Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Schimbare matca batrana

Mesajde paul hernest » 15 Iul 2013, 13:56

Chiar dacă s-au scris foarte multe despre schimbarea unei matci,as dori sa mă ajutati cu un sfat concret de schimbare a unei matci din 2010,cand este momentul optim sa fac acest lucru si cum ,iar cel care ar putea sa mă ajute cu o matca contra cost,e greu sa găsește numai una,îl rog sa mi lase un mesaj.multumesc
paul hernest

Re: Schimbare matca batrana

Mesajde samuellazea » 15 Iul 2013, 14:26

paul hernest scrie:Chiar dacă s-au scris foarte multe despre schimbarea unei matci,as dori sa mă ajutati cu un sfat concret de schimbare a unei matci din 2010,cand este momentul optim sa fac acest lucru si cum ,iar cel care ar putea sa mă ajute cu o matca contra cost,e greu sa găsește numai una,îl rog sa mi lase un mesaj.multumesc

Salutare Paul,

Vreau sa iti dau o veste nu prea buna pentru tine. Pe anul asta iti cam poti lua adio de la schimbat matca. E mult prea tarziu. In caz ca nu iti merge varianta cu cumparatul trebuie sa te rogi ca matca asta sa iti faca treaba pana la anul ca altfel ai cam incurcat borcanele.

Cat despre perioada de schimbare, eu unul le-as schimba dupa salcam. Asta zic ca ar fi perioada cea mai optima. Despre procedeu, parerile sunt impartite. Unii fac cu botci de salvare ( e mai simplu dar nu e de calitate matca) , altii fac cu botci de roire ( iese matca superioara fata de salvare), alta metoda ar fi schimbarea linistita ( asta ar fi o matca buna) iar alta metoda ar fi trasvazarea ( si asta e o metoda buna doar ca mananca mai mult timp si trebuie sa stai dupa ele).

Eu zic sa cauti pe net sau pe forum metodele scrise de mine si sa vezi care ti s-ar potrivi cel mai bine pentru tine si pe urma poti intreba specific pe care ai vrea sa mergi ;)

Cat despre cumparat, nu stiu pe nimeni sa vanda in perioada asta. Dar nimic nu e imposibil ;). Cauta si cine stie ce o sa gasesti. Si aici pe forum gasesti anunturi care poate o sa-ti fie utile.

Toate cele bune
Sami
samuellazea

Mesajde paul hernest » 15 Iul 2013, 14:32

Ești foarte amiabil si îți multumesc de sfaturi,ce sa zic acum ,caut totuși o matca la cineva.
paul hernest

Mesajde proapis13 » 15 Iul 2013, 14:36

Sunt 2 cai de a schimba ,,babaciunea'' din 2010
Ori o schimba ele cind or sa considere ca este de cuviinta
Ori o schimbi tu cu priceperea acumulata in timp sau te ajuti de cele scrise mai jos
viewtopic.php?f=5&t=617&p=104249&hilit=schimbare+regina#p103734
Imposibil sa nu gasesti vre-un concetatean de-al tau caruia ii priosec ceva matci la adresa ata
http://anunturiapicole.stuparitul.com/v ... 3ab4455d36
Spor la treaba
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cristi_vidican » 15 Iul 2013, 15:10

Poți schimba liniștit în perioada aceasta. Anul trecut am schimbat jumătate din ele exact în această perioadă. Dacă e cules bun de la Fs, cu atât mai bine. Dacă nu e cules, se stimulează cu sirop.
Fă rost de o matcă împerecheată. Mergi la un stupar cu mulți stupi, cu siguranță are ceva la rezervă. Eu de regulă las până toamna târziu cel puțin 1 matcă la rezervă.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde paul hernest » 15 Iul 2013, 20:51

Așa am sa fac ,important e sa găsesc,multumesc.
paul hernest

Mesajde Odey » 15 Iul 2013, 21:00

paul hernest scrie:Așa am sa fac ,important e sa găsesc,multumesc.

Cauta un apicultor care are o matca imperecheata.
Sau stramtoreazale cuibul ca sa le provoci sa traga botca mai buna decat cea de salvare, si dupa ce botca s`a mai dezvoltat , matca batrana o poti omora.Si va iesi noua matca din botca :)
Cadeeeeeeeeeeee!!!Da-te ma ca cade!!!
Odey

Mesajde Mircea_63 » 15 Iul 2013, 23:03

Odey scrie:
paul hernest scrie:Așa am sa fac ,important e sa găsesc,multumesc.

Cauta un apicultor care are o matca imperecheata.
Sau stramtoreazale cuibul ca sa le provoci sa traga botca mai buna decat cea de salvare, si dupa ce botca s`a mai dezvoltat , matca batrana o poti omora.Si va iesi noua matca din botca :)

Odey prietene, maine poimaine intra un incepator pe aici ne da dracului pe toti cu forum cu tot, vazand scrise alandalisme si prostii. Se va intreba daca mai e cazul sa-si piarda vremea pe aici. Sau si mai rau, ia de bune cele scrise si isi da apoi cu stangul in dreptul.

Ce incerci tu sa spui, merge in Aprilie , Mai si anume tinand cuibul "strans", adica nu-i dai spatiu sa se dezvolte, le favorizezi intrarea in frigurile roitului si sunt sanse mari sa traga botci de roire. Cand fac asta, trag o multime de botci, nu una doua. Omori matca batrana? :lol: Inseamna ca dai vrabia din mana pe cioara de pe gard. Daca ar fi cum spui si matca tanara nu se intoarce de la imperecheat sau este ceva in neregula cu ea, ai incurcat-o.

Vezi ca au postat inaintea ta doi Apicultori... cu A mare. Crezi ca ai ceva de spus in completarea lor?

Laudabila intentia de a ajuta, dar drumul spre Iad e pavat cu bune intentii.
Semnat: Big Brother :D
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Odey » 16 Iul 2013, 08:11

N`am stiut exact in ce luna a anului se poate stramtora cuibul pentru a trage botci de roire, dar ma gandesc ca ar fi putut functiona, daca matca lui e ft batrana si e pe cale sa moara..oricum cuibul fara matca nu poate sta.
Si daca isi trag botci de roire sa zicem vreo 6 7, oricum doar una va ramane, ca celelalte le rupi tu.
Sau no..Whatever, fiecare apicultor o face in felul lui, cunosc oameni care asa fac si le`au iesit matci de calitate.Iar "babaciunea" care era gata sa moara a fost omorata, lasand loc la o matca iesita din cele 6 7 botci.

Daca nu se intoarce de la imperecheat...acuma toti trecem printr`o emotie dinasta.."Oara se intoarce?,oare s`a imperecheat?" asta depinde numai si numai de Natura cu "N" mare :)
Cadeeeeeeeeeeee!!!Da-te ma ca cade!!!
Odey

Mesajde Rob Vasile » 16 Iul 2013, 08:54

Mai, mai, ce ti-e si cu apicultura aceasta ! Mai ieri strigi disperat dupa ajutor ca esti incepator si dupa o luna, deja, dai lectii de apicultura ! Bravo. :o
Rob Vasile

Mesajde jenica67 » 16 Iul 2013, 10:35

paul hernest, masurile ce se iau in apicultura se iau in functie de conditiile concrete. Asa ca ar fi bine sa ne spui, ce cuib si ce magazie ai, la stupul la care vrei sa schimbi matca.
jenica67

Mesajde irina » 16 Iul 2013, 12:46

Anul trecut am cumparat matci din Stefanesti-Arges.Daca te intereseaza ,iti pot da un nr de telefon.
irina

Mesajde paul hernest » 16 Iul 2013, 13:40

Ok, familia respectiva este pe 10 rame in stup vertical,matca da semne de oboseala si a început sa si piardă din lungimea aripilor .matca vreau dar momentan nu sunt in zona ,deci de luni da.poti sa mi lași acel nr de telefon
paul hernest

Mesajde jenica67 » 16 Iul 2013, 14:09

Matca sa o schimbi, cel mai simplu metoda lui "Nea Marin", omori matca veche si o pui pe cea noua in acelasi loc pe rama in bigudiu, sau cutie de protectie. Vad ca la descriere esti cam scump la descrieri, nu ne-ai spus nimic despre magazie. Iti spuneam si alta varianta, poate se potrivea, daca dadeai detaliile cerute.
jenica67

Mesajde paul hernest » 16 Iul 2013, 18:34

Magazia este 1/2.nu va suparati am omis pur si simplu.matca a dat randament bun ,insa cred ca e momentul ,peste o săptămâna cred ca as putea sa caut matca necesară schimbării,referitor la detalii va rog ajutati.ma ,am nevoie de sfaturi .
paul hernest

Mesajde jenica67 » 16 Iul 2013, 21:09

O metoda foarte sigura daca vrei sa ti si matca batrana, pana este acceptata matca tanara, eu asi proceda asa. Pui fundul, magazia, pui matca in magazie, pui o gratie hanemman, o rama cu urdinis, pui corpul de cuib si capacul. Inchizi urdinisul de jos, care il plasezi in spate si lasi deschis urdinisul de sus. Peste 8 zile, sus nu vei mai avea nici un fel de larve, din care familia sa isi traga botci, deci conditii ideale de acceptare a unei matci. Atunci deschidem urdinisul de jos, pui o folie peste rama hanemnan ca sa izolezi magazia de corp, sus lasi urdinisul deschis si bagi o matca in colivie, la care dupa doua zile daca vezi ca este agreata, inlocuiesti capacul cu o bucata de ceara cu o mica gaura, ca albinele sa o elibereze. Dupa aceptare, scoti matca batrana si unesti cele doua corpuri inlocuind hanemmanul+folia+rama cu un ziar la care ai fagut taieturi cu un cater. Dupa unire refaci organizarea familiei sa eclozeze puietul ce l-a insamantat matca batrana in magazie. Rama de la mijloc o faci ca cea din filmul lui DM, dar poti sa o faci mult mai simpla daca te grabesti, adica fara canat si sibar, si fara sa fie demontabil urdinisul.
jenica67

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR