Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Clădire rame

Mesajde glaliona » 21 Iun 2013, 08:47

Sa inteleg ca doar in timpul roirii rod foitele puse la cladit ? Am avut si eu surpriza sa gasesc un fagure ros tot de sus pana jos si nu vedeam motivul . Sa fi roit acel stup :evil: ?
glaliona

Mesajde visanc » 21 Iun 2013, 09:16

Neata,

Am si eu o intrebare: la niste roi de anul acesta, care acum au ajuns sa umple in intregime un corp de 10 rame de ME (3/4), are rost sa incep sa ii adaug de acum cel de-al doilea corp la cladit? Apuca sa il cladeasca si pe al doilea si sa isi stranga si hrana pentru iarna?

Intreb asta deoarece eu nu am inca rame cu faguri claditi, asa ca le bag doar rame cu foita. Sa las stupul asa doar pe un corp de3/4 iarasi imi pare rau deoarece este inceputul verii si mai e ceva vreme buna pana in toamna. Plus ca, daca matca nu are unde sa oua, familia stagneaza. De asemenea precizez ca nu prea le dau siropuri si stimulente si nu se pune problema de racirea puietului, deoarece dealul este cu fata la soare toata ziua.

Multumesc si astept parerile voastre.
visanc

Mesajde alexx » 22 Iun 2013, 09:02

visanc scrie:Neata,

Am si eu o intrebare: la niste roi de anul acesta, care acum au ajuns sa umple in intregime un corp de 10 rame de ME (3/4), are rost sa incep sa ii adaug de acum cel de-al doilea corp la cladit? Apuca sa il cladeasca si pe al doilea si sa isi stranga si hrana pentru iarna?

Intreb asta deoarece eu nu am inca rame cu faguri claditi, asa ca le bag doar rame cu foita. Sa las stupul asa doar pe un corp de3/4 iarasi imi pare rau deoarece este inceputul verii si mai e ceva vreme buna pana in toamna. Plus ca, daca matca nu are unde sa oua, familia stagneaza. De asemenea precizez ca nu prea le dau siropuri si stimulente si nu se pune problema de racirea puietului, deoarece dealul este cu fata la soare toata ziua.

Multumesc si astept parerile voastre.

E inceputul verii nici nu se pune problema de racit puietul...eu zic sa le dai linistit de lucru ca o sa acumluleze ele miere
alexx

Mesajde machi33 » 14 Dec 2014, 00:18

am un stup de 12 rame,cate rame se pun intr-o magazie si care este explicatia .pana la urma unde se pun rame la construit,in cuib sau in magazie?si cate se pun odata cand esti incepator si nu ai rame cladite
machi33

Mesajde liviutzbogos » 14 Dec 2014, 00:26

machi33 scrie:am un stup de 12 rame,cate rame se pun intr-o magazie si care este explicatia .pana la urma unde se pun rame la construit,in cuib sau in magazie?si cate se pun odata cand esti incepator si nu ai rame cladite

Cel mai bine cladesc in cuib, dupa ultima rama cu puiet. Perioada cand poti incepe sa bagi rame la construit e primavara, la inflorirea pomilor fructiferi. Semnalul cum ca poti baga rame e ceara alba de deasupra ramelor din cuib. Poti baga si cate doua rame odata (dar eu prefer cate una, sa nu le zapacesc de cap :D ).
Albinele contruiesc si in magazie dar ceva mai greu, fiind nevoie de un cules puternic.
La un stup pe 12 rame, in magazie, poti baga fie 12 rame, fie mai putine, 11, 10, distantate egal.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde thomas » 17 Ian 2015, 19:46

M.ar interesa modalitatile de cladire fara FA: Puneti sarma/nu puneti. Puneti doar 1,2 cm de FA pe leatul ramei. Puneti ceara topita pe leat. Puneti doar leat.ul? (gen stupul warre)
Va multumesc anticipat!
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde B.K » 18 Ian 2015, 09:32

Merg pe metoda clasica , sarma intinsa bine si fagure artificial pe toata suprafata ramei.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR