Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

o problema a incepatorilor

Mesajde m.gabor » 29 Oct 2011, 21:58

am si eu cativa stupi achizitionati in primavara acestui an,pe care i-am avut amplasati intro gradina situata la vreo 300-400m de locuinta. Problema e ca in timpul iernii nu as vrea sa mai stea acolo deoarece consider ca nu pre sunt in siguranta. Intrebarea mea ar fi : pot sa mut stupii langa locuinta din cauza distantei mici? Daca da cum sa procedez, pe ce fel de vreme si daca nu e prea tarziu.
m.gabor

Re: o problema a incepatorilor

Mesajde Arhivistu » 30 Oct 2011, 09:51

Se pot muta stupii,mai asteapta sa se raceasca vremea astfel incat sa fi sigur ca 7 8 zile albinnele nu mai ies din stupi.Albinele o sa fie stranse in ghem,trebuie sa fi foarte atent sa nu faci miscari bruste deoarece albinele care se desprind din ghem cad pe fundul stupului si mor.salut!
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde m.gabor » 30 Oct 2011, 13:11

Arhivistu scrie:Se pot muta stupii,mai asteapta sa se raceasca vremea astfel incat sa fi sigur ca 7 8 zile albinnele nu mai ies din stupi.Albinele o sa fie stranse in ghem,trebuie sa fi foarte atent sa nu faci miscari bruste deoarece albinele care se desprind din ghem cad pe fundul stupului si mor.salut!

multumesc pentru sfatul dat de Arhivistul.
m.gabor

Mesajde Ioan Guist » 30 Oct 2011, 13:32

Eu asa face asa:
As muta stupii fara sa fie in ghem.Adica acum.As inchide intr-o dimineata ,as muta si le-as da drumul sa zboare dupa o saptamana.
Asa fac eu in stupina.Rama stupi singulari prin te miri ce colturi.Inchid, mut pe locatia potrivita si le dau drumul cand 'mi aduc aminte de ei
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde m.gabor » 30 Oct 2011, 14:33

Ioan Guist scrie:Eu asa face asa:
As muta stupii fara sa fie in ghem.Adica acum.As inchide intr-o dimineata ,as muta si le-as da drumul sa zboare dupa o saptamana.
Asa fac eu in stupina.Rama stupi singulari prin te miri ce colturi.Inchid, mut pe locatia potrivita si le dau drumul cand 'mi aduc aminte de ei

pare mai plauzibila varianta tind cont ca o sa fac transportul cu masina ,astfel find in ghem sar putea sa mai cada pe fundul stupului.
m.gabor

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR