Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Incapator 2012

Mesajde elixir » 29 Iun 2012, 16:05

Am cumparat de o saptamana 3 roiuri. vad ca merg binisor, deja au crescut o rama cu FA in proportie de cca 80%.
Am cateva cunostinte teoretice, si putina practica, dar tot incepator sunt, asa ca va rog sa ma ajutati cu ceva sfaturi..
Imagine
Imagine
ca plusuri observate:
-puiet mult(4 rame cu puiet, pe toate suprafata ramei)
-albinele aduc polen din plin
Ce am observat eu ca nu e foarte in regula:
- Putina miere pe rame..probil ca este lipsa de cules..
- puietul cam amestecat( pe aceeasi rama gasesc oua, larve si puiet capacit.

Am facut sirop 1:1, le dau cam 200ml/ seara.
Primele intrebari care imi vin in minte:
- sa dau siropul zilnic, sau la 2 zile?
- are ceva ca-l administrez rece, de la frigider?
- sa adaug in sirop ceva lapte praf?
- ptr completarea rezervelor de miere, sa le dau de pe acum ceva mai mult, sau sa merg cu doze mici si dese?
.. o sa revin cu intrebari! multumesc anticipat :)
elixir

Re: Incapator 2012

Mesajde Mishu05 » 29 Iun 2012, 21:36

1.Pe cate rame sunt acum?
2. Pe ramele cu puiet e miere doar sus pe coltzuri sa zicem maxim 2-3 linguri?
3. Exista rame marginase cu miere /polen in ele? daca da, cate?

- Nu da siropul de la frigider are totusi cateva grade si nu e bine pentru albine sunt fiinte fragile mai ales la temperaturi mici chiar daca e cald afara tot e un soc termic. Tine-l in aer cald macar 2-3 ore inainte
- Daca aduc polen din natura lasa-le linistite ca au destula hrana proteica nu e cazul de lapte praf
- In functie de nr de rame ocupate cu albina si nr de rame cu puiet poti sa dai si la 2 zile dar creste doza la un 300-350g. Conteaza foarte mult cata albina ai acum in stup si cat puiet capacit gata de eclozionare. Albina manevreaza siropul/polenul/nectarul din natura, puietul capacit iese si mananca si el ca deh..are nevoie de forte. Asa ca si un 500g/2 zile ( daca roiurile sunt pe 5-6 rame pline de albina) nu are ce sa strice bagi rame cu foita si vezi ce se intampla daca au tendinta sa creasca si sa oua ramele sau nu.
- Ar fi bine sa existe coroane bunicele ( 2-3cm pe mijlocul ramei si 4-5cm la colturi) din perioada asta
- Mare atentie ( in functie de cand a fost facut roiul si pe cate rame de puiet capacit) ca e posibil sa isi schimbe albina si sa existe o scadere a numarului de albine adica o situatie similara cu luna aprilie cand schimba albina de iernat).
- Daca tot ai facut poze la stupi pe exterior fa-le si cateva la rame sa vedem cat de rasfirat e puietul ala.

Astept sa mai zica si altii..:)
Mishu05

Mesajde elixir » 29 Iun 2012, 22:20

Multumesc pentru raspuns!
Roiurile au fost pe 5 rame, din care cel putin 3 rame cu puiet ( au puiet chiar si pe partea dinspre interior a ramei marginase)
Au o coronita cu miere,NECAPACITA, dar cam mica, dupa parerea mea- esta cum ai spus si tu- 2-3 cm la mijloc si ceva mai mare pe laturi.
2 dintre ei au crescut cate un fagure artificial, dar nu coplet si nu sunt ouate. Fagurii i-am bagat duminica si am verificat joi.
elixir

Mesajde paul » 29 Iun 2012, 22:42

Parerea mea ... da-le sirop si nu mai umbla asa des in rame . Odata la 10 zile este mai mult decat suficient (sa umbli prin rame).Stiu ca ... dragostea-i mare . Abia ma abtin si eu ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Mishu05 » 29 Iun 2012, 23:03

Unde ai bagat fagurele artifial intre care dintre rame? Intre 1 si 2 sau intre 3 si 4? sau l-ai pus intr-o parte fata de cuib?
Baga-le ( daca iti permite timpul) 200-250g/seara ca si pana acum sau 350-400g/2 zile si verifica ce se mai intampla prin cuib la 4-6 zile. Incearca sa nu desfaci tot cuibul ci doar prima si eventual a doua rama. Daca exista puiet pe interiorul ramei marginase ai putea incerca sa bagi rama cu foita intre rama marginasa si urmatoarea rama sa vezi ce se intampla daca o cresc si baga oua.
Mishu05

Mesajde elixir » 08 Iul 2012, 22:14

Fagurii artificiali au fost crescuti si ouati pana acum, la 2 dintre ei. Unul este ceva mai slab, in sensul ca mi se pare ca are mai putina albina lucratoare. Zilele astea o sa incerc sa-i echilibrez, sa iau o rama cu puiet capacit de la unul mai mare, si sa inlocuiesc una cu oua/larve la cel mai mic.
Intrebare: Am pus din prima zi un vas cu apa in imediata apropiere a stupilor, dar albinele nu sunt interesate! pe caldura asta, ajuta sa le pun apa in hranitoare, eventual in zilele cand nu fac stimulare?

Si inca una: Daca vreau sa fac o hranire de completare, sa o fac acum, sau prin august?...
Daca intrebarile par naive, sa stiti ca pentru mine nu sunt..Multumesc mult!
elixir

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR