de daniel1966 » 26 Mai 2014, 08:08
Buna ziua.Ieri cand am verificat cei 20 de stupi pe care-i detin am observat un lucru ce mi s-a intimplat si anul trecut la floarea soarelui si in primavara aceasta la rapita si anume blocarea cuibului cu miere si reducerea spatiului de ouat.Precizez ca am stupii pe 10 rame de 1/1,atat cuibul cat si magaziile.Am gasit familii cu 5-6 rame cu miere in cuib dar majoritatea aveau 4 rame cu miere.Dupa cum va spuneam acelasi lucru l-am patit si anul trecut la FS si anul acesta la rapita .Am scos ramele cu miere si le-am lasat doar pe cele doua marginase care erau pline cu miere si am introdus rame goale (cladite),de asemenea va mai precizez ca ramele cu puiet aveau toate coronite cu miere.Cand a inceput anul acesta salcamul am avut cam 7-8 rame cu puiet,acum am 4-5.In caturi am miere pe 4-5 rame la fiecare.Am mai observat ca puietul este dispus in zona urdinisului(acesta nu este deschis la maxim deoarece stupii fiind in zona muntoasa, noptile sunt inca destul de reci(10-12 gr.).Va rog daca poate cineva sa-mi explice unde gresesc(sigur gresec),cum pot evita blocarea cuibului.Va multumesc.