Salut si un cordial "bine v-am gasit" la toti apicultorii de pe forum!
Ma numesc Dan Zafir, din Vaslui, si de o saptamana am inceput frumoasa aventura a albinaritului. Mi-am cumparat 22 de stupi (lazi plus familii), plus inca 8 stupi ai socrului, care si el a inceput anul trecut, si deja i-am asezat pe pozitie, iar dupa patru zile i-am deschis pentru prima inspectie. Stupii se prezinta bine, Dadant pe zece rame, iar albina bazaie pana pe ultima rama. La ochiul meu de incepator familiile par sanatoase, viguroase, si deja au cateva rame de miere plus polen. Puietul pare sa se dezvolte bine, in formatie stransa. Mi se pare totusi ca sunt prea multe alveole de trantori... poate gresesc. Deasemenea, vanzatorul m-a avertizat ca in vreo doua saptamani vor incepe sa roiasca si sa fiu pregatit.
La prima inspectie am observat botci si pe partea superioara(putzine), dar si pe partea inferioara a ramei(mult mai multe). Dupa sfatul vanzatorului am stricat toate botcile inferioare, si vreo cateva din partea superioara a ramelor... asta pentru a impiedica o roire imediata. Am facut bine ca le-am stricat botcile sau nu? Va rog sa-mi elucidati acest mister.
Si inca o intrebare, inainte de a incheia: Partea cu plasa a podishorului trebuie sa fie directionata spre fatza sau spatele stupului?
Inchei aici si va multumesc anticipat pentru raspunsuri si eventualele sfaturi pentru incepatori. Cu mult respect, danZ!