Va salut cu respect! Sunt pre-incepator, din toamna tot citesc si ma documentez. Totusi, la unele intrebari nu am gasit raspuns si imi cer scuze daca intrebarile mele par banale.
Am comandat cativa stupi ACA de la Batranul, corpul 1 de 1/1 si corpul 2 de 3/4. Nu i-am primit inca si nu am reusit sa aflu ce lungime au ramele. Intreb acest lucru pentru a sti daca se vor potrivi ramele cu cele pe care le voi cumpara odata cu albinele. (am omis sa intreb la telefon si omul parea foarte ocupat, incat imi era rusine sa sun din nou sa intreb). Poate stie cineva dintre voi acest lucru!
Desi am citit, n-am reusit sa inteleg daca e musai ca fiecare rama noua ce o introduc sa fie echipata cu fagure artificial. La fel, dimensiunea ramei era importanta pentru a sti ce faguri sa cumpar. Ce consecinte ar avea introducerea ramei goale?
FA trebuie sa acopere complet golul ramei?? - am vazut in multe filme pe Youtube, rame ce aveau parti de fagure incomplete in partea de jos a ramei si nu stiu daca asa a montat stuparul FA ori l-au modificat albinele, ori era fagure construit de ele de la zero.
Sunt dezorientat, deoarece tot citind, lucruri care imi parea la inceput clare, devin mai putin clare. Abatele Warre punea doar leaturi unse cu ceara pentru a le da o directie. Stuparii japonezi nu pun nimic! OK sunt alt tip de stupi, dar la acesta cu rame mobile cum e mai bine?
Ce parere aveti de alegerea catului de 3/4? Prezinta vre-un dezavantaj fata de cel de 1/2, in afara de faptul ca e mai greu?