Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

corectarea culorii la ceara

Mesajde michelle_hmg » 05 Sep 2012, 09:35

buna dimineata, Mihaela ma numesc si citind parerile dumneavoastra referitoare la multe din activitatile necesare intretinerii unei stupine, m-am gandit ca poate imi gasesc si eu raspunsul la intrebare aici. Mica mea poveste este ca impreuna cu sotul am preluat de la bunicul multi stupi, peste 100, si impreuna cu fratele lui si prietena ne ocupam de ei. Peste vara am strans diverse rame, unele cu ceara ramase, altele de anul trecut - uitate prin magazie... si de cateva zile am inceput sa le topesc.
Am tot citit diverse metode (1 kg ceara, 1 apa) insa pe langa ceara care este oarecum curata, galbena, ramasa de la unele rame, mai am si alta care este innegrita, murdara, cu foaiogi etc.

Ce metode aplicati dumneavoastra ca aceasta ceara mai inchisa la culoare sa se albeasca, bineinteles, prin metode care sa nu necesite un tratament dur.
De ex, stiu ca apa se dedurizeaza, am mai folosit si bicarbonat pentru corectarea culorii (si sincer a mers), insa sunt foarte curioasa ce metode aplicati dvs.

Multumesc
Mihaela
Mihaela S.
michelle_hmg

Re: corectarea culorii la ceara

Mesajde costinelblagniceanu » 05 Sep 2012, 14:56

Buna ziua,puteti sa detaliati va rog cum ati folosit bicarbonatul(eventual proportii,cantitati)deoarece mie mi-a iesit ceara parca prea galben-rosiatica.Multumesc
Cine intreaba este prost pentru 5min. cine nu intreaba ramine prost toata viata.http://costinelblagniceanu.sun photo.ro
costinelblagniceanu

Mesajde Ioan Guist » 05 Sep 2012, 22:53

Pana acum nu am folosit decat metoda decantarii.Se incalzeste ceara si se lasa sa se raceasca pe o perioada cat mai lunga.Toate impuritatile se vor depune in partea inferioara a calupului de ceara solidificat o data cu racirea totala.Durata de racire sa depaseasca 24 h.
Se inlatura prin razuire si ce ramane este ceara curata.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde topy » 05 Sep 2012, 23:04

soarele albeste ceara dupa ce nu mai are impuritati.
topy

Mesajde mibu » 05 Sep 2012, 23:08

Asta mi se pare cea mai tare !
De acord !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde alt stupar » 05 Sep 2012, 23:39

michelle_hmg scrie:buna dimineata,
Ce metode aplicati dumneavoastra ca aceasta ceara mai inchisa la culoare sa se albeasca, bineinteles, prin metode care sa nu necesite un tratament dur.
Mihaela

buna seara,
parerea mea este ca un calup de ceara rezultat in urma topirii unor faguri mai inchisi la culoare urmata de o decantare lenta nu necesita anume "metode" pentru albire.
In cel mai rau caz, incercati o retopire folosind o cantitate de apa de ploaie cel putin tripla fata de volumul calupului de ceara.
Ideea este ca o ceara buna se traduce prin procentul ei de puritate (lipsa adaosuri de parafina) si mai putin vis-a-vis de culoarea ei.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Dila Daniel » 06 Sep 2012, 08:11

Bun venit pe forum doamna Mihaela!
metoda refierberii ei(a cerii) o folosesc si eu rar,si mai ales pentru "unificarea" a doua calupuri mai mici.
Insa preocuparea dvs. de a da cerii o culoare placuta ochiului,nu se justifica decat daca vreti sa va faceti acasa singura fagurii artificiali.
Daca ii schimbati la un procesator(dati ceara si luati faguri),atata timp cat este ceara curata,nu este o problema culoarea ei.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde michelle_hmg » 06 Sep 2012, 08:38

buna dimineata si multumesc pentru raspunsurile oferite.
Ceara o dau mai departe catre un reprocesator, momentan adun informatii, invat, mai fac si greseli, dar tocmai din acest motiv am spus ca ar fi bine sa intreb si aici, unde foarte multi apicultori citesc mesajele.

Prima greseala facuta a fost sa folosesc 3 plicuri de bicarbonat la 10 l de apa, iar rezultatul a fost o ceara galbena, deschisa la culoare, insa poroasa. (am retopit-o caci nu avea nicio consistenta, plus ca toate impuritatile s-au amestecat cu ceara).
Mihaela S.
michelle_hmg

Mesajde michelle_hmg » 06 Sep 2012, 08:41

costinelblagniceanu scrie:Buna ziua,puteti sa detaliati va rog cum ati folosit bicarbonatul(eventual proportii,cantitati)deoarece mie mi-a iesit ceara parca prea galben-rosiatica.Multumesc

2 linguri de bicarbonat la 3 litri de apa, dupa ce ceara a fiert si am stins focul, am turnat incet si amestecat. problema este ca in momentul in care bicarbonatul ia contact cu ceara face reactie si tot ce era pana acum la fundul recipientului (impuritatile) se amesteca. Unele ajung sa se lase din nou pe fundul recipientului, altele se ridica la suprafata in spuma facuta de bicarbonat.
Aseara am folosit si o sita pentru a evita ca impuritatile sa se mai amestece in vreun fel si deseara voi vedea rezultatul. Daca doriti, pot face o poza.
Mihaela S.
michelle_hmg

Mesajde michelle_hmg » 06 Sep 2012, 08:42

alt stupar scrie:
michelle_hmg scrie:buna dimineata,
Mihaela

buna seara,
parerea mea este ca un calup de ceara rezultat in urma topirii unor faguri mai inchisi la culoare urmata de o decantare lenta nu necesita anume "metode" pentru albire.
In cel mai rau caz, incercati o retopire folosind o cantitate de apa de ploaie cel putin tripla fata de volumul calupului de ceara.
Ideea este ca o ceara buna se traduce prin procentul ei de puritate (lipsa adaosuri de parafina) si mai putin vis-a-vis de culoarea ei.

Multumesc mult pentru raspunsul pertinent!
Mihaela S.
michelle_hmg

Mesajde ALBINEL 1984 » 06 Sep 2012, 09:44

foloseste acidul sulfuric sau vitriolul cand ceara e inca lichida se amesteca doua trei linguri mari la 10- 15 kg ceara se asteapta racirea si se curata rezidurile din partea de jos
ALBINEL 1984

Mesajde costinelblagniceanu » 06 Sep 2012, 10:11

michelle_hmg scrie:
costinelblagniceanu scrie:Buna ziua,puteti sa detaliati va rog cum ati folosit bicarbonatul(eventual proportii,cantitati)deoarece mie mi-a iesit ceara parca prea galben-rosiatica.Multumesc

2 linguri de bicarbonat la 3 litri de apa, dupa ce ceara a fiert si am stins focul, am turnat incet si amestecat. problema este ca in momentul in care bicarbonatul ia contact cu ceara face reactie si tot ce era pana acum la fundul recipientului (impuritatile) se amesteca. Unele ajung sa se lase din nou pe fundul recipientului, altele se ridica la suprafata in spuma facuta de bicarbonat.
Aseara am folosit si o sita pentru a evita ca impuritatile sa se mai amestece in vreun fel si deseara voi vedea rezultatul. Daca doriti, pot face o poza.
Va multumesc si v-as fi recunoscator pentru poze. :D
Cine intreaba este prost pentru 5min. cine nu intreaba ramine prost toata viata.http://costinelblagniceanu.sun photo.ro
costinelblagniceanu

Mesajde ves.lucian.zabrani » 06 Sep 2012, 10:48

intr-o poza este dupa strecurare, in a doua este dupa retopire si filtrare printr-o sita foarte fina , metalica !!! ca cea de la palniile tiganesti de benzina !!! :P :P :P
te las sa ghicesti care-i prima si care-i a doua !!! :lol:
Fişiere ataşate
DSCN1309.JPG
DSCN1309.JPG (78.83 KiB) Vizualizat de 7367 ori
DSCN1393.JPG
DSCN1393.JPG (86.23 KiB) Vizualizat de 7367 ori
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde cristi_vidican » 06 Sep 2012, 10:57

Luciane,
n-ai face tu bine sa-mi dai mie calupul ala de ceara si n-am sa te uit cat traiesc :lol:
Parca niciodata nu mi-a lipsit ceara mai mult ca acum!
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde ves.lucian.zabrani » 06 Sep 2012, 11:00

a avut 4522 de grame ( cantarita la Kaufland ) si a fost prima mea ceara !!! din pacate si ultima pana in prezent !!!
am predat-o de mult pe o cutie cu FA !!! :P :P :P
cristi , te pun pe lista oricum !!! :lol:
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde cristi_vidican » 06 Sep 2012, 11:12

Scuze de off topic...
Lucian, mi te si imaginez cum ai cantarit-o la Kaufland :lol:
sigur n-ai apasat cu degetul pe cantar?
Te rog sa nu mai raspunzi aici ca ne baneaza.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR