Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Un sfat va rog

Mesajde vslsilviu » 12 Iun 2012, 01:07

Am sa incepu cu povestea si apoi cu intrebarea:

Vineri merg acasa (undeva in DB) sa imi ajut parintii la cosit lucerna. Dupa 2 saptamani de ploaie in sfarsit soare si frumos afara. Pe margine un rand de pruni. La tulpina unui prun, in iarba picate (cu o zi inainte am inteles ca a plouat torential) un roi de albine. Fug repede acasa, gasesc ceva sa le acopar si incepe cautarea de cutie. Intreb in stanga, in dreapta (fiind imediat dupa salcam acum... nimeni nu avea nimic disponibil). Sun la apicola in Targoviste si cumpar un stup orizontal (cam ca acesta):

Imagine

Am cumparat rame, 3 faguri artificiali (pe care i-am pus la un loc). Din pacate nu am facut film cum am capturat acel roi (cred ca as fi castigat multe simpatii... pe moment inca imi este foarte rusine sa povestesc), intr-o prima faza a plecat din iarba pe o creanga si apoi am pus cutia sub roi si am scuturat pana a picat in cutie (nu mi-a iesit din prima :roll: ) .
Acum care este problema mea: deoarece am scuturat direct in cutia cu rame, nu am avut podul pus. Banuiesc din ceea ce am vazut si citit pana in aceasta seara ca roiul este unul mic (poate spre mediu). Eu nu am putut face rost, timpul fiind foarte scurt si "relatiile" mele in domeniu lipsind, de rame capacite sau rame cu puiet (sunt doar 3 cu faguri artificiali).

Acum intervine partea de cunostinte zero: dupa ce le-am capturat (undeva seara pe la ora 17:00) am lasat cutia inca o zi acolo (m-am gandit ca mai sunt plecate, sa se linisteasca), am cumparat miere de salcam si am inceput sa le hranesc din ziua urmatoare. Duminica seara le-am dus la locatia finala si astazi de dimineata le-am dat drumu, cu hrana aferenta pe scandura de la intrare.

De dimineata am vazut (pe aerisire) ca sunt grupate pe capac intr-un colt langa balama. Pe moment imi este teama sa mai umblu la ele de frica sa nu plece; pe de alta parte daca vor incepe sa construiasca faguri, aproape sigur vor incepe direct de pe capac.

Si acum intrebarea: dupa cat timp considerati ca este sigur sa umblu la ele pentru a pune si podul ?

Orice observatie, sfat, critica o voi aprecia. Va multumesc anticipat pentru ajutor.
vslsilviu

Re: Un sfat va rog

Mesajde Vlad2N » 12 Iun 2012, 07:38

Parerea mea e ca nu o sa plece fiindca si-au gasit casa, sunt ferite de intemperii si dusmani. Peste vreo 2 zile poti sa le deschizi si sa pui podul intr-o zi insorita in care albinele sunt la cules ca nu o sa plece, mai ales daca matca a inceput sa oua. Si eu sunt incepator si poti sa astepti si parerea unui expert. Eu zic cum as proceda daca as fi in situatia ta. Sper ca nu te-am incurcat mai mult. Astept sa-mi spui cum ai procedat:)
"Sanitas est simetria, morbum autem ametria."
Vlad2N

Mesajde aliuta2000 » 12 Iun 2012, 08:04

lasa-le linistite vre-o 2 zile si apoi incpe sa le dai hrana ca stimulare ... putinel cate putinel cam la 2 zile , atat cat sa traga peste nopate si o sa vezi ca si matca o sa se imperecheze si o sa inceapa ponta .
Bafta si sa nu umblii din zi in zi la ele
A.D.
aliuta2000

Mesajde vio-trutza » 12 Iun 2012, 15:06

Desi sunt si eu incepator va rog sa imi permiteti sa dau un sfat. Daca scandura de zbor de la urdinisi o numiti dv. 'scandura de la intrare' , atunci nu cred ca este bine sa puneti hrana (in speta mirea de salcam care ati cumparat-o daca am inteles eu bine) in afara stupului deoarece puteti sa provocati furtisag daca mai sunt stupi in preajma . Deasemenea puteti micsora urdinisul pt. a prevenii acest lucru avand in vedere ca roiul este mic.
Imi cer scuze daca nu sunt cele mai bune sfaturi.
Cu stima.
vio-trutza

Mesajde Alexu » 12 Iun 2012, 16:21

1 vio-truta are dreptate . Nu pune mierea la urdinis , o sa scapi de apicultura inainte sa te apuci . Stimularea se face in stup seara cand nu mai exista zbor , pentru ca e un roi mititel si se va apara mai greu , micsoreaza-i urdinisul . Asigurate ca au doar spatiul necesar pentru ele , cred ca 2 cm ajunge.
2 Stiu ca nu e recomandat sa umbli la stup si trebuie sa-l lasi sa se linisteasca . Dar ai facut o greseala , fac pariu ca ramele alea nu le-ai uns cu ceva ca albinele sa se traga la ele , din cate am inteles ai zis ca 's pe capac langa o balama.. Aici e problema , fiinca nu ai pus podisorul si nu ai pacalit albinele sa se traga pe fagurii aia , ele iti vor trage niste faguri de cea mai mare frumusetea pe capac .
Cauta un apicultor prin sat sa te ajute , eu as proceda in felul urmator l-as deschide acum , as unge ramele alea cu miere , mi-as lua un fulg(eu folosesc varful aripi de gasca) si le-am ordona usurel catre rame , precum ai mana niste oi . le-as pune o diafragma intr-o parte si i-as pune podisorul . Dc as face asa ? Simplu pentru ca eu cred k rau mai mare nu pot sa fac , peste 2 zile tot va trebui sa intru in el si sa-l aranjez si pe langa asta , il voi da din nou la zero , munca lui de 2 zile am sa o distrug Nu poti sa-l lasi sa-si traga faguri unde vrea el

Asta e parerea mea , poate o sa vina cineva cu o idee si mai buna . O zi buna!
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Mesajde aliuta2000 » 12 Iun 2012, 21:03

Alexu scrie:1 vio-truta are dreptate . Nu pune mierea la urdinis , o sa scapi de apicultura inainte sa te apuci . Stimularea se face in stup seara cand nu mai exista zbor , pentru ca e un roi mititel si se va apara mai greu , micsoreaza-i urdinisul . Asigurate ca au doar spatiul necesar pentru ele , cred ca 2 cm ajunge.
2 Stiu ca nu e recomandat sa umbli la stup si trebuie sa-l lasi sa se linisteasca . Dar ai facut o greseala , fac pariu ca ramele alea nu le-ai uns cu ceva ca albinele sa se traga la ele , din cate am inteles ai zis ca 's pe capac langa o balama.. Aici e problema , fiinca nu ai pus podisorul si nu ai pacalit albinele sa se traga pe fagurii aia , ele iti vor trage niste faguri de cea mai mare frumusetea pe capac .
Cauta un apicultor prin sat sa te ajute , eu as proceda in felul urmator l-as deschide acum , as unge ramele alea cu miere , mi-as lua un fulg(eu folosesc varful aripi de gasca) si le-am ordona usurel catre rame , precum ai mana niste oi . le-as pune o diafragma intr-o parte si i-as pune podisorul . Dc as face asa ? Simplu pentru ca eu cred k rau mai mare nu pot sa fac , peste 2 zile tot va trebui sa intru in el si sa-l aranjez si pe langa asta , il voi da din nou la zero , munca lui de 2 zile am sa o distrug Nu poti sa-l lasi sa-si traga faguri unde vrea el

Asta e parerea mea , poate o sa vina cineva cu o idee si mai buna . O zi buna!

Daca nu ai pus podisorul desfale repejor ca e bai rau ca daca iti fac faguri direct pe capac nu-i a buna . incerci sa tai fagurii daca i-a cosntruit mult , si sa ii pui pe rame fara FA de sus in jos .... Daca au facut vezi ca pe acolo fff posibil sa fi inceput matca sa oua , si de aceea iti zic sa bagi inceputurile de faguri in rame fara FA ca il vor construi ele in continuare ... mai greu dar il vor construi .
Sa nu te puna carecumva sa dai miere pe urdinis ca asa cum ti s-a mai zis scapi rapid de ele .... cred ca deduci si tu din ce se spune ca se da sirop cat sa traga elepeste nopate ca faci hranirea asta in stup .
Bafta multa
A.D.
aliuta2000

Mesajde Alexu » 12 Iun 2012, 21:25

3 rame de albini , e un roi secundar . Nu-i va ponta matca asa devreme , ii mai ia o saptamana . Dar e bine sa-l revolve de acum , palma aia de fagure pe care cred ca a construit-o azi ( ca l-ai avut inchis pana azi ) o sa o ti ca amintire ;) . Nu are rost sa o lipesti pe o rama , ca's sanse sa iasa o rama urata si muncesc ele mai mult . Lasa-le fagurii artificili si asigurate ca are suficienti , Si completeaza-ti profilul sa stim si noi cati ani ai , de unde esti...
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Mesajde vslsilviu » 27 Iun 2012, 10:39

Salutare tuturor,

Va multumesc tuturor pentru sfaturi; ma simt ca intre prieteni. Profund recunoscator.
Sa va povestesc ce s-a intamplat pana la urma (poate o sa ajute pe altcineva... eu mi-am invatat lectia).

Postul a fost facut luni spre marti (eram in Bucuresti). Miercuri spre seara m-am dus acasa si surpriza... surpriza... albine cucu.

Din ce am vazut duminica toata ziua de plecat ele tot plecau, dar de adus polen etc. nu aduceau nimic.
Pe fagurii artificiali am pus miere si au fost unsi. Ma pot acuza de mai multe lucruri:
- am citit si am vazut ca se recomanda sa stea 2-3 zile inchisi, ca sa se linisteasca;
- probabil cea mai mare problema a fost lipsa ramelor cu puiet (sunt 99% convins ca daca aveam 1-2 rame cu puiet totul era perfect);
- trebuia sa stau langa el si sa il urmaresc cat mai atent;
- poate fagurii artificiali nu au fost legati asa cum trebuie (am mai cercetat si am vazut)

- lipsa experientei si timpul foarte scurt + entuziasmul de moment;

Sa nu credeti insa ca o sa scapati de mine, am vrut albine asa ca imediat dupa patania trista m-am pus pe cautat pe net si am gasit aproape de mine pe cineva care videa albine. Sambata (16.06) am intrat in posesia lui si acum continui documentarea.
Am cumparat minimul necesar de echipament; am facut rost de 2 carti (lectura de seara) si trag tare la citit pe forum. Langa mine sunt 2 lanuri de floarea soarelui pe care o astept sa infloreasca. Vad ca sunt muncitoare si s-au pus pe treaba. Le-am pus sambata (23.06) doua benzi de ECOSTOP (mai mult preventiv si de frica). Acum au 6 rame din care sunt acoperite 4. Un hranitor in care le-am pus ceva turta ca sa le stimulez.

Va rog sa ma "trageti de urechi" si sa imi mai lasati cate un sfat in limita timpului de care dispuneti.

Soare si cules din belsug!
vslsilviu

Mesajde Alexu » 27 Iun 2012, 17:21

Bravo , insistent . Imi place de tine!
Alexu

Mesajde vslsilviu » 28 Iun 2012, 22:56

Astazi m-am intors la ele si le-am gasit la treaba. Am vazut ca apreciati imaginiile asa ca:

Imagine

Si inca o intrebare pentru cei cu experienta: oare ajunge lanul acesta pentrul roiul meu?

Imagine

Sper ca a fost o gluma buna :d. Acum serios, lanul are aproximativ 30-40h (acum 2 zile a plouat... cred ca o sa dea productie) si abia acum a inceput sa infloreasca. Daca cineva doreste mai multe informatii, puteti sa imi dati un mesaj si va spun care este locatia sau va arat pe google maps. Mentionez ca pana asta seara singurele albine care se alimentau erau cele de la cei cativa stupi stationari de prin sat aflati la 300-400 m de lan.

Seara placuta!
Fişiere ataşate
lan.jpg
Lan floarea soarelui 28.06.2012
la_treaba.jpg
Albina la floarea soarelui 28.06.2012
vslsilviu

Mesajde vslsilviu » 30 Iun 2012, 16:34

Salutare,

Revin cu o "descoperire": albina are ac. Am luat o albina in par care m-a intepat. Top 1 intepatura. Nu doresc la nimeni asa ceva. Asa ca am mai invatat ceva: albina si capul nu sunt preteni.

O zi frumoasa fara intepaturi!
vslsilviu

Mesajde vslsilviu » 06 Iul 2012, 22:26

Seara buna,

Am ajuns din nou la albine si normal ca am mai facut rost de intrebari. Vreau sa le stimulez (desi in acest moment dispun de floarea soarelui), ma gandesc ca le ajuta sa se dezvolte si mai bine pentru iarna. Albina ocupa undeva la 3-4 rame pline. In ultima saptamana au construit un fagure artificial si astazi l-am pus pe al doilea la mijlocul cuibului.
Intrebarea in sirop 1:1 ce imi recomandati sa adaug: Protofil/Api Proto Stop (am inteles ca au cam aceeasi actiune) sau Apicomplex (stimularea matcii)
Imi doresc sa intru in iarna cu o familie puternica, dar nu mi-as dori sa roiasca (este posibil? pana la ce data ?); mentionez ca spatiu are suficient... pana la 16 rame...

Nu in cele din urma ma inclin in fata celor care posteaza intre 5 si 7 dimineata. Toata stima!

Multumesc anticipat!
vslsilviu

Mesajde aliuta2000 » 07 Iul 2012, 09:45

daca au cules din natura nu trebuie sa le stimulezi in acest moment

stimularea vine dupa ce inceteaza culesul din natura , tragi mierea si apoi dai inapoi sub forma de stimulate + si sirop cu protofil.
si dezvoltarea nu poate fi exploziva pentru ca matca va ponta cu masura in functie de puterea familiei
A.D.
aliuta2000

Mesajde vslsilviu » 07 Iul 2012, 09:58

multumesc! o sa mai am rabdare vreo 2 saptamani pana se termina floarea si o sa contorizez mai bine atunci (nerabdare de incepator).

miere anul acesta de la ele... nici nu imi trece prin gand; imi e suficient sa le vad zburand si aducand polen/nectar ... face cat 10 borcane de miere!
vslsilviu

Mesajde aliuta2000 » 07 Iul 2012, 10:04

nu ai inteles !!!
nu pentru tine
ci pentru ele . daca acum au cuibul blocat cu miere , daca extragi mierea nu le faci decat bine , pentru ca le-o dai tot lor inapoi sub forma de stimulare si acum deblochezi cuibul de miere ca sa fie un pic de loc si pentru matca sa oua si pentru albine sa care iar miere sa construiasca , si cand se termina floarea incepi si le dai cu portia din mierea lor ., dar grija ca mierea de FS cristalizeaza si nu e cea mai recomandata peste iarna .
A.D.
aliuta2000

Mesajde mary77 » 07 Iul 2012, 16:56

Salut ,intradevar colegul are dreptate tinele mai atent sub observatie, perioada asta eu cu roi din mai pe 2 rame cu puiet azi am fost sa trag 5 gk. miere sa deblochez ,aveau deja botci de roire, leam controlat la 4 zile, sunt la 1 km de lan , au cladit in 11 zile 5 rame si azi leam mai si slabit luindui puiet cu o botca capacita de schimbare(matca e cam baba nu mai tine pasul)si o rama cu puiet capacit . Bafta in continuare si sa auzim de bine.
mary77

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR