Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

ME din rame de magazie 3/4

Mesajde ovidiu21q » 09 Apr 2014, 19:39

Buna seara. Am cumparat 2 stupi verticali corp 1/1 si cat cu rame 3/4. As vrea sa fac un stup ME din cele 2 caturi. Imi puteti spune care este procedura si cand ar fi momentul cel mai bun? Multumesc
Timpul este suficient pentru oricine îl foloseşte.
ovidiu21q

Re: ME din rame de magazie 3/4

Mesajde perma » 09 Apr 2014, 20:13

Pfff! Treaba grea, mai nene! Iti spun din experienta. Ai o gramada de neajunsuri. Ramele de cat n-au puiet pe ele, drept urmare n-au nici doici. Drept urmare e foarte posibil ca tu sa iei caturile si sa le pui unul peste altul in alta parte a curtii si intr-o ora sa nu mai fie nicio albina in ele. Cu regina cum faci? Salvare, roit, cumparare?
Cum as face eu cu mintea de acum: daca as vrea musai sa trec pe M.E. mi-as lua un prelungitor de corp 3/4 la 1/1 si as forma noul roi tot pe rame de 1/1 cu puiet (automat si cu albina doica) urmand sa bag in stup la construit in continuare rame de 3/4 si sa elimin (daca zona permite-adica am culesuri/dezvoltare) din ramele 1/1 cand roiul se stabilizeaza. Asa, bagi puiet, bagi doica, roiul are alt start, daca regina nu e acceptata pot trage niste botci de salvare sau o pot schimba linistit.
Sfatul meu e sa mergi in toata stupina pe acelasi tip de rama, fie ca e ea 1/1 sau 3/4. Tot din experienta iti spun: eu am acum 3 stupi diferiti, cu 3 tipuri de rama, e nenorocire!
Bafta!
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde Florin Dobre » 09 Apr 2014, 20:29

perma scrie:Tot din experienta iti spun: eu am acum 3 stupi diferiti, cu 3 tipuri de rama, e nenorocire!
Bafta!

Nu-i nenorocire. Cand vei avea 300 pe un singur sistem, vei fi in cunostinta de cauza. :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 09 Apr 2014, 20:33

ovidiu21q scrie:Buna seara. Am cumparat 2 stupi verticali corp 1/1 si cat cu rame 3/4. As vrea sa fac un stup ME din cele 2 caturi. Imi puteti spune care este procedura si cand ar fi momentul cel mai bun? Multumesc

O varianta ar fi sa stimulezi matcile sa urce in caturi. Dupa ce ai cateva rame de 3/4 cu puiet, infiintezi o colonie ME cu matca noua.
Sunt multe variante. Foloseste optiunea cautare si vei gasi raspunsuri...search.php
Spor!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde proapis13 » 09 Apr 2014, 20:34

ovidiu21q scrie:Buna seara. Am cumparat 2 stupi verticali corp 1/1 si cat cu rame 3/4. As vrea sa fac un stup ME din cele 2 caturi. Imi puteti spune care este procedura si cand ar fi momentul cel mai bun? Multumesc

Incearca la adresa de mai jos ; este Fan Club ME
http://www.forum.stuparitul.com/viewtop ... 703#p75619
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ovidiu21q » 09 Apr 2014, 20:42

Multumesc pentru raspunsuri
Timpul este suficient pentru oricine îl foloseşte.
ovidiu21q

Mesajde perma » 09 Apr 2014, 20:59

Am avut 300 in M.E. dar n-au trecut iarna. Bine, erau albine si nu stupi, dar cine-i atat de pricinos sa se ia de astfel de amanunte? :)
perma

Mesajde Florin Dobre » 09 Apr 2014, 21:21

Lasa ca 300 n-au murit eroic degeaba. Acum ai o experienta in plus.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde jenica67 » 09 Apr 2014, 21:34

ovidiu21q, eu asi face asa : intr-o zi pe la pranz, cand culegatoarele sunt plecate la munca, asi lua cele doua magaziia, asi scoate 2 rame din centru la ambele, le-asi pune pe un fund, le-asi pune pe locul stupului de baza, in mijloc asi baga 2 rame de dadant cu puiet capacit, din care una sa contina si matca, care ar incape in ambele magazii, cu un loc liber sub, asi pune capacul si l-asi lasa sa isi vada de treaba, Stupul de baza care va pierde toate culegatoarele, l-asi muta in alt loc in stupina si i-asi da o matca tanara, care o va accepta destul de usor si o punga cu sirop, sa se descurce cu apa in urmatoarele zile.
jenica67

Mesajde Gicuta » 09 Apr 2014, 23:02

Eu am facut prelungitoare si am pus ramele de 1/1 deasupra si catul 3/4 dedesupt, Dupa ce a coborat matca (la unul dintre stupi am ajutat-o eu :D ), am pus o gratie H. Anul acesta pun catul in perioada asta, si fac inversare inainte de salcam (tot cu gratie H). nu ma grabesc sai transfer. Stiu doar ca voi renunta la Dadant. Acu' depinde si de culesul din zona ta. Citeste si link-ul pus mai sus. Poate iti vine o idee mai buna ;)
Distractie!!
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde perma » 09 Apr 2014, 23:21

@ jenica: asa am facut eu anul trecut. Am pus rame dadant 1/1 in doua caturi 3/4. Roi pe 4 rame, imediat dupa salcam. Pana in toamna nu numai ca nu a crescut, ba mai mult a ajuns celebrul "300". Nu stiu de ce, poate matca (fiind de salvare) poate faptul ca a avut foarte mult spatiu gol. Ca sa ma contrazic singur, acum doi ani am infiintat un corp de M.E. cu rame 1/2 pentru ca nu aveam altceva. Si au construit pana la 3/4, si-au asigurat si rezerve. Deci se poate.
La infiintare n-am pus gram de puiet, am dat stupul de baza mai inr-o parte astfel incat M.E. sa ia si niste culegatoare, am scuturat doua rame de doici si i-am dat o botca de roire. A avut un comportament minunat anul ce a urmat. Acum, dupa cum ti-e si norocul, cu toate ca norocul ti-l cam faci cu mana ta.
perma

Mesajde mihaibursuc » 10 Apr 2014, 08:45

sa pierzi 300 inseamna ca nu te a interesat de ei
mihaibursuc

Mesajde perma » 10 Apr 2014, 11:07

mihaibursuc scrie:sa pierzi 300 inseamna ca nu te a interesat de ei

Nene, n-ai citit cu atentie. Reciteste! Ca asa se nasc zvonurile ca ai auzit de unul care a falimentat din apicultura!
perma

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR