Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

cresterea unui roi

Mesajde vasile_ion_27 » 17 Mai 2014, 16:41

voi cumpăra un stup vertical cu un roi de albine pe 4 rame dintre care 2 cu puiet . Imi puteti sppune ce activitati ar trebui sa fac pana la toamna ca sa intre in iarna ca si familie puternica. Va multumesc ! :shock:
vasile_ion_27

Re: cresterea unui roi

Mesajde Augustin78 » 17 Mai 2014, 18:05

Salut.
si eu sunt tot incepator.
dar trebuie sa-i stimulezi cu sirop(asta daca nu ai cules in zona) e posibil acum sa se dezvolte la salcam(aici e marele potential al albinei sa aibe cules si daca mai e si salcam e foarte bine pt ea)
La sfarsitul lui august trebuie sa incepi iar ajutarea(sirop in concentratie de 2/1) a roiului pentru formarea corpului gras,asta le ajuta sa treaca cu bine iarna.(daca au si mancare..).oricum anul asta sa nu te gandesti ca vei scoate miere din stup...si mare grija la mierea de mana...sa nu ierneze pe aceasta miere.
Daca sunt alti apicultori cu mai multe detalii va rog sa postati.
Numai bine.
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde Florin Dobre » 17 Mai 2014, 23:19

Augustin78 scrie:La sfarsitul lui august trebuie sa incepi iar ajutarea(sirop in concentratie de 2/1) a roiului pentru formarea corpului gras.

Stimularea de sfarsit de vara se face cu sirop 1/1 si are ca scop sustinerea pontei matcii(simularea unui cules de intretinere). Corpul gras tine mai mult de proteina. :idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde TDI » 17 Mai 2014, 23:29

Exclusiv de polen respectiv păstură. Stimularea şi/sau cantităţile mari de miere lăsate după ultimul cules nu duc decât la consumarea rezervelor de păstură şi păstrarea unei populaţii mari sau excesiv de mari până la sfârşitul toamnei, începutul iernii (punct terminus 1 noiembrie). Nu vorbim de situaţiile în care avem cules în luna lui august.
TDI

Mesajde vasile_ion_27 » 18 Mai 2014, 08:20

multumesc tuturor pt sfaturi! Cum as putea sa recunosc mierea de mana pe rame. In aria de cules a albinelor as avea multe culturi de legume ( rosii castraveti ardei) este zona in care se cultiva intensiv legume, inclusiv eu detin 350 mp de solar cu 2000 fire de rosii. Eu stau in margunea satului spre camp. In ordinea crescatoaee a distantei se afla: culturi de cereale porumb si putin grau. Livada 2-3 ha. Faneata. La 1-3 km floarea soarelui rapita si alte culturi de legume. La o distanta de mine de cca 400 m in linie dreapta e un nene care detine 60 fam de albine pe stationar. Mi-a spus ca a obtinut si 1000 kg miere pe sezon. Culoarul de zbor spre campul de faneata floare rapita nu ni se intersecteaza. As putea tine pe stationar 10 fam care sa imi asigure si consumul propriu de miere de aprox 30 kg?
vasile_ion_27

Mesajde Doru89 » 18 Mai 2014, 08:30

vasile_ion_27 scoti lejer 30 kile din 10 famili,eu scot in oras din 3 famili pe +20 rame cam 3 galeti de 11 l or cat or avea de alea de apa dar depinde si de an si stupar cum organizeaza stupi ca matca o sa oua ca nebuna daca nu esti atent si o sa ai rame cu miere si puiet :D.Sa fi atent sa nuti blokeze cuibul cu miere daca e un cules puternic sa verifici cam la 7 zile sa fi pregatit.La cat mai multa miere :)
Doru89

Mesajde Augustin78 » 18 Mai 2014, 18:26

Florin Dobre scrie:
Augustin78 scrie:La sfarsitul lui august trebuie sa incepi iar ajutarea(sirop in concentratie de 2/1) a roiului pentru formarea corpului gras.

Stimularea de sfarsit de vara se face cu sirop 1/1 si are ca scop sustinerea pontei matcii(simularea unui cules de intretinere). Corpul gras tine mai mult de proteina. :idea:

Salut Florin.
Mersi pentru corectare...am retinut si eu.
Numai bine.
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde jenica67 » 18 Mai 2014, 21:35

vasile_ion_27, daca vrei sa cresti rapid roiul tau si la floarea soarelui sa isi asigure singur rezervele, eventual si ceva pentru tine, dupa mine ar trebui sa faci cam asa : iei o galeata de smantana de plastic cu capac, din aia de la supermarket de 900 ml. Ii faci vreo 30 de gauri cu un burghiu de 2 mm. sau daca nu ai cu cun cui de 2 mm inrosit in capac. Inveti sa facu sirop invertit. Pui o rama la construit ca rama a 2-a, cu foita (pozitia a doua dintr-o parte in cuib). Depinde cum ai fundul la stup. Daca ai cu plasa, pui folie cu o gaura la mijloc cam de 100mm (care sa merga in jos dupa cele 5 rame ale tale, 4 la cumparare + 1 care ai pus-o cu foita), daca e cu fundul plin, pui dupa rame o diafragma si deasupra un podisor de placaj, la fel cu o gaura ca mai sus. Pui magazia, iar deasupra gaurii, pui de 2 ori pe saptamana galetusa plina cu sirop invertit 1:1, cu capacul pus bine, cu gura in jos. Cand rama cu foita este construita, o bagi in mijlocul cuibului si in locul ei pui alta rama. Repeti operatia pana ai construite toate cele 10 rame din cuib. Cai ai ajuns la 10 rame, lasi podisorul numai pe 4 rame, pui 5 ramele de magazie in locul liber si continui cu siropul, pana sunt si astea sunt construite. Atunci scoti galetusa si pui celelalte 5 rame de magazie, neconstruite. Ar trebui sa urmeze atunci culesul de floarea soarelui, cand ar trebui sa culeaga singure, si sa umple magazia. Pana atunci citesti intensiv si eventual pregatesti inca o magazie, daca o ai, cu rame mici (1/2 sau 1/2R)
jenica67

Mesajde vasile_ion_27 » 19 Mai 2014, 00:36

jenica67 scrie:vasile_ion_27, daca vrei sa cresti rapid roiul tau si la floarea soarelui sa isi asigure singur rezervele, eventual si ceva pentru tine, dupa mine ar trebui sa faci cam asa : iei o galeata de smantana de plastic cu capac, din aia de la supermarket de 900 ml. Ii faci vreo 30 de gauri cu un burghiu de 2 mm. sau daca nu ai cu cun cui de 2 mm inrosit in capac. Inveti sa facu sirop invertit. Pui o rama la construit ca rama a 2-a, cu foita (pozitia a doua dintr-o parte in cuib). Depinde cum ai fundul la stup. Daca ai cu plasa, pui folie cu o gaura la mijloc cam de 100mm (care sa merga in jos dupa cele 5 rame ale tale, 4 la cumparare + 1 care ai pus-o cu foita), daca e cu fundul plin, pui dupa rame o diafragma si deasupra un podisor de placaj, la fel cu o gaura ca mai sus. Pui magazia, iar deasupra gaurii, pui de 2 ori pe saptamana galetusa plina cu sirop invertit 1:1, cu capacul pus bine, cu gura in jos. Cand rama cu foita este construita, o bagi in mijlocul cuibului si in locul ei pui alta rama. Repeti operatia pana ai construite toate cele 10 rame din cuib. Cai ai ajuns la 10 rame, lasi podisorul numai pe 4 rame, pui 5 ramele de magazie in locul liber si continui cu siropul, pana sunt si astea sunt construite. Atunci scoti galetusa si pui celelalte 5 rame de magazie, neconstruite. Ar trebui sa urmeze atunci culesul de floarea soarelui, cand ar trebui sa culeaga singure, si sa umple magazia. Pana atunci citesti intensiv si eventual pregatesti inca o magazie, daca o ai, cu rame mici (1/2 sau 1/2R)

multumesc. Intre timp am renuntat la cumpărarea de roi si vreau sa cumpăr familie pe 10 rame pe care o pun in stup de 22 rame orizontal clasic. (detin 2 lazi ). Am vb cu dnul apicultor care mi-a promis familia după culesul la salcam. Acesta are vatra la aprox 10 km de mine. Argumente: un roi pe 4 rame 300 lei. O fam pe 10 rame 400 lei. Din fam as vrea sa trag un roi pana la toamna sau sa o divizez in 2 a.î. In iarna sa intru cu 2 fam iernate intrun singur stup orizontal. Va rog sa imi spuneti cum ati proceda daca ati fi inlocul meu pentru a face acest lucru(o fam - 2 fam in toamna)
vasile_ion_27

Mesajde vasile_ion_27 » 19 Mai 2014, 00:57

mentionez ca doresc sa inmultesc albinele plecand de la o familie. Ce procedeu imi recomandati sa fie eficient si sa asigure si o crestere rapida a nr de familii de albine. In primi 2-3 ani nu as vrea sa le iau miere decat pt consumul propriu.restul de miere sa il folosesc pt hrana noilor roi formati. Va multumesc
vasile_ion_27

Mesajde pin » 19 Mai 2014, 10:59

Cand iei familia cere-i si o botca ca are sigur dupa salcam si ai facut 2 direct. Daca iei familie si nu-i dai de lucru isi face oricum singura botci dupa salcam dar mai astepti.
pin

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR