Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Daca ar trebui sa o luati de la inceput...

Mesajde catalin.profiri » 22 Dec 2011, 10:56

Acest subiect as dori sa il adresez celor cu cel putin 3 ani de experienta in stuparit.
Suntem multi incepatori care venim din urma. Unii mai grabiti, altii mai putin. Inevitabil facem multe greseli si investitii proaste.
Daca ar fi sa o luati de la inceput, dar cu experienta de acum cum ati face? sau mai bine cum ne-ati invata sa ne dezvoltam?
Dar nu asa: scot xxx.000E din banca si imi iau x000 familii si camion de x0000E.
Pe etape...
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Re: Daca ar trebui sa o luati de la inceput...

Mesajde Cristian IONITA » 22 Dec 2011, 11:03

Pai eu as face cam asa:
- investit in stupi;
- o remorca cat mai voluminoasa dar pretabila de a fi tractata de autoturismul deja avut (nu mijloc de transport dedicat apiculturii);
- ales ca si vatra o zona care sa asigure culesuri (intretinere) cat mai multe;
- plecarea in pastoral doar in locuri sigure dpdv al furtului si apoi al culesului
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde bucursorinelionel » 22 Dec 2011, 12:02

Salut!Daca te-a atins microbul si s-a prins, 99% esti victima sigura!Si nu mai scapi!Te tratezi si tii boala sub control.Cum??Faci analize.Iei o foaie sau/si mai multe si scrii. Pe orizontala (linie) pui intrebarile: CARE?, CINE?, CE?, UNDE?, CUM?, CAT?. Pe verticala (coloana),la modul indicativ,timpul prezent (t0), persoana 1, singular, urmatoarele verbe:STIU, POT,VREAU, FAC (EVENTUAL SI COMBINATII), si completezi spatiile de intersectie cu maxim de detalii.ACESTEA SUNT INFORMATIILE CU CARE PLECI LA DRUM!...si care reprezinta minimul necesar pentru un studiu de caz. Metoda te ajuta si ca apicultor (cresterea si intretinerea albinelor) dar si ca manager de proiect (investitor, om de afaceri).De aici in colo, daca vrei sa iti dau detalii, trimite o astfel de structura.Se poate si pe mail: bucursorinelionel@yahoo.com.
bucursorinelionel

Mesajde bucursorinelionel » 22 Dec 2011, 12:31

Indiferent de ce vrei sa faci exista o formula verificata in timp si spatiu: REUSITA SAU SUCCESUL = VALOAREA DISPONIBILITATILOR (RESURSELOR)(MATERIALE, FINANCIARE, INFORMATIONALE, FIZICE, INTELECTUALE, ABILITATI + APTITUDINI..ETC) / NR. PROIECTE(DORINTE) * (INMULTIT) CU VALOAREA PER UNITATE. DACA ACEST RAPORT, CUANTIFICAT, E MAI MARE DACAT 1, AI SANSE MARI DE REUSITA, CU CAT ESTE MAI MARE DE 1 CU ATAT MAI BINE. LA VALOAREA = 1, E PRAGUL DE REUSITA, IAR SUB , MAI BINE TE ABTII. LA 0,9=0,1 RISC;LA 0,1=O,9 RISC...MAI SIMPLU DE ATAT NU SE POATE...!!!!
bucursorinelionel

Mesajde Badea. claudian » 23 Dec 2011, 00:31

Dl. Bucur daca tot cunoasteti aceasta formula miraculoasa si probabil va-ti si folosit de ia !.... luminatine si pe noi cu cateva poze din frumoasa dv. stupina
sa se bucure si ochiul nostru de frumasa dv. reusita ... s-au nu aveti aparat foto ?....
Badea. claudian

Mesajde nae » 23 Dec 2011, 01:22

N-asi schimba nimic .Un stup /sistem /utilaj bun ASTAZI maine se rupe /dezamageste sau se uzeaza moral dar te ajuta sa iei urmatoarea decizie. Acum 7 ani nu cunosteam NETU' , cumparam obere/cafea si-l vizitam pe :nea Costel , nea Puiu... , intrebi /gandesti /iar intrebi ... Nu cred in solutii ideale /calculabile .Multa sanatate !
nae

