Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Amplasare stupi

Mesajde ovidiu_rsc » 24 Iul 2012, 14:17

Buna tuturor

Va rog frumos sa imi spuneti daca exsista reglementari privind ampalsarea stupilor in raport cu "vecinii" .Mai exact in mediul rural casa cu gradina (casa catre drum DJ186) iar gradina are <50m, In capatul acesteia amplasarea stupilor(nu se invecineaza cu alti vecini decat in stanga si dreapta si doar cu gradinile acestora ). In raport cu vecinii inclusiv ai mei socrii cand acestia isi fac de lucru prin gradina , curatat pomi , cosit , sapat , prasit (cu calu) si ale activitati cu caracter ocazional , nu vor fii in permanenta in gradina dar la arat , prasit e activitate acolo. Vreau sa stiu ii vor deranja ? Lasand la o parte " borcanu cu miere " ce masuri , gard etc ar trebui sa iau in considerare? Multumesc
Fişiere ataşate
schita2.png
schita amplasare stupi
Apicultura nu este doar un simplu hobby, ci un mod de viata cu totul si
cu totul deosebit.
ovidiu_rsc

Re: Amplasare stupi

Mesajde bucursorinelionel » 24 Iul 2012, 17:27

Cauta legea apiculturii actualizata.Teoretic, conform legii, trebuie sa ai min. 5 m fata de vecinatati, sau imprejmuire inalta de 2 m, care sa determine albinele sa zboare la inaltime.Eu ti-as sugera sa le amplasezi sub pomi astfel incat sa le asiguri umbra pe timp de vara dupa amiaza si eventual, fata de vecini sa ai mai mult de 5m, undeva pe la 8-10m, si un rand de vie pe spalieri, sau pomi fructiferi intensivi, tot pe spalieri.O alta sugestie e sa plantezi pe langa gard, 0,5-1 m de napi, fasole sau orice alta cultura cu port inalt. Problema la care cauti tu raspuns se numeste directia de zbor a albinelor si o determini functie de culesurile principale ale locatiei.Si, inainte de a achizitiona familiile, determina potentialul zonei trasand pe o harta a localitatii, cercuri concentrice, cu centrul in locatia ta, cu raza de 300m, 800m,1200m,1800m, 2500m, 3000m.Tot pe harta pozitionezi si principalele culesuri si suprafetele lor, astfel incat sa poti avea la final o aproximare de genul ,, pe culoarul de 1200-1800 exista salcam pe 50ha,, sau ,, pe culoarul de 800-1200 exista rapita pe 20ha,,....
bucursorinelionel

Mesajde Badea. claudian » 24 Iul 2012, 21:41

Lasal domn Sorin ca se descurca el ca are memoria destul de mare si incarcata (6 GB ) !!! :lol: ... sa apese pe boton si numai decat are sa gaseasca legea apiculturi care sigur o sal lumineze !! ;)
Badea. claudian

Mesajde bucursorinelionel » 25 Iul 2012, 06:55

Am placerea sa va salut, cu tot respectul, domnule Claudian!!Nu ma deranjeaza nici doua vorbe din gura, nici doua fraze tastate....ideea e sa inteleaga si sa caute...si el ..si altii care citesc si sunt la inceput...Mai mult ma doare cand vorbesti degeaba, sau tu spui ceva si el face pe dos..Sau cand iti rupi din timp, indrepti ce a gresit , si apoi, dupa ce i-a repus " pe picioare"...ii vinde...!!In astfel de situatii te intrebi daca mai mare natarau sau nerod ( ca mine, sau ca cel care pune suflet), mai exista...!!
bucursorinelionel

Mesajde ovidiu_rsc » 25 Iul 2012, 11:45

Va multumesc de raspunsuri insa scopul meu nu e de a vinde stupi ci miere . Nu caut sa ma imbogatesc din activitatea asta , doresc sa imi fac un hobby sa am in casa ceva cu adevarat natural pentru familie si de ce nu sa imi completez veniturile . Eu mai rau ma tem de potentialul melifer al zonei care nu e bogat in salcam iar tei pauza totala fiind zona de munte ... oricum apreciez si ironia si scepticismul . Sa aveti numai bine . 8-)
cu totul deosebit.
ovidiu_rsc

Mesajde ovidiu_rsc » 25 Iul 2012, 17:15

8-)
cu totul deosebit.
ovidiu_rsc

Mesajde aliuta2000 » 25 Iul 2012, 17:52

din 3 stupi nu o sa vinzi miere mai ales dacafaci doar stationar si nu ai salcam si teit , ci doar cules de camp .... care oricat de bogat ar fi nu va fi la fel de rentabil cat salcamul si teiul la un loc . poate o sa ai mana , dar la fel .
Daca cietesti cartile de specialitate , culesul cel mare e cel de salcam urmat de cel de tei apoi ... FS mai e , dar trebuie sa te deplasezi la ea
A.D.
aliuta2000

Mesajde bucursorinelionel » 25 Iul 2012, 20:08

Domnule Ovidiu_rsc, nu am vrut nici sa fiu ironic , nici sceptic, Badea Claudian stie la ce ma refer eu, ca si multi altii de pe forum ( vezi " cine ma ajuta cu un stup")...eu doar am vrut sa iti explic cum este cu stabilirea bazei melifere...si a directiilor de zbor dominante functie de cules... dupa 20 de ani de apicultura, cu cateva locatii in campie si deal-submontan, nu esti tu nici primul si nici ultimul incepator in ale albinelor pe care incerc sa il ajut cu un sfat sau cu o vorba.Subiectul/subiectii din acea postare erau altii, tot incepatori, care m-au dezamagit prin atitudinea lor.
Adica ceva de genul " eu cu bine dupa tine, tu cu ranga dupa mine..!" sau " facerea de bine se numeste....de mama..!!" ( incest!!!)...Si tot ce am postat pentru tine a fost de bun simt si din experienta...si din dragoste pentru albine...
Nu sunt nici pe departe un tip al extremelor si prefer sa imi vad de treburile mele ( albinele in primul rand), pentru ca, te rog sa nu te simti jignit, sunt un exemplu pentru oameni, si nu noi pentru ele...recunosc , ma inteleg muuuult mai bine cu ele decat cu 90% din fiintele asa zise umane , cu care intru in relatii..
Dupa cativa ani de stuparit , sunt convins ca imi vei da dreptate..sau cel putin vei intelege ce iti comunic acum..!!
Daca crezi ca ai nevoie de o sugesti , te mai ajut, dar sa stii ca mai sunt multi alti apicultori dispusi sa dea o mana de ajutor daca vad ca esti chiar aplecat pe treaba...poate mult mai apropiati de zona ta, si cu sfaturi mai fine, fata de ce pot eu sa te ajut, ca si chestii generale, dat fiind faptul ca locatiile mele nu se prea potrivesc cu ceea ce ai tu in zone..mai vb..functie de timpul disponibil..Salutari din toata inima...!!
bucursorinelionel

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR