Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

AM SI EU O DILEMA, AM FACUT O GRESEALA OARE?

Mesajde adrianmardare31 » 19 Iun 2015, 09:12

AM FORMAT ACUM 7 ZILE IN URMA UN ROI DIN 4 RAME DE PUIET SI UNA CU MIERE SI PASTURA PLUS CORONITELE DE MIERE DE PE RAMELE CU PUIET. NEAVAND HRANITOR AM PUS DE O PARTE SI DE CEALALTA A ROIULUI CATE O RAMA GOALA IN CARE AM PUS APA IN CELULE IN JUR DE 1, 5 L .
GRESEALA A FOST ASA:
- 1AM PLECAT DIN STUPINA SI AM UITAT STUPUL INCHIS 4 ZILE. APOI LA UN CONTROL L-AM DESCHIS
- 2 AM CIOBIT UN PIC BOTCA CE I AM ATASAT-O DIN NEATENTIE, EMOTII POATE IMI TREMURA MANA, DECI SIGUR NU A IESIT MATCA DIN ACEA BOTCA
PROBLEMA:
- IN A8A ZI 22 DE GRADE AFARA NU IMI IES DELOC ALBINELE DIN STUP, AM VERIFICAT DIN NOU SI TOATE STAU CUMINTELE PE PUIET,RAME. BOTCA NU SI-AU TRAS AU INCERCAT DOAR 3 DE SALVARE, INCEPUTURI DE BOTCA SA LE ZIC .ASTAZI VOI MERGE LA UN UNCHI SA IAU O BOTCA MAI BUNA( COAPTA) GATA DE ECLOZIONARE DACA GASESC .
INTREBARILE:
1- DE CE NU IES ALBINELE LA CULES( SUNTEM IN PLIN SEZON DE TEI) E NORMAL SA NU IASA?
2- CAND ADUC BOTCA NOUA , TREBUIE SA LE RUPPE ALEA VECHI?
adrianmardare31

Re: AM SI EU O DILEMA, AM FACUT O GRESEALA OARE?

Mesajde cristian bh » 19 Iun 2015, 09:25

1.Nu-i nici un bai de scrii normal,cu litere mici.
2. spui ca nu si-au tras botci,ce sa mai rupi? :o
3.Daca ai botci,de ce sa aduci alta?
4.Cand esti mai sigur de ceva,..atunci te inseli mai amarnic :) poate matca aia totusi a iesit.
parerea mea,oricum daca e matca in stup o sa o roada pe aialalta!
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde mellis » 19 Iun 2015, 09:44

Ziua buna Adrian,
Cum ai uitat stupul inchis 4 zile? Eu nu inteleg cum ai reusit asta.
Roiul fiind facut pe vatra, albina zburatoare (daca a supravietuit) s-a intors in stupul de baza, nu ai cules de la roi pentru ca nu ai culegatoare, roiul are alte preocupari mai importante.
Ai avut multa mortalitate dupa 4 zile? Mai ai albine in lada? Ai fund cu aerisire?Umbra?
Sanatate.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde adrianmardare31 » 19 Iun 2015, 11:17

SA rup ca sa pun alta mai buna zic din cauza ca roiurile mele au fost formate prin orfanizare fara a i se adauga botca ( de roire)
adrianmardare31

Mesajde adrianmardare31 » 19 Iun 2015, 11:26

SA rup ca sa pun alta mai buna zic din cauza ca roiurile mele au fost formate prin orfanizare fara a i se adauga botca , si-au tras singure botci de salvare dar eu am citit ca nu sunt matci de calitate cele obtinute prin acest mod. as prefera botca din schimbare linistita, sau macar una de roire sa fie dintr-un stup cu rezultate mai bune.
Mi-am facut caiet si scriu mereu situatia la caiet, ca sa vad din ce familii sa pot lua botcile , chiar vreau sa ma tin de apicultura, e hoby pentru mine,. Am inceput anul acesta cu 16 stupi preluati de la tatal meu. I am luat pe 2-3 rame de albina nenorociti vai de capul lor si acuma sper sa i pun pe picioare.citind, intreband.

Nu am umbra la stupi.
Alibine moarte nu am gasit, sunt doar cele ce le-am pus cu tot cu puietul capacit, mancare mai aveau.
L-am uitat deoarece am fost cap sec...., am stupina departe de casa( detin un pamant linga o padure am si tei si salcam acolo de asta am ales acea zona. e amplasata pe faneata stupina).
adrianmardare31

Mesajde elflo » 19 Iun 2015, 11:54

Au botci de salvare nu au matca.
fa rost de o botca capacita (Daca nu ai de unde matca imperecheata), rupe botcile de salvare baga botca buna.

Nu ai de unde botca din transvazare sau SL, rupe botcile actuale, baga o rama cu larva tanara si lasa botca mare de acolo.

Dilema cu botca mare am avut-o si eu la inceput, toti imi ziceau lasa o botca mare.
Cam asa arata o botca mediu spre mare din transvazare:
Fişiere ataşate
botca.JPG
elflo

Mesajde adrianmardare31 » 19 Iun 2015, 14:16

Multumesc!! sper sa gasesc la mosul meu maiine o botca , el macar ia numai din familiile ce sau suprapopulat si-si creaza botci( intra in friguri).
daca gasesc mai multe botci am sa mai populez si doua nuclee de imperechere , poate mai fac vreun roi ceva sa am matca imperecheata. normal as vrea sa-mi schimb toate matcile fiindca toate au fost obtinute din botci de salvare( lasata familia orfana sa-si cladeasca singura botca) asa stia tatal meu si asa proceda.

Sunt si eu sigur ca se v a remedia problema odata ce voi avea matcusoara noua in acel roi .

Multumesc mult pentru raspunsuri !!!!
adrianmardare31

Mesajde adrianmardare31 » 23 Iun 2015, 20:51

Atazi am facut un control la acel roi iarasi si i am pus o botca de schimb linistit.
Nu stiu daca e de caliatate sau nu dar stiu ca stupul ce a facut botca era slabut tare si matca batrana , cu aripile uzate, i mi facea oua distantate la 2 -3 cm unul de celalt plus puietul capacit era usor bombat si am hotarat sa i scurtez reginei doua picioare, unul fata si unul spate.
Roiul cu probleme i am pus botca dar mai intai i am eliminat atent toate botcile de salvare.
i am adaugat si o diafragma ca sa mi tina albinele mai compact, am observat ca in lipsa diafragmei se imprastie tot stupul. Sincer nu aveam diafragme deloc la stupi, dar ieri am facut la jumatate din ei dintr un material subtire lemn de 4 mm ce v a urma aproape de toamna sa-l ingros cu polistiren extrudat de 3 pentru iarna sa mi mentina regimul termin adecvat sper.
adrianmardare31

Mesajde adrianmardare31 » 23 Iun 2015, 20:53

Roiul imi merge cred eu bine deja aduceau polen albinele un, pic de miere mai era
adrianmardare31

Mesajde adrianmardare31 » 30 Iun 2015, 20:42

astazi am facut un control si am gasit la roiul meu o matca ce i drept cam micuta( poate nu-i fecundata ma gandesc de asta o fi mai micut abdomenul) are o culoare al naibii de neagra parca i carbune , ca sincer asa ceva nu am mai vazut in stupina :))) si culmea naibii la culesul de tei a cules 8-9 kg de miere sa spun in timp ce alti stupi pe sase sapte rame necajiti daca mi-au pus 6 kg de miere in stupi.
Ma gandesc ca am cele mai proaste matci posibile, toate obtinute prin orfanizare, numai asta ce am pus o eu la roi e din schimb linistit.
adrianmardare31

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR