Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Se poate face stimulare.?

Mesajde Ovidiu.Turda » 08 Apr 2014, 20:47

Va salut. Am si eu o intrebare, am 20 familii, nu foarte puternice, si vreau sa le mai fac stimulare cu sirop, intrbarea este daca are ceva cules acuma si le fac si stimulare e bn sau nu? De picurat nectar din rama picura umpic. Vreau sa fie puternice pe salcam, cum sa procedez? Am pe 2 pe 3 rame si rstu pana la 20 am pe 5-6-7 rame
Ovidiu.Turda

Re: Se poate face stimulare.?

Mesajde jenica67 » 08 Apr 2014, 21:25

Draga, daca acum ai luat albinele, fa-le stimulare. Dar ce zici ca ai pe ramele alea, ca nu reiese din context ?? Noai am inceput de mult stimularea, acum deja nu mai are rost la mine cel putin, decat la o parte din stupi.
jenica67

Mesajde Calin1987 » 08 Apr 2014, 21:42

D-nule Ovidiu, eu zic sa va mai numarati cate lazi aveti in stupina, nu de alta, dar pe fiecare topic dati alt numar. Pana la urma, cate sunt? 6, 20? :)
Calin1987

Mesajde Ovidiu.Turda » 09 Apr 2014, 01:37

Unde am zis ca am 6? la momentul actual am ajuns la 20 familii.
Ovidiu.Turda

Mesajde Calin1987 » 09 Apr 2014, 09:03

Greseala mea. Ati spus ca ati cumparat 6 familii pe alt topic. Dar am inteles ca mai aveati 15. Imi cer scuze.
Referitor la intrebarea dv, desi la randul meu sunt incepator, la ale mele care sunt intr-o conditie similara le-am dat sirop invertit raport 3/2 facut de mine de 2 ori pe saptamana. Protofil si apicomplex si....cam atat.
Calin1987

Mesajde pngflorin » 09 Apr 2014, 21:26

Stimularea este buna in orice moment, albina niciodata nu o sa sature...de munca.Sa stimuleze acum pt a avea albina la salcam e f tarziu, ponta matci de acum nu va da albina care sa participe la culesul salcamului, insa la tei sau faneata e alta tb.

Eu de exemplu am inceput stimularea pontei din 1 martie cu turte energoproteice, iar cu sirop nu am putut interveni decat de o saptaman pt ca vremea nu mi-a permis.Media puietului la mine este de 4 rame pline de familie.Nu am stupi de plecat la rapita insa cred ca am sa ma descurc onorabil la SC 2 si 3.
pngflorin

Mesajde paul » 09 Apr 2014, 22:01

pngflorin scrie:Sa stimuleze acum pt a avea albina la salcam e f tarziu, ponta matci de acum nu va da albina care sa participe la culesul salcamului, insa la tei sau faneata e alta tb.

Discutabil !
Depinde cand infloreste salcamul in zona respectiva ! In zona mea, media multianuala a infloririi este in jurul datei de 20 mai ! Adica inca 41 de zile de acum inainte ... Adica, inca doua generatii de albina. Daca se intampla sa infloreasca putin mai tarziu si generatia 2 prinde culesul in postura de culegatoare .In postura de "primitoare" a nectarului il prinde sigur !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde pngflorin » 12 Apr 2014, 08:48

paul scrie:
pngflorin scrie:Sa stimuleze acum pt a avea albina la salcam e f tarziu, ponta matci de acum nu va da albina care sa participe la culesul salcamului, insa la tei sau faneata e alta tb.

Discutabil !
Depinde cand infloreste salcamul in zona respectiva ! In zona mea, media multianuala a infloririi este in jurul datei de 20 mai ! Adica inca 41 de zile de acum inainte ... Adica, inca doua generatii de albina. Daca se intampla sa infloreasca putin mai tarziu si generatia 2 prinde culesul in postura de culegatoare .In postura de "primitoare" a nectarului il prinde sigur !

Cand postez ceva e din exp mea personala si din evolutia albinelor in zona in care am stupina.La mine sc1 infloreste la 1 mai, iar anul asta cred ca la 25 aprilie infloreste.
pngflorin

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR