de cristi_vidican » 09 Mai 2012, 11:01
Depinde foarte mult si de caracterul roitor al matcii. Daca are apucaturi de roit, o tii mai greu in frau.
Daca in perioada aceasta majoritatea ramelor (70%) sunt cu puiet capacit, stupul va tinde sa roiasca. Daca e mai mult puiet deschis, atunci roirea va veni cand puietul va fi capacit. Ideea e sa dai de lucru albinei tinere, prin crestere de puiet si cladire de faguri si matcii prin asigurarea spatiului pentru ouat. Dar, de regula, la salcam avem toate ramele pline cu puiet, majoritatea capacit si matca nu mai are unde oua, iar albina tanara este prea multa coparativ cu ce are de munca.
Eu te sfatuiesc sa iei chiar 2 rame cu puiet capacit si daca ai cules sa bagi chiar 2 faguri la cladit. Pentru ca, lasand stupul sa se dezvolte normal, va roi. Saptamana trecut m-am uitat la un stup, avea spatiu pt ouat etc, si am zic ca nu va roi. Cred ca dupa ce am pus capacul la stup s-a apucat de contruit botci pt ca ieri le avea din belsug.
Daca e un cules bun la salcam, stupii mai pot fi tinuti in frau sau intorsi de la roit. Dar, uneori nu-i mai intorci decat daca-i decimezi puternic.
Sunt stupi care daca lei iei cateva rame de puiet 2-3 cu albina de pe ele si le rupi botcile, renunta la roit, dar altele dupa ce-si refac efectivul se apuca din nou.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a