iarna trecuta (2013/2014) pot spune ca a fost prima, desi albine am de cativa ani in gradina (un stup

)- am tot apelat la apicultori vecini sa le pregateasca, sa faca roi sau sa adune mierea (cata boierime la un singur stup)..
Ele s-au incapatanat ani de zile (pana nu a venit randul meu) sa o duca bine..
Peste an (2013) am tot incercat Warre -2 familii - care le-am unit in toamna - dar din lipsa hranei au murit..jale mare..si cat m-am chinuit sa fac lazile pe balcon, unul din ei sa-l scot din starea de bezmetic (ca apoi sa-l unesc ca era prea slab..)- si cateva matci pe care le-am omorat la incercarea de a le introduce, decupat larva de o zi de pe alt fagure ...
apoi 4 roi facuti cu alta tura de matci - dupa studii aprofundate si nopti nedormite - si sapat pe acest forum si pe cel vechi din umbra..am mai sunat in stanga si dreapta..
am pus cate 2 roi in cutie ..iarna blanda tine cu apicultorul incepator - dar pe soarece il doare-n cot..
a intrat cumva pe langa gratie sau inainte de a o pune si a terminat unul din roi..
iarasi am citit si sapat si am decis (era frig bine) - il bag la caldura si prind nesimtitul - "cu foalele plin" se uita la mine cu atata nesimtire sau nevinovatie ca un catel care a ros cizma noua, vorba indianului "not me boss"... l-am prins din fuga prin lada cu o foaie de lipici...imi venea sa-l strang de gat...cat am mai muncit la acel roi peste vara pana l-am facut..cate emotii si sperante mancate...
roiul 2 scapat de soarece l-am lasat in casa (am citit printre randuri de iernare in adapost)- ca sa nu-i fie frig afara

...si in casa mai frig ca afara...l-am gasit mort..
La prima vizita - ceilalti stupi - nu am scos rame sa verific nu racesc puietul - un stup de toata frumusetea, 6/7 rame ... dupa cateva saptamani - era gol??oare nu am mai avut matca sau a plecat??
Unul din cei 2 roi ramasi i-am dat la un vecin ce s-a trezit fara matca la un stup (eram mandru ca am roi de rezerva)- iar perechea din lada iarasi nu l-am mai vizitat cateva saptamani...m-a sunat vecinul ca am un ghem de albine aproape moarte, lesinate in fata stupului - le-a luat el si le-a bagat inapoi in stup - nu au mancare deloc - le-a dat o turta - si l-a salvat (traieste si acum)..
Am ramas cu 2 din 7 (Warre mort fara hrana, unul soarecele, unul "adapostul", unul puternic - lovitura buna - disparut, si unul dat)
Iarna asta am pierdut unul din 10 - din caiet am vazut ca a roit si la una din vizite nu avea matca imperecheata - bebe mic, stupul la sat - am tot zis ca il aduc aici sa-l unesc sau repar dar nu am reusit - si am gasit ceara roasa si lipsa albina ..dar mai este pana la primavara...sper sa ies mai bine decat anul trecut..
Am invatat multe (si cate mai am) de pe acest forum si de pe cel vechi(am mai citit si tot citec cate o carte intre timp)...va multumesc
Vad dupa iarna aceasta daca am invatat cu adevarat...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...