Azi profitand ca a iesit putin soarele am deschis stupii ca sa scot ultimele rame date la lins dupa diafragma si am gasit albine moarte (cam cate un pumn) dupa diafragma la toti stupii (4 ), la unul dinte ei ceva mai multe decat la ceilalti si cateva albine moarte in celulele fagurilor de dupa diafragma. Le-o fi prins frigul pe fagurii de dupa diafragma sau ce s-a intamplat? Va multumesc.
Si daca ar fi fost miere din destul pentru cele cateva zeci de albine prinse de frig dupa diafragma, cauza mortii este frigul. Nu au avut posibilitatea sa formeze un ghem mai mititel.
Asa e , mor in fiecare toamna. Le prinde vremea rece in afara ghemului si amirtesc, dupa aia mor. cand se incalzeste albinele lucratoare le scot afara. Nu ma prind de ce?
Acum vin cu o alta intrebare. Astazi am impachetat si eu stupii pentru iarna insa la familia cu probleme de mai sus am fost nevoit sa mai scot o rama pentru ca cuibul era prea larg. Cu ocazia asta am observat ca nu au hrana suficienta si am gasit chiar puiet capacit pe doua rame. Albinele erau iesite la zbor si aduceau chiar polen. Ce se mai poate face la ora asta pentru a intra in iarna in conditii bune?
Pastă de miere cu polen......la pungă pusă pe cuib.... ps. Dacă găsesc aşa ceva la mine în stupină stupul respectiv îl desfinţez în prima zi cu peste 14 C, pentru a mai recupera albină.....iar puietul îl descăpăcesc cu furculiţa.....Aşa ies mai ......câştigat....