Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

De ce a murit familia de albine?

Mesajde irina » 18 Sep 2012, 14:07

Buna ziua,
Sambata(15 sept) am facut ultimul tratam cu varachet (al 3-lea).Unul din stp n-avea albina la urdinis si cand l-am deschis.....albina moarta pe fund.
Pe 18 august avea matca(f frumoasa-din botca de salvare), avea 4 rame cu puiet in toate stadiile, miere suficienta.In schimb albina era cam putina, avea si paduchi( si atunci am facut primul tratament cu varachet) si pe ultima rama am gasit si gaselnita(am curatat atunci rama si am lasat-o in stp).Stp e ME (3/4) si era pe 8 rame.Stup care a si roit anul acesta.
Ramele din stup -cele vechi, inchise la culoare-erau pline acum de gaselnita iar cele noi-erau mancate(roase?) in mijloc cam cat o palma, dar fara a fi gaurite.Mai erau si cateva celule cu puiet capacit, mort, bineinteles.Le-am facut si hraniri in aceasta perioada.De ce am pierdut acest stup?
irina

Re: De ce a murit familia de albine?

Mesajde tiby visan » 18 Sep 2012, 14:19

Salut,parerea mea este c-au murit de paduchi ,tu de primavara pina toamna nu le mai faci nici-un tratament de paduchi(varachet forte)?cred ca ar fi indicat ca dupa fiecare cules important sa le facem cite un tratament.
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Mesajde irina » 18 Sep 2012, 14:27

Nu, din primavara nu le-am mai facut niciun tratament cu varachet.Totusi nu mi s-au parut foarte multi incat sa omoare toata albina....sau poate i-am subestimat.....mi-a parut insa tare rau de stup....
irina

Mesajde irina » 18 Sep 2012, 14:29

De ce erau " mancati" fagurii?Viespe sau soareci?
irina

Mesajde Ozzy » 18 Sep 2012, 14:31

Furtisag ?
Ozzy

Mesajde irina » 18 Sep 2012, 14:34

Ozzy scrie:Furtisag ?

E posibil????
irina

Mesajde tiby visan » 18 Sep 2012, 14:47

in aceasta perioada furtisagul este o varianta din cauza ca nu este cules de intretinere familiile slabe sunt cele mai predispuse la furtisag.
Ultima oară modificat de tiby visan pe 18 Sep 2012, 14:49, modificat 1 dată în total.
tiby visan

Mesajde Ozzy » 18 Sep 2012, 14:49

Nu am suficienta experienta ca sa pot da un raspuns clar dar daca in urma cu o luna ramele marginase aveau gaselnita inseamna ca familia era una slaba (posibil datorita paduchilor ) care nu se putea apara si era predispusa la furtisag.
Cat despre ramele roase , asa am gasit si eu niste rame de cat depozitate intr-un loc in care s-au strecurat viespile
Ozzy

Mesajde irina » 18 Sep 2012, 14:56

da, familia era slaba in sensul ca avea albina putina....a stat ceva timp fara matca.Dar acum o luna mi s-a parut OK.Chiar frumoase ramele cu puiet.Imi da de gandit furtisagul....nu-l luasem in calcul
irina

Mesajde tiby visan » 18 Sep 2012, 15:04

ramele care erau in stup mai aveau miere pe ele?Daca a fost furtisag trebuia sa-ti care toata mierea de acolo.s-au dupa aceia cind sa incalzit veneau albine la acel stup?
tiby visan

Mesajde irina » 18 Sep 2012, 15:15

tiby visan scrie:ramele care erau in stup mai aveau miere pe ele?Daca a fost furtisag trebuia sa-ti care toata mierea de acolo.s-au dupa aceia cind sa incalzit veneau albine la acel stup?

Nu , miere nu mai era deloc pe rame....nu am stupii aproape, asa ca nu stiu dc veneau albinele la acel stup.Merg la ei la sf de saptamana, in general.Dar cu o saptamana in urma( cand le-am facut varachet ptr a 2-a oara) n-am observat nimic suspect.Nu l-am deschis, dar avea albina la urdinis....
irina

Mesajde tiby visan » 18 Sep 2012, 15:30

daca nu ai mai gasit miere,furtisag a fost 100%
tiby visan

Mesajde irina » 18 Sep 2012, 15:33

Da....inclin si eu sa cred ca a fost furtisag.Nu m-am gandit ca-i atat de periculos si ca poate distruge toata albina.Invatare de minte.Pacat de stup
irina

Mesajde ves.lucian.zabrani » 18 Sep 2012, 17:49

cat de mic a fost urdinisul ??? :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde vlad » 18 Sep 2012, 20:15

si n-ai vazut albine moarte sau care trageau sa moara si in fata celorlalti stupi ?
vlad

Mesajde Dila Daniel » 18 Sep 2012, 20:18

irina scrie:Buna ziua,
Sambata(15 sept) am facut ultimul tratam cu varachet (al 3-lea).Unul din stp n-avea albina la urdinis si cand l-am deschis.....albina moarta pe fund.
Pe 18 august avea matca(f frumoasa-din botca de salvare), avea 4 rame cu puiet in toate stadiile, miere suficienta.In schimb albina era cam putina, avea si paduchi( si atunci am facut primul tratament cu varachet) si pe ultima rama am gasit si gaselnita(am curatat atunci rama si am lasat-o in stp).Stp e ME (3/4) si era pe 8 rame.Stup care a si roit anul acesta.
Ramele din stup -cele vechi, inchise la culoare-erau pline acum de gaselnita iar cele noi-erau mancate(roase?) in mijloc cam cat o palma, dar fara a fi gaurite.Mai erau si cateva celule cu puiet capacit, mort, bineinteles.Le-am facut si hraniri in aceasta perioada.De ce am pierdut acest stup?

Din putinele date,cred ca,nu a reusit sa aiba matca imperecheata,ulterior furtisag violent.
Ar fi intrebari
-ceara roasa pe fundul stupului era?(banuiesc ca da)
-albina moarta pe fund era chircita?(banuiesc ca da)
-mizerie la urdinis?(banuiesc ca da)
Paduchii nu pot fi cauza daca cel putin asta toamna au fost tratate corespunzator,cu atat mai mult ca zici ca ai facut si asta primavara.
Gaselnita gasita la inceput,ma duce cu gandul la cuib nestrans.Adica albina putina pe multe rame.
Si tot aceasta imprastiere a albinelor in stup si lipsa feromonilor(a matcii)au dus la furtisag.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR