Beekeeping scrie:Am un roi pe 2 corpuri 3/4, fiecare corp cu 5 rame. Ma confrunt cu urmatoarea situatie: mai am numai 2 rame cu puiet , restul e full de miere.
In "disperare" de cauza am mai pus o rama cu faguri deja construiti, sper ca matca sa ponteze inainte ca sa fie umpluta cu nectar.
In afara de varianta scoaterii nectarului, ce as mai putea sa fac ?
In cules abundent, nu prea ai ce le face decat sa le pui la dispozitie spatiu pentru nectar. Stupul cam ignora depunerea de puiet si se concentreaza mai mult pe adunarea de rezerve, ca stie ca vine criza din toamna.
Pentru roi, ideal e un cules de intretinere bunicel si fara intreruperi. Culesul abundent da roiul peste cap si de cele mai multe ori il stopeaza. Dar un roi care blocheaza cuibul are si albina aferenta, asa ca nu-i mare dezastru.
In cazul tau trebuia sa pui deja inainte rame la construit sa aiba unde pune nectarul. Pune-i rame si tine-l din scurt si vezi cum evolueaza. Daca mai sper la cules bun, poti sa bagi mai mult la cladit, daca culesul pica, esti mai prudent. totul depinde de ce urmeaza. Dar, vezi sa nu-l dai peste cap cu multe rame.