Sa incerc sa fiu mai concis ( nu prea am reusit pana acum, cine stie poate imi iese de data asta).
- As incepe cu acelasi nr de fam (20). As cumpara inca 20 de lazi goale ( fara cat) si 10 roinite. As avea rame pt toate astea + foite ( eu nu am avut in anul 1 si la floare sunam de nebun dupa rame).
- As incepe cu lazi ieftine, simple, STAS cu mici imbunatatiri ( o plasa pe fund , posibilitatea de inchidere cu scandura de urdinis pe balamale) si cel mai important aspect: IEFTINE.
- As sta in stationar 2-3 ani cel putin pe minim 2 vetre aflate la maxim 20-30km de casa ( de oras) si maxim 5-6km intre ele. Ideal pt cei care isi pot face vatra unde locuiesc sau la 1-2km de casa. Mai bagi o bicicleta, mai mergi pe jos..cheltuieli aproape 0.
- As incerca sa tin o socoteala exacta a cheltuielilor si a veniturilor ( aspect foarte important pentru ca tindem sa ne lasam purtati de val si nu mai stim cat am bagat si daca am luat deciziile potrivite).
- As incerca sa fac din numarul initial de familii un nr cat mai mare ( cat suporta vetrele), timpul de acomodare de 3-5 ani e perfect pt a invata cat mai mult cu ce se mananca treburile interne din stup ( dar nu tot, niciodata nu cred ca invatam tot, poate nici o parte substantiala)
- ca investitie pe langa cutii de stupi as mai lua doar o remorca si un carlig pentru automobilul pe care il am deja ( nu conteaza de care e, toate trag cel putin 750kg adica o remorca foarte decenta pentru miscare intre cele 2 vetre si carat centrifuga, caturi , butoaie). Pana nu trec de 100-120 familii nu as mai face alte investitii in "auto". Bineinteles o centrifuga, un cort de extractie, ceva bidoane si alte scule mici sunt necesare dar cam atat. Mierea se face si in scorburi nu e nevoie de super dotari ci doar de drag de albine .
- Per total as incerca sa investesc minim-minim in toate chestiile si as trage tare sa invat cat mai mult.
PS: Acum practic fac ce trebuia sa fac acum 3 ani dar nu am avut de unde sa stiu asa ca cred ca stiu acum: stationar pe mai multe vetre.....sa vedem ce iese..

PS2: Am mentionat ca per total chestia asta trebuie inceputa cu cheltuieli minime si chef maxim? O mai zic odata: ieftin nenica dar nu zgarcit..investit in ce trebuie pentru ALBINA.