Mesajde Mishu05 » 23 Dec 2011, 04:11

Sa incerc sa fiu mai concis ( nu prea am reusit pana acum, cine stie poate imi iese de data asta).
- As incepe cu acelasi nr de fam (20). As cumpara inca 20 de lazi goale ( fara cat) si 10 roinite. As avea rame pt toate astea + foite ( eu nu am avut in anul 1 si la floare sunam de nebun dupa rame).
- As incepe cu lazi ieftine, simple, STAS cu mici imbunatatiri ( o plasa pe fund , posibilitatea de inchidere cu scandura de urdinis pe balamale) si cel mai important aspect: IEFTINE.
- As sta in stationar 2-3 ani cel putin pe minim 2 vetre aflate la maxim 20-30km de casa ( de oras) si maxim 5-6km intre ele. Ideal pt cei care isi pot face vatra unde locuiesc sau la 1-2km de casa. Mai bagi o bicicleta, mai mergi pe jos..cheltuieli aproape 0.
- As incerca sa tin o socoteala exacta a cheltuielilor si a veniturilor ( aspect foarte important pentru ca tindem sa ne lasam purtati de val si nu mai stim cat am bagat si daca am luat deciziile potrivite).
- As incerca sa fac din numarul initial de familii un nr cat mai mare ( cat suporta vetrele), timpul de acomodare de 3-5 ani e perfect pt a invata cat mai mult cu ce se mananca treburile interne din stup ( dar nu tot, niciodata nu cred ca invatam tot, poate nici o parte substantiala)
- ca investitie pe langa cutii de stupi as mai lua doar o remorca si un carlig pentru automobilul pe care il am deja ( nu conteaza de care e, toate trag cel putin 750kg adica o remorca foarte decenta pentru miscare intre cele 2 vetre si carat centrifuga, caturi , butoaie). Pana nu trec de 100-120 familii nu as mai face alte investitii in "auto". Bineinteles o centrifuga, un cort de extractie, ceva bidoane si alte scule mici sunt necesare dar cam atat. Mierea se face si in scorburi nu e nevoie de super dotari ci doar de drag de albine .
- Per total as incerca sa investesc minim-minim in toate chestiile si as trage tare sa invat cat mai mult.
PS: Acum practic fac ce trebuia sa fac acum 3 ani dar nu am avut de unde sa stiu asa ca cred ca stiu acum: stationar pe mai multe vetre.....sa vedem ce iese..:)
PS2: Am mentionat ca per total chestia asta trebuie inceputa cu cheltuieli minime si chef maxim? O mai zic odata: ieftin nenica dar nu zgarcit..investit in ce trebuie pentru ALBINA.
Mishu05

Mesajde bucursorinelionel » 23 Dec 2011, 11:36

Salut si tot respectul Bade. Claudian!!!..Formula e o lectie gratuita, benevola, utila si, fara infatuare,total dezinteresata, de consultanta in afaceri.Informatia te ajuta dar nu te face mai destept; in principiu e o forma generalizata de eficienta (efort/ efect) adaptata la un mediu oarecare.Voi pune si foto dar din arhiva, momentan si proaspete nu pot, am o mica jena ( convalescenta dupa operatie de hernie de disc).In alta ordine de idei, vezi si topic " se poate trai doar din apicultura". D.p.d.v. personal cred ca apicultura (cresterea si intretinerea albinelor) e ceva; afaceri in apicultura, altceva; se combina dar nu sunt sinonime. P.S. Interesante formele de relief din poza ta (cheile oltetului..???)...sau ma insel..??
bucursorinelionel

Mesajde pin » 23 Dec 2011, 13:44

Mishu05 scrie:Sa incerc sa fiu mai concis ( nu prea am reusit pana acum, cine stie poate imi iese de data asta).
- As incepe cu acelasi nr de fam (20). As cumpara inca 20 de lazi goale ( fara cat) si 10 roinite. As avea rame pt toate astea + foite ( eu nu am avut in anul 1 si la floare sunam de nebun dupa rame).
- As incepe cu lazi ieftine, simple, STAS cu mici imbunatatiri ( o plasa pe fund , posibilitatea de inchidere cu scandura de urdinis pe balamale) si cel mai important aspect: IEFTINE.
- As sta in stationar 2-3 ani cel putin pe minim 2 vetre aflate la maxim 20-30km de casa ( de oras) si maxim 5-6km intre ele. Ideal pt cei care isi pot face vatra unde locuiesc sau la 1-2km de casa. Mai bagi o bicicleta, mai mergi pe jos..cheltuieli aproape 0.
- As incerca sa tin o socoteala exacta a cheltuielilor si a veniturilor ( aspect foarte important pentru ca tindem sa ne lasam purtati de val si nu mai stim cat am bagat si daca am luat deciziile potrivite).
- As incerca sa fac din numarul initial de familii un nr cat mai mare ( cat suporta vetrele), timpul de acomodare de 3-5 ani e perfect pt a invata cat mai mult cu ce se mananca treburile interne din stup ( dar nu tot, niciodata nu cred ca invatam tot, poate nici o parte substantiala)
- ca investitie pe langa cutii de stupi as mai lua doar o remorca si un carlig pentru automobilul pe care il am deja ( nu conteaza de care e, toate trag cel putin 750kg adica o remorca foarte decenta pentru miscare intre cele 2 vetre si carat centrifuga, caturi , butoaie). Pana nu trec de 100-120 familii nu as mai face alte investitii in "auto". Bineinteles o centrifuga, un cort de extractie, ceva bidoane si alte scule mici sunt necesare dar cam atat. Mierea se face si in scorburi nu e nevoie de super dotari ci doar de drag de albine .
- Per total as incerca sa investesc minim-minim in toate chestiile si as trage tare sa invat cat mai mult.
PS: Acum practic fac ce trebuia sa fac acum 3 ani dar nu am avut de unde sa stiu asa ca cred ca stiu acum: stationar pe mai multe vetre.....sa vedem ce iese..:)
PS2: Am mentionat ca per total chestia asta trebuie inceputa cu cheltuieli minime si chef maxim? O mai zic odata: ieftin nenica dar nu zgarcit..investit in ce trebuie pentru ALBINA.

Spune-ne te rog si cat timp ai nevoie pentru cele 2 vetre.
pin

Mesajde Badea. claudian » 23 Dec 2011, 14:33

Sa traiti dl Bucur ce mai faceti!??...iar ma aburiti cu cuvinte deastea pompoase de ma obligati sa iau la studiu dex-ul :lol: ...cel putin eu nu vad nici un fel de inganfare sau infumurare prin lectiile gratuite de consultanta !!!....dar de vreo 22 de ani in coace am ajuns la concluzia ca nimic pe lumea asta nu este gratuit ,totul are un pret !!!....Si mai ales in ziua de astazi informatia costa !!!... nu este obligatoriu sa puneti foto din stupina dv. ...am glumit desigur!...pot sa va mai spun ca numai maine nui poimaine si se fac aproape 15 ani de cand inbin placutul cu utilul si o duc binisor si eu si albinutele mele .
Va place peisajul din spatele stupilor !!?...si mie !..da sunt cheile oltetului (o parte din stupina la salcam 3 Polovragi 2010)
Badea. claudian

Mesajde Badea. claudian » 23 Dec 2011, 15:02

Nea Misu sa traiesti .....daca vrei sa incepi in apicultura cu lucruri ieftine ,mai ales cu utilajul !!..... adica stupi si componente ...sa nu te superi pe mine dar iar no sa reusesti mai nimic ....nu intotdeauna tot ce este ieftin este si bun!!...stupi de pe vatra stationara trebuie ori cand sa fie apti pentru o deplasare in pastoral .....incearca sa tii o socoteala a cheltuielilor neprevazute ca astea te "omoara" lasa veniturile pe mai tarziu
In rest binisor!!!....ambitie este ...e bine, succes!!!
Badea. claudian

Mesajde ilalexandru » 23 Dec 2011, 20:03

Inainte de a da sfaturi si solutii...intrebati omul de unde este si daca stie cat de melifera este zona dansului. CA daca are parte de zona mea, unde, dupa salcam si pana toamna tarziu, nu mai am pic de cules si ajung sa-mi moara niste nuclee de foame acasa....se lasa pagubas cand aude de costuri.
Dupa parerea mea, un incepator, prima data, are nevoie de un bagaj mare de cunostiinte si de ceva experienta dobandita prin ajutorarea diversilor apicultori din zona la diverse lucruri.
Apoi daca vrei sa te bagi in apicultura...cred ca pt fiecare familie cu care vrei sa incepi iti trebuie in jur de 1000 lei. Asta daca practici pastoralul. Daca stai numai pe vatra, cheltuielile sunt ceva mai mici. O sa ziceti ca suma e mare....ganditi-va cat costa un pachet de rame si un kg de faguri. CAt costa sa te deplasezi cu familiile in pastoral la 200-300 km. Indiferent daca ai sau nu masina ta. Cred trebuie investit la inceput in inventarul apicol. Dupa 3 ani de zile, perioada in care presupunem ca vrei sa te dezvolti, costurile incep sa scada, ajungand ca intr-un an de zile, cheltuiala pe o familie de albina sa ajunga la vreo 200 lei. Asa ca chef de munca sa fie si vreme buna!
ilalexandru

Mesajde yrynel_clau » 23 Dec 2011, 21:56

Incepatorilor le spun ce-as face io.
1...Daca as avea un serviciu cat de cat bunicel cu un castig mediu de 1500-2000lei lunar. Nu m-as mai apuca de stuparit in ziua de azi,chiar daca as avea posibilitatea de a accesa fonduri europene care sunt cu dus si intors, da asta e alta discutie.
2...Daca serviciul se clatina sau lipseste, as incepe domol cu 5-10 familii si neaparat combinat cu un apicultor de meserie in pastoral timp de 2,3 ani ,asa fur meserie,si combinat cu ce mai citesc si cu ce mai gresesc din practica, merg mai departe.
3...Nu incercati sa combinati serviciul cu albinaritul, parerea mea este ca nu faci nimic cum trebuie.
4...Nu va-ntindeti mai mult decat plapuma .
CRACIUN FERICIT!!!!!!!!!
Ivancu Ilie-Irinel ,, Doamne", ,,Doamne" nu doarme .
yrynel_clau

Mesajde Dragos2006 » 23 Dec 2011, 22:02

Daca ar fi sa o iau de la inceput :
1) nu as mai ridica nici un stup sau corp de stup deoarece mi-am terminat coloana vertebrala cu ridicatul iar azi nu-mi mai da nimeni sanatatea inapoi.
2) nu as mai pierde 5 ani ca membru ACAR .
3)nu as mai pierde timp pe net vorbind cu oameni care oricum nu vor performa in stuparie ci as culege doar informatie valoroasa atat cat se gaseste.
4) .... sa o iau de la inceput dar cu experienta de acum cand am construit o ferma apicola unde eu doar manageriez.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde ilalexandru » 23 Dec 2011, 22:06

Domnule Dragos da ce ziceti de zvonul cum ca domnul Dobre vrea sa-si vanda afacerea? E adevarat? A ajuns acolo incat vrea sa renunte?
ilalexandru

Mesajde paul » 23 Dec 2011, 22:24

Dragos2006 scrie:Daca ar fi sa o iau de la inceput :
1) nu as mai ridica nici un stup sau corp de stup deoarece mi-am terminat coloana vertebrala cu ridicatul iar azi nu-mi mai da nimeni sanatatea inapoi.
2) nu as mai pierde 5 ani ca membru ACAR .
3)nu as mai pierde timp pe net vorbind cu oameni care oricum nu vor performa in stuparie ci as culege doar informatie valoroasa atat cat se gaseste.
4) .... sa o iau de la inceput dar cu experienta de acum cand am construit o ferma apicola unde eu doar manageriez.

D-le Dragos ...
1- Pe Marian l-ati intrebat ? ...
2- Credeti ca ... plange ... ACAR-ul ?
3- Sunteti dependent de ... net ... aveti insomnii daca nu va puteti etala ... maiestria ... Va rog sa apreciati faptul ca nu am pus ... ghilimele !!!
4-Dar ... parca doamna Laura era ... patronul ??? Posibil sa nu fi priceput ... neuronul meu :lol: :lol: :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR