asa cum spuneam am nevoie de sfaturi ! am un stup cu probleme . am mai pus poze din stupul asta in care am fotografiat o botca de schimbare linistita pe o rama cu mancare , rama fiind ultima , langa rama claditoare .
a iesit matca din botca luna trecuta in 15 . joia trecuta am vazut o matca micuta ce-i drept . nu mi-am putut da seama daca este matca din primavara ( este roi de la rapita familia in cauza ) , care si ea a fost micuta , sau matca iesita din botca . am avut o perioada in care nu am vazut nici oua nici puiet si ramele mari din cuib sunt pline de miere necapacita inca .
l-am ajutat intre timp cu rame cu puiet capacit . pe aceste rame astazi am vazut oua in celulele idin care a iesit albina . asa ca matca este si ouale sunt cate unul in celula .
cuibul este blocat complet .
ce ma nedumereste este faptul ca pe 2 rame din cuib se vad celule de trantor capacite , zic eu . le-am vazut si tura trecuta si ma gandeam ca ar fi trebuit sa iasa afara .
CE POT SA FAC IN MOMENTUL DE FATA ???????
m-am gandit sa impart ramele din cuib cu miere la alti stupi , din care sa iau rame cu puiet capacit sau larvar si sa completez la loc .
m-am mai gandit sa-i pun catul peste cuib . l-am pus cu 4 rame cu foita .
m-am mai gandit sa iau din alte caturi rame cu faguri claditi si sa le pun in cat . poate deblocheaza cuibul si se face loc la matca sa ponteze .
POATE NICI O VARIANTA DE-A MEA NU ESTE BUNA !!!!!!
ROG CINE ARE TIMP SI VREA SA MA AJUTE SA MA SFATUIASCA !!!!!!!
MULTAM FAIN !!!!!!!!
AM POZE CU CELE 2 RAME DIN CUIBUL FAMILIEI CU PROBLEME !!!!!!!