Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

O PARERE VA ROG!!!

Mesajde ARDELEANU73 » 13 Mar 2012, 19:11

Va salut cu respect dragi iubitorii de albine!!! Sunt un incepator in aceasta frumoasa pasiune, am 38 de ani si imi sunt f dragi albinele..am inceput acun 3 ani cu 2 familii...acum am ajuns la 11..mica mea stupina e intr-o zona zic eu..buna..in 3 ani am adunat cateva cunostinte si am curajul sa ma extind incet....deocamdata stationar..apoi..poate cine stie...voi face si pastoral.. Am deschis acest subiect pt a cere parerea d'tra... despre un model de stup pe care vreau sa-l folosesc pe viitor...un stup numit "AZ" imi place mult acest tip de stup..in special modul de lucru..dar nu va spun mai multe pt ca ve-ti vedea in materialul urmator ...uitati aici..http://www.youtube.com/user/mmlm64 filmuletele unui mare apicultor din Serbia..acest OM ma fascinat cu stilul lui de lucru in stupina..si mai ales cu graiul lui rar intalnit..UN STUPAR ADEVARAT.. Cei ce nu au intrat sa vizioneze aceste filmulete ...le recomand..va spun ca merita!
Am sa postez si cateva poze luate de pe un site sloven cu acest tip de stup..impreuna cu cateva stupine stationare. Astept parerile d'tra!

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Mai multe poze ..intrati aici..http://soryy73.sunphoto.ro/SLOVENIA_-_APICULTURA
ARDELEANU73

Re: O PARERE VA ROG!!!

Mesajde nae » 13 Mar 2012, 22:36

Sa traiesti d-le Ardeleanu73 .
L-am'' cunoscut'' pe nea Marin __ are o pagina personala de exceptie .
Sa fiti sanatosi amandoi !
nae

Mesajde Donbazil » 13 Mar 2012, 23:03

Sal'tare!
Gusturile nu se discuta!.....
Daca tzie itzi place, incearca.....
Ce pot sa-tzi spun eu dupa 29 de ani de experientza, este ca totzi cei care am lucrat pe vremuri cu stupi la care se deschide prin spate, am cam renuntzat la aceste modele.
Si eu am inceput cu stupi Neiser cu rama de 30 X 30, am avut si Orsagos cu rama de 21 X 21 si stiu colegi care au lucrat du diverse modele de rame in acest tip de lazi, atat in pat cald cat si in pat rece, - dar e mult de lucru, pierzi mult timp si dupa parerea mea randamentul nu-i prea mare.
In plus, fiind cutii mai mici dacat un stup clasic, roiesc in draci.....
Totusi sfatul meu este sa privesti inainte nu inapoi.....Vezi ce-i mai nou prin Europa zilelor noastre, nu ce-a fost acum 50 de ani....
Mai am cateva lazi, in care oua gainile...... :lol: :lol: :lol:
Sal'tare!
Donbazil - Faget
Donbazil

Mesajde alt stupar » 13 Mar 2012, 23:16

faine lazi au fost Osagosurile...
cand in gradina au inceput sa se inmulteasca Dadanturile, in Osagos iepurii aveau confortul de hotel**** :lol:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde ARDELEANU73 » 14 Mar 2012, 09:45

Donbazil scrie:Sal'tare!
Gusturile nu se discuta!.....
Daca tzie itzi place, incearca.....
Ce pot sa-tzi spun eu dupa 29 de ani de experientza, este ca totzi cei care am lucrat pe vremuri cu stupi la care se deschide prin spate, am cam renuntzat la aceste modele.
Si eu am inceput cu stupi Neiser cu rama de 30 X 30, am avut si Orsagos cu rama de 21 X 21 si stiu colegi care au lucrat du diverse modele de rame in acest tip de lazi, atat in pat cald cat si in pat rece, - dar e mult de lucru, pierzi mult timp si dupa parerea mea randamentul nu-i prea mare.
In plus, fiind cutii mai mici dacat un stup clasic, roiesc in draci.....
Totusi sfatul meu este sa privesti inainte nu inapoi.....Vezi ce-i mai nou prin Europa zilelor noastre, nu ce-a fost acum 50 de ani....
Mai am cateva lazi, in care oua gainile...... :lol: :lol: :lol:
Sal'tare!
Donbazil - Faget

Va salut si eu Donbazil...multumesc mult pt raspuns..am inteles directia in care ma indrumati..e o directie moderna, apreciez asta la d-tra, dar vreau sa va mai cer o parere...vizavi de ce a-ti spus d-tra.. "Vezi ce-i mai nou prin Europa zilelor noastre".Deci intentia mea e sa confectionez acest model de lazi inbunatatindule cu urmatoarele 3 modificari: -marirea spatiului interior prin modelul dadant..rama 1/1 pusa tot asa..in pat rece cu un nr de 12 rame..atat in cuib cat si sus in magazie; - fund antivaroa (sita si sertar); - in locul clasicului hranitor..confectionez un spatiu unde se introduce rama claditoare (aceasta rama stiti, are f multe avantaje) invers celorlalte rame din cuib..adica in pat cald (model URSU). Ce parere aveti?.. Sanatate multa la toata lumea!
ARDELEANU73

Mesajde peterneamt » 14 Mar 2012, 20:26

Bunicul meu avea o vorba, tot ce e prea complicat ori se strica repede ori cere multe la intretinere.
Eu nu as lua decit stas -ul nostru in idea ca daca crap prin pastoral sa ii poata vinde sotia sau sa ii pastreze ca zestre. :lol:
peterneamt

Mesajde eucondruz » 14 Mar 2012, 21:00

Nu se poate spune ca e un model rau sau invechit. Pare sa fie reusit si adaptat pentru locurile inguste, pretandu-se mai mult pt pavilioane. In filmele, de exceptie ale lui Marin, se vede ca se lucreaza destul de usor dar ne este noua mai greu sa intelegem acest lucru. Poate ca la fel gandeste si Marin despre modelele noastre si nu numai. Depinde de tipul stupului cu care se obisnuieste fiecare. Unii lucreaza mai bine cu orizontali,altii cu multietajati, unii cu Laynes, iar altii cu buduroiul. :lol: . Pt. apicultorul roman s-au implementat aceste modele cu rama STAS care pana acum au dat si dau rezultate ,iar atunci cand se vrea schimbarea modului de lucru ,a tipului de stupi, e mai greu.
eucondruz

Mesajde pngflorin » 14 Mar 2012, 21:15

Eu le gasesc fascinante doar cand umbla nea Marin la ele in film.......insa nu cred ca as vrea sa stau in pavilion in pozitia dumnealui si sa scot ramele cum o face( f bine) el, mi se pare greoi, insa e doar o parere , nu am vazut pe viu si nici nu am lucrat la asa ceva.

Dpmdv un stup versatil este Dadantul de 10-12 rame in cuib, si cat de 1/2 sau 3/4.
Dar la acest capitol ai sa primesti f multe pareri subiective, asa ca hotararea ta nu tb sa se bazeze decat in mica masura pe parerile noastre.Imagineazati unde vrei sa fii dpdv apicol peste 5 , 10 ani si poate aici ai sa gasesti raspunsul.
Eu dupa 5 ani de apicultura, m-am oprit la cel mentionat mai sus.
pngflorin

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR