Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Furtisag - dimensiuni acceptabile?

Mesajde cristianNiculae » 12 Aug 2013, 09:54

Buna,

La cei 2 stupi ai mei vin albine la furtisag in fiecare zi. La mine de ex. dimineata dupa ce se incalzeste sunt vreo 10-20 de albine care dau tarcoale prin spate/laterale/dedesuptul stupilor.
Sunt cateva zeci daca nu sute de albine moarte pe jos, ramasite ale bataliilor din urma - nu cunosc inca numarul zilnic dar am luat masuri ca sa il pot afla.

Urdinisurile sunt reduse. Mentionez ca ambele familii sunt puternice (cel putin pe 10 rame... ca s-au intins si in corpul de jos) iar zborul puietului e foarte impresionant: zici ca iese tot stupul afara. Ramele din cuib sunt grele toate - miere din belsug... a fost un an bun.

Un exemplu de furtisag masiv si o masura de prevenire:
http://www.youtube.com/watch?v=9vOfn2Nj4JY

E normal sa fie albine straine care sa dea tarcoale in numar mic? Putem tolera asa ceva?

M-am gandit sa folosesc si eu acel ecran de protectie cu iesire in partea de sus daca credeti ca situatia mea e grava.

Multumesc.
cristianNiculae

Re: Furtisag - dimensiuni acceptabile?

Mesajde proapis13 » 12 Aug 2013, 10:14

Daca ai citit topicul de mai jos gaseai cateva explicatii plauzibile si metode de combatere a furtisagului
viewtopic.php?f=10&t=4073&hilit=bojul&start=32#p143137
In afara de asta este un topic dedicat in intregime furtisagului,tot ce trebuie sa faci este doar sa citescti si sa aplici
viewtopic.php?f=8&t=919&p=18129&hilit=furtisagul+furtisag#p18105
Muta-le pe o alta locatie pt 30 de zile iar daca se repeta umbla la hemolimfa ;)
Oricum,daca le mai lasi pe actuala locatie ce au inceput albinele or sa termine viespile
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cristianNiculae » 12 Aug 2013, 10:26

Deci e grav.

De mutat nu le mut dar, clar, o sa iau alte masuri: pun un ecran de protectie in fata urdiniselor si daca nu merge inchid stupii 2 zile.
Complicatura mare si cu albinele astea :)
cristianNiculae

Mesajde jenica67 » 12 Aug 2013, 11:35

Vezi ca am pus la un coleg o schita pentru un dispozitiv simplu si functioneaza foarte bine. Nu au curajul hoatele sa mai treaca de el.
jenica67

Mesajde cristianNiculae » 13 Aug 2013, 07:27

Am pus ieri seara tarziu un "paravan" de plasa din metal in fata urdinisului asa incat albinele vor iesi pe laterale si pe sus. E facut asa la deruta mai mult ca nu am avut timp de bibileli. Am mai pus in fata urdinisului niste buruieni razamate de stup ca sa determine albinele la reorientare. Din pacate nu pot fi acasa sa vad ce se intampla ca ajung numa dupa-masa.
Azi dimineata la 6 deja venisera hoatele impreuna cu niste viespi insa erau cam zapacite in fata schimbarii. Sa speram ca nu se prind de smecherie. Ufffffff
cristianNiculae

Mesajde apivasmob » 13 Aug 2013, 16:49

Micsoreaza urdinisul sa poata treaca doar maxim doua albine.(dar cu canicula asta trebuie sa iei masuri pentru ventilatie).
Nimeni nu este perfect
apivasmob

Mesajde cristianNiculae » 13 Aug 2013, 17:20

Salutare,

Din cate vad a functionat smecheria. Nu se mai vede pe jos nicio albina moarta si nici incaierari nu am mai vazut. In schimb ambuteiaj si zapaceala la albinele care se intorc. Ma gandesc sa le mai tin 2 zile dupa aia sa las urdinisul cum ai zis la 2 albine.
Stupii au fundul spart.
cristianNiculae

Mesajde cristianNiculae » 13 Aug 2013, 18:00

... si o poza
Fişiere ataşate
IMG_2455.JPG
cristianNiculae

Mesajde alexx » 14 Aug 2013, 23:12

e pericolos furtisagul mai ales cand albinele sunt invatate cu cules super si apoi fara nici macar aport de polen
alexx

Mesajde alt stupar » 14 Aug 2013, 23:31

cristianNiculae scrie:Salutare,
Stupii au fundul spart.

adica ? :shock:

cristianNiculae scrie:Deci e grav.
De mutat nu le mut

daca intradevar a fost vorba de furtisag, este si asta o alegere...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde cristianNiculae » 15 Aug 2013, 17:42

"fundul spart" - aerisire pe fundul stupului... nu chiar fund antivaroua
Nu am unde sa ii mut ca umbla ursul pe la noi.
Sunt pe culoarul de zbor al unei alte stupine situata la 250m de mine :(
Am lasat urdinisele reduse la 1 cm si Dumnezeu cu mila. Se inghesuie de vai de capul lor ca is amandoua familii puternice. Probabil ca nu voi putea tine albine la mine acasa.
Furtisag este cu siguranta: batai, albine moarte pe jos, albine linse de la atata paruiala, albine care patruleaza prin spatele si lateralele stupilor.

E vreo problema daca las urdinisele asa de reduse la familii mai puternice? Ce sa fac?

Sanatate
cristianNiculae

Mesajde paul » 15 Aug 2013, 18:00

Raman la parerea mea ... Matcile familiilor atacate au o problema !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde cristianNiculae » 15 Aug 2013, 19:21

Or avea... insa pe anul asta nu mai am bani pt. albine. Oi trai si oi vedea.
Oricum a meritat investitia fie si numai pt. practica care am facut-o toata vara.
Ma bag sambata asta in ei o tar sa vedem cum mai stau dupa toate raidurile astea.
cristianNiculae

Mesajde nae » 15 Aug 2013, 20:23

paul scrie:Raman la parerea mea ... Matcile familiilor atacate au o problema !!!

Sarut-mana d-le = asta e si parerea mea (n-am citit tot ca sunt coleric ...)
Masurile gen:
-limitare urdinis
-capcana-labirint
-tub
-cearsaf
-petrol
-alta traznaie ...
toate,sunt TEMPORARE/ de moment ...
nae

Mesajde dorindafi » 15 Aug 2013, 22:04

cristianNiculae scrie:Or avea... insa pe anul asta nu mai am bani pt. albine. Oi trai si oi vedea.
Oricum a meritat investitia fie si numai pt. practica care am facut-o toata vara.
Ma bag sambata asta in ei o tar sa vedem cum mai stau dupa toate raidurile astea.

salutare colegu
1 = albina nu tzine cont daca avem ori nu bani
2 = culuarul de zbor se modifica in raport de zona de cules shi daca tot vrei sa-i vizitezi fao seara cand albina este retrasa . pt a evita atacul albinelor sa nu tzi stupul deschis prea mult
dorindafi

Mesajde cristianNiculae » 16 Aug 2013, 07:32

Multumesc tuturor pt. sfaturi.
cristianNiculae

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR