raspunsurile singur.Modul de organizare al stupinei,distanta dintre lazi,distanta fata de vecinu,repere de orientare si n-lucruri care influenteaza orientarea albinelor.Roitul iar este o poveste lunga ,apucate sa mai culegi informatii citind cite ceva, ca tare multe necunoscute sint.Prima data sa cautam cauzele problemelor la noi in gradina ,cind neam convins si sintem siguri ca nu poartam nici o vina, nu noi sitem cauza ,si dupa aia -daca avem justificare- in gradina altuia.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde alin75 » 02 Feb 2014, 09:01

Colegule, si eu sunt incepator, dar in plina iarna sa intrebi asa ceva, suna ciudat rau...........

Acum toti (!) intreba de umezeala, mancare, mortaliatea.........

Sigur ai stupina in RO??

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde modigliani » 02 Feb 2014, 09:08

Colegii , omul e la prima sa postare . Poate ca abia a descoperit forumul sau poate ca nu a cochetat pana acum cu genul asta de socializare .
Insa chiar pare a avea o problema , indiferent ca nu-i anotimpul potrivit . Si poate ca problema il tot framanta inca din vara-toamna .
modigliani

Mesajde cristi x » 02 Feb 2014, 09:18

eu am inteles. are o mare problema cu vecinul. apicultura este pe locul 2.
cristi x

Mesajde balanciprian » 02 Feb 2014, 09:37

cativa ani in urma au roit si de la mine tot in jur de 30 din aprox 60 dar sigur din vina mea(30 intr un sezon).a fost intervalul intre cules destul de mare, vremea capricioasa, nterventii intarziate etc.. legal vecinu' nu are ce sa ti faca, tu trebuie sa faci gard de 2 metri h la hotarul cu el. faptul ca albinele sunt agitate deasupra stupinei.....poate ai la distanta mica ceva stalpi cu sarme de curent telefon sau altceva. :?:
balanciprian

Mesajde CATALIN » 02 Feb 2014, 09:49

ce dracu de raspunsuri sunt astia fratilor??...omu intreaba daca il puteti ajuta si voi il chestionati ca de fapt aiureaza
ca nu e incepator ca are 60 familibla bla bla
abtineti-va daca nu stiti a da un raspuns nu sariti repede la datu cu parerea....
ce drac asa speriem dracu fiecare user care asjunge pana la urma sa sc si el bine ca voi le stiti pe toate....
pe bune...obrazul :roll:
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde Dila Daniel » 02 Feb 2014, 10:02

ionpreda scrie:buna seara, sunt incepator in ceea ce priveste cresterea albinelor, iar acum in acest an m-am lovit de o mare problema si anume =am un vecin care nu agreeaza albinele, am avut diverse discutii cu el pe aceasta tema iar acum in acest an am constatat ca nu nu mai revin albinele la stup, si anume pleaca la cules iar apoi revin in zona ,zboara prin aer dar nu mai revin la stup de parca ceva le tine departe de zona unde sunt stupii. in final am ajuns sa pierd 25 de familii de albine din aceasta cauza la care se adauga si faptul ca roiesc tot timpul de parca ceva le provoaca asta, ma tem sa nu fi montat vecinul vreun dispozitiv de ultrasunete -daca o exista asa ceva, sau vreun alt aparat,sau alta solutie de nu mai revin la stup si zboara foarte agitate doar deasupra zonei pina la venirea serii ,pentru ca apoi sa dispara. dati-mi va rog o sugestie ,ce le poate indeparta sau ce le poate tine departe asa, si ce anume provoaca roitul fara precedent.am avut zile cind au roit 30 de familii din cele 60. va rog spuneti-mi ce poate provoca cele 2 probleme??????

personal,nu ma pot hazarda la o parere.Si nici nu stiu sau am auzit de existentza vreunui dispozitiv anume de indepartare a albinelor.
Insa,recomandarea mea ar fi sa chemati un apicultor cu experientza care sa analizeze la fatza locului situatia,cat si stupii care ziceti ca i-ati pierdut si chiar si pe cei ce au roit.Acum este tardiv,dar poate la vara(sau cand reapare fenomenul-daca reapare)ar fi bine sa tineti seama de recomandarea mea.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde alin75 » 02 Feb 2014, 10:05

CATALIN scrie:ce dracu de raspunsuri sunt astia fratilor??...omu intreaba daca il puteti ajuta si voi il chestionati ca de fapt aiureaza
ca nu e incepator ca are 60 familibla bla bla
abtineti-va daca nu stiti a da un raspuns nu sariti repede la datu cu parerea....
ce drac asa speriem dracu fiecare user care asjunge pana la urma sa sc si el bine ca voi le stiti pe toate....
pe bune...obrazul :roll:

Personal mi-au fost sterse multe postari (de catre moderatori!!), motiv pentru care o perioada, doar am citit fara sa mai postez (m-am auto-banat). Daca vrei sa "furi ceva informatie" nu renunti...........
P.S. ..... pentru alte postari ale userilor/moderatorilor se arata obrazul?!

Numai bine,
Alin
alin75

Mesajde CATALIN » 02 Feb 2014, 10:09

Aline hai tati sa nu mai descurajam...daca au fost sterse ori s-a mai discutat ori ori......
poate si datorita faptului ca nu ai indeplinit toate conditiile cerute pt logare
ex localitatea xx n-am gasit-o pe toata garta romaniei
CATALIN

Mesajde proapis13 » 02 Feb 2014, 10:23

Ioane,daca stupi roiesc in vara o fac din cauze naturale,daca roiesc toamna apicultorul este de vina
orice dispozitiv electronic amplasat in zona stupinei le creeaza probleme insa pe termen scurt
ca albinele vin si zboara pe deasupra stupilor si pleaca si nu mai vin cred ca este o parere de-a ta
poate ca esti incepator si nu cunosti inca bine un zbor de orientare al puietului ce iese prima data la zbor
ori esti emotionat in postare ori esti incepator deoarece ar mai fi trebuit adaugate cateva info in plus
Pune o adresa la avatar si poate se v-a gasi un coleg din apropiere sa te ajute cu un sfat la fata locului
DACA esti la ,,avansati'' atunci chiar ca este o problema :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde alin75 » 02 Feb 2014, 10:37

CATALIN scrie:Aline hai tati sa nu mai descurajam...daca au fost sterse ori s-a mai discutat ori ori......
poate si datorita faptului ca nu ai indeplinit toate conditiile cerute pt logare
ex localitatea xx n-am gasit-o pe toata garta romaniei

Stai linisit "tati" ca locatia xx exista in sufletul meu. Am si motivat acum cateva zile, motivul schimbarii locatiei.... "Exista o explicatie....." pentru toate,

Numai bine,
Alin
alin75

Mesajde CATALIN » 02 Feb 2014, 10:44

e ok.....cum zici u.....iti doresc incontinuare spor in toate... ;)
CATALIN

Mesajde ionpreda » 02 Feb 2014, 20:35

citeva raspunsuri sincere fara alte tente in care oamenii cu bun simt nu se hazardeaza sa spuna ceea ce nu cunosc, dar si citeva comentarii de prost gust de la niste oameni de la care asteptam un sfat,o sugestie. imi pare rau ca am deranjat pe acest forum cu problemele care ma framinta inca din vara.scuze .nu mai deranjez,o sa caut raspuns in alta parte.rog adminii sa stearga postarea dar si contul meu.multumesc
ionpreda

Mesajde paraul_porcului » 02 Feb 2014, 20:47

ionpreda scrie: vreun dispozitiv de ultrasunete -daca o exista asa ceva,

Foarte posibil sa fie si asa ceva, caz in care ar trebui sa fie agitate si alte animale de prin gospodarie: caini, pisici etc.
Incepator - 2 stupi - zona piemont Fagaras
paraul_porcului

Mesajde FLORINELU » 10 Feb 2014, 09:50

ionpreda scrie:citeva raspunsuri sincere fara alte tente in care oamenii cu bun simt nu se hazardeaza sa spuna ceea ce nu cunosc, dar si citeva comentarii de prost gust de la niste oameni de la care asteptam un sfat,o sugestie. imi pare rau ca am deranjat pe acest forum cu problemele care ma framinta inca din vara.scuze .nu mai deranjez,o sa caut raspuns in alta parte.rog adminii sa stearga postarea dar si contul meu.multumesc

pai ce faci fratele meu,te-ai suparat? chiar acuma cand cand incercam si eu sa inteleg ce fenomene se petrec acolo la tine la stupina si poate gaseam un raspuns bun la ele. eu eram tare curios cum se poate intampla sa roiasca 30 de stupi intr-o zi din 60 si deja imi vedeam pomii din livada incarcati de ciorchini vii,iar eu alergand ca bolandu :roll: printre ei. hai spune-ne macar zona,judetul pe unde e locatia stupinei tale. poate te mai ajutam oleaca. :?:
FLORINELU

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR