Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Sfaturi pentru prima centrifuga

Mesajde cristi_vidican » 05 Noi 2013, 11:14

Prima centrifugă am avut-o moștenire de la bunicul. 3R trangențial.
Am mers ce a mers până m-au lăsat pinioanele în plină extracție.
Apoi am prins o ofertă de la cineva care lichida stupina - murise proprietarul.
3R dar cu clichet. Am dat pe ea 250 de lei. De ea mă slujesc și acum.
Țintesc spre 20R electrică.
Pentru cineva care nu știe unde va ajunge cu stupii (cum a fost și cazul meu), e indicat să cumpere ceva mai ieftin la început, poate ceva SH și pe măsură ce vin banii și afacerea prinde contur se poate opri la ceva profesional.
La început trebuie investit în albine, ca să ai ce băga în centrifugă. Apoi când nu mai face față centrifuga e timpul să se investească și în așa ceva.
ultima centrifugă care o cumperi trebuie să fie una de foarte bună calitate. Aici nu e loc de compromis
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde State » 05 Noi 2013, 11:16

samuellazea scrie:Si nu le apuca dorul de furtisag? Intreb doar ca nu am facut pana acum.
In caz ca estragi acasa tot acelasi principiu se urmeaza?

Toate cele bune,
Sami

Am asistat la 3 extractii in camp unde s-a procedat exact asa. Acasa nu stiu ce se intampla.

un OM scrie:Despre curatarea centrifugii cu ajutorul albinelor, se poate, daca se pune o mana buna de buruieni pe fundul si peretii centrifugii, pentru ca albinele sa nu se naclaiasca in miere. Pe urma trebuie s-o speli de urmele de praf, ierburi, paie, etc.

Eu nu te contrazic dar n-am vazut paie sau buruieni. Singura spalare e de fapt clatire cu furtunul. Cel putin asta am vazut eu dupa doua zile. Nu pretind ca asa ar fi cel mai bine , insa mi s-a parut foarte practic. N-am fost inspirat sa fotografiez inainte si dupa. Acum voi face eu pe pielea mea. Numai sa am cu ce. :lol:
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde duma » 05 Noi 2013, 14:40

Salutare !! cum am promis in legatura cu reveniea pe aceasta problema " centrifugile " am facut un calcul daca asi incerca sa o confectionez eu si a iesit urmatoarele cifre :
1. Cosul de inox pentru 4 rame de 1/1 - 350 RON
2. Mecanismul de 230 ron
3. Tabla de inox de 1 - 257 ron s-au 1,5 - 387 ron
Nu mai pun manopera , electozii ca o fac in curtea mea si tot nu iese un pret avantajos . Asa ca eu renunt a-mi face una si la targul de la Giroda ( timis ) am sa iau fiecare stand cu centrifugi la proba ;) in cazul in care nu gasesc un second hand .
Era sa uit ..... caneaua de ionx 100 ron si cea din plastic 23 ron deci totalul 863 ron = 200 euro + /- , eu zic la la banii acestia pot lua un lucru .... sa spunem ok pentru un incepator care o foloseste in stationar .
Bafta tuturor care se incumeta
Fişiere ataşate
rsz_img-20131105-01697.jpg
mecanismul din fier
rsz_img-20131105-01696.jpg
cosul
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde simplu » 03 Feb 2015, 16:37

Intentionez sa cumpar prima mea centrifuga. Am 10 familii si mi-as dori sa ajung la cca 50 de familii. Ce parere aveti despre ea? Mi-as face treaba cu ea? Sa o iau pe 3 ori pe 4 rame? O gasesc la targurile apicole? Exista o alternativa convenabila la raportul pret/calitate?
Fişiere ataşate
2.jpg
simplu

Mesajde duma » 03 Feb 2015, 17:02

dai un ban si stai in fata !!!! cumpara pe 4 rame , gasesti la targuri .
dorindafi :lol: :lol: :lol: stoarce bine ???
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde iunicu » 03 Feb 2015, 21:43

Un stupar cu mai multa experienta decat am eu ani de viata, m-a sfatuit bine.
-Ai grija care centrifuga iti cumperi findca e posibil sa o folosesti pana la batranete.
L-am vizitat intrun pastoral si am vazut in pavilion o centrifuga veche pe 3 rame. Am inteles atunci cu adevarat sfatul pe care il primisem.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde Florin Dobre » 03 Feb 2015, 21:49

Centrifuga a fost ultima mea grija...pana a fost cazul sa am ce extrage. Si atunci am cerut imprumut. Abia mai apoi am cumparat una...3 rame 1/1. M-a usturat la buzunar dar au amortizat-o fetele. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde liviutzbogos » 03 Feb 2015, 22:20

Eu mi-am luat una sh, nu prea aratoasa, dar in vara asta mi-am dat seama ca e aur pt mine. E pe 4 rame 1/1 tangential si 32 rame 1/2 radial. 32 sunt prea inghesuite, eu am bagat jumatate. Cum nu mai storc rame de 1/1, doar rame de magazie 1/2, mi-e mai mare dragul sa lucrez cu ea. Cand o foloseam tangential, storsul era un calvar pt mine, la cati faguri am rupt. In concluzie, daca poti, ia-o sa fie si radial.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde cristi_vidican » 03 Feb 2015, 23:55

simplu scrie:Intentionez sa cumpar prima mea centrifuga. Am 10 familii si mi-as dori sa ajung la cca 50 de familii. Ce parere aveti despre ea? Mi-as face treaba cu ea? Sa o iau pe 3 ori pe 4 rame? O gasesc la targurile apicole? Exista o alternativa convenabila la raportul pret/calitate?

Până la 50 de familii te poți folosi lejer de cea de 4 rame tangențial.
Și nu e mare diferența de preț între 3 și 4 rame.
Apoi, când ai ajuns la 50 și vrei să cumperi o sculă, vinzi 10 stupi și cumperi una radială care să o ai până mori.
Eu sunt la a 3-a centrifugă.
Prima, o tangențială pe 3 rame, moștenire de la bunicu.
Apoi am luat alta tot pe 3, dar cu clichet, mai ușor de lucrat cu ea.
După vreo 3-4 ani am luat un radială, electrică pe 20 de rame 1/2.
Și aci cred că mă voi opri
cristi_vidican

Mesajde ovidiu8403 » 04 Feb 2015, 11:01

Eu mi-am adus una din Valcea prin cineva cu 400 ron luata de pe OLX. O frumusete de pe vremea raposatului intretinuta pe 2 rame galvanizata-vopsita .Mie pe stationar la 10-15 fam. e f ok . Mari cheltuieli sunt la inceput , de accea orice economie e buna ... Poate cu timpu le si amortizeaza fetitzele :lol: Ce imi place de unii " fetitzele lui tata " ...
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde simplu » 04 Feb 2015, 18:18

Dupa ce am citit cele postate, mi-am propus sa cumpar una pe patru rame. Voi vedea si daca socoteala de acasa se potriveste cu cea din targ.
simplu

Mesajde cobi » 04 Feb 2015, 18:22

simplu scrie:Dupa ce am citit cele postate, mi-am propus sa cumpar una pe patru rame. Voi vedea si daca socoteala de acasa se potriveste cu cea din targ.

Da-i inainte! Miere sa fie!
cobi

Mesajde cristi_vidican » 04 Feb 2015, 23:39

simplu scrie:Dupa ce am citit cele postate, mi-am propus sa cumpar una pe patru rame. Voi vedea si daca socoteala de acasa se potriveste cu cea din targ.

Dacă tot cumperi, să nu o cumperi pe cea mai ieftină.
Ar fi păcat să dai 10 - 12 milioane pe ceva care să bată după 2-3 ture de extras.
Cel mai bine e să vezi la altcineva ceva bun și apoi să cumperi ceva similar.
cristi_vidican

Mesajde Ioan Guist » 04 Feb 2015, 23:43

O varianta insuficient exploatata, e achizitionarea de scule SH de la stupari ce sar intr-o noua etapa.
De ce sa iau o chestie noua si sa ma risc cand pot sa iau de la un prieten, sau omul ce ma indruma, o unealta ieftina ce-mi rezolva situatia pentru 2-3 ani.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde ves.lucian.zabrani » 04 Feb 2015, 23:59

Badie , sa ma anunti , te rog frumos , cand vrei sa-ti schimbi centrifuga !!!
Prima si prima data am stors rame de 1/2 cu o centrifuga radiala !!!
Nu mai uit pana mor !!!
Prima este prima !!!
Ca si prima masina , prima femeie , primul salariu , etc...
:lol: :lol: :lol:
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde davcosti » 06 Feb 2015, 19:16

Ai să te întrebi dacă tot cumperi o Centrifugă: De ce să nu iei una care să te ajute, dacă te extinzi?
Pe câte rame? Mai bine zis de care, Tangențială sau Radială? Din experiența mea vă propun Radială!
Să vă dau doar un motiv plauzibil de ce Radial și nu Tangențial? La Centrifuga Radială ramele nu se mai
întorc de pe o parte pe alta ca la Tangențial! Alt motiv ar fi că într-o Centrifugă Tangențială pe 4 Rame
încap 8 rame de 1/2, pe când în cea Radială pe 4 Rame încap 12 rame de 1/2...dar diferă și prețul :!: [/b]
Alegerea vă aparține! Sănătate :!:
davcosti

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR