Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

dilema

Mesajde glaliona » 12 Mai 2012, 22:24

Buna seara am intrat in impas si cer ajutor cunoscatorilor.La ultima vizita in stupina la un stup am observat cam un pumn de albine moarte in fata stupului.Am stat sa urmaresc si nu am vazut lupte pe scandura de zbor ,albina moarta era scoasa din stup,din interior.Pe scandura era ceva mai multa agitatie si aveau un bazait mai intens Cand am aruncat o privire in stup, pe o rama matca era prinsa in ghem si sufocata.Ghinionul ca se starnise vantul si mam grabit sa inchid. O fi furtisag ? :cry: Sun ultimele zile de salcam,la stupi nu am fost de 5 zile,este posibil furtisag in plin cules? :oops:
glaliona

Re: dilema

Mesajde glaliona » 14 Mai 2012, 07:42

Rog pe oricine, cu cunostinte vaste in apicultura ,sa-mi raspunda.
glaliona

Mesajde Dila Daniel » 14 Mai 2012, 07:56

Este foarte greu sa ne dam cu parerea fara sa vedem.
Furtisagul-inspecial cel mai violent- are ca semne(mai vizibile)urme de ceara de la capaceala si faguri,mizerie la urdinis,pe placa de zbor si pe marginea urdinisului pe lemn(pe pereti),si albine moarte(mai ghemuite) prin fata stupului.
La tine poate fi alta situatie si nu neaparat furtisag.Exista chiar posibilitatea ca o mana de albine cu matca sa fi incercat sa isi gaseasca casa acolo...
Personal nu am probleme cu furtisagul,cu atat mai mult in plin cules.Asta insa ...nu exclude posibilitatea.Doar ca eu unul nu pot afirma lucruri ce nu le sustin cu practica.
Imi pare rau ca nu pot spune mai mult pe nevazute...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde trantor » 14 Mai 2012, 09:24

Esti sigur ca in ghemul ala era matca prinsa, in plin cules e mai probabil sa fie o oratanie - soparlita, soricel...
....
trantor

Mesajde glaliona » 14 Mai 2012, 12:37

Nu am vazut semnele specifice furtisagului.Nu erau lupte la urdinis,nu era studiata albina ce intra in stup.Era ceva mai multa albina pe scandura de zbor,producea un zumzet intens si aveau un tremurici .La ghemul gasit in stup am reusit sa dau un pic cu fum si sa observ ca era matca prinsa in el. Mersi mult si mai astept pareri :oops:
glaliona

Mesajde stroe » 14 Mai 2012, 13:21

glaliona scrie:Nu am vazut semnele specifice furtisagului.Nu erau lupte la urdinis,nu era studiata albina ce intra in stup.Era ceva mai multa albina pe scandura de zbor,producea un zumzet intens si aveau un tremurici .La ghemul gasit in stup am reusit sa dau un pic cu fum si sa observ ca era matca prinsa in el. Mersi mult si mai astept pareri :oops:

Poate a iesit matca tanara(poate avea botci de schimbare linistita). Unele familii omoara matca batrana la iesirea celei tinere unele la fecundare. Furtisag putin probabil.
stroe

Mesajde glaliona » 16 Mai 2012, 20:00

Astazi desi era timp noros nu m-am abtinut sa arunc o privire rapida in stup sa vad situatia.Lipsa totala de oua in stup, doar o rama cu larve,restul puet capacit.Este posibil ca albinele sa omoare matca batrana,nefiind sigure ca matca noua s-a fecundat si sigur v-a oua ?????? Din cate am reusit sa vad era sungura botca(acum roasa) din stup.Alte sanse nu au fara sa intervin eu.
glaliona

Mesajde glaliona » 16 Mai 2012, 20:00

Daca totusi exista matca tanara,ce sanse de imperechere are pe timp noros?
glaliona

Mesajde paul » 16 Mai 2012, 21:43

Intrebari :
-unde era roasa botca ,in varf sau in lateral ?
- astazi cand le-ati privit , cum vi s-a parut comportamentul albinelor ? Mai linistit sau erau agitate ?
Daca a iesit matca tanara ,in intervalul cuprins intre 8 - 15 zile ,trebuie sa iese la zborul de imperechere . Daca conditiile meteo nu permit iese mai tarziu . Dar nu mai tarziu de ... 25 de zile . Cu cat iese mai repede , cu atat mai bine pentru toti ... Sfatul meu ... indiferent de vreme , timp de 2 saptamani nu mai controlati familia respectiva . Daca considerati ca nu este cules suficient si nici rezervele nu sunt multumitoare ,ar trebui sa le administrati 200-300 ml. sirop 1/1 la 2-3 zile .
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde glaliona » 17 Mai 2012, 07:58

Cand am scris * botca roasa* m-am referit la botca roasa in varf :P ,daca era roasa in lateral nu mai pomeneam de matca tanara :cry: .Totusi era singura botca gasita in stup( pe a doua rama de la urdinis in coltul de jos a ramei).O fi o singura botca de schimbare linistita ??? Daca familia si-a omorat matca batrana sper ca stia ce face.Astept cu nerabdare ponta matcii tinere ;)
Familia parea mai calma,desi umblasem fara fum nu ma atacat nici una.Totusi in fata urdinisului erau 10-20 de albine moarte(nu stiu cauza)Puetul facea zborul de recunoastere,albinele carau polen .Rezerve au fiindca nu am stors nimic dupa salcam(culesul fiind slabut le-am lasat totul). Mersi mult de raspuns .
glaliona

Mesajde glaliona » 24 Mai 2012, 16:03

Buna ziua. La ultima vizita am observat ca unii stupi sunt blocati cu polen.Este oare obligator montarea colectoarelor in aceasta perioada ori este semn de roire ????? Precizez ca nu am vazut botci de roire. Totusi in unul din stupi am vazut o botca imensa,ce masuri sa iau sa protejez botca sa nu o roada matca.Daca este de schimbare linistita o protejaza oare albinele????
glaliona

Mesajde adriantl » 24 Mai 2012, 16:58

spuneti mi si mie ..cv despre stupul antii varoua
adriantl

Mesajde Adi Hodis » 24 Mai 2012, 17:19

adriantl scrie:spuneti mi si mie ..cv despre stupul antii varoua

Acel stup are sita pe toata suprafata fundului.
Fişiere ataşate
06052011009 (Large).jpg
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde glaliona » 24 Mai 2012, 18:25

Dl Adi Hodis speram sa-mi fi raspuns si mie :cry: .Cum privesc* blocarea cuibului cu polen* ca pe o binecuvantare ori ca pe o problema care necesita o interventie si rezolvare urgenta ??? La o schimbare linistita - protejaza oare familia TANARA BOTCA ori se merge pe mana norocului (scapa, ori nu scapa de furia matcii batrane)???????
glaliona

Mesajde Adi Hodis » 24 Mai 2012, 22:44

glaliona scrie:Dl Adi Hodis speram sa-mi fi raspuns si mie :cry: ...

Nu consider ca e cazul sa fi trist/suparat, nu sint singurul pe forum.

Daca unii stupi sint blocati, pai scoateti rame si puneti la altii care mai au loc ori la rezerve pt. roi, iar la astia blocati sa le dati foitze.
Semnele de roire sint :
- aparitia oualor in celule de trintori
- cresterea celulelor de matca, adica inceputuri de botci
- aparitia oualor in inceputurile de botci este indiciul ca in aprox. 17 -18 zile poate sa roiasca.

Botca aceea este in sigurantza, nu degeaba si-au crescut-o ca acum sa o strice.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde glaliona » 25 Mai 2012, 09:11

Mersi mult si scuze.Nu sunt nici trista,nici suparata doar aveam MARI sperante sa-mi fi raspuns si mie cand am vazut ca a-ti intrat pe aceasta pagina.
glaliona

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR