Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cum abordam un potential cules de mană?

Mesajde delorin I » 26 Iul 2014, 10:02

Salutare! Am o propunere sa ma deplasez catre o zona unde ar putea aparea ceva miere de mană! Doi ani la rand nu a intrat nimic - nici de la copaci si nici de la zburatoarea ce creste in zona din abundenta! Cum ar trebui sa procedez? Sa plec la drum cu lateralele si cuibul plin de miere de floarea soarelui ca si cum as intra in iernat, in asa fel incat tot ce intra sau ar putea intra ca miere de mana sa fie bagata in cat? Sau sa scot tot ce se poate, apoi sa extrag si mana si sa complez ulterior necesarul? Intentia mea ar fi sa termin anul pe o faneata in creierul muntilor, unde am mai fost de fapt! Dar acum trebuie sa fac fata acestei potentiale provocari- culesul de mana!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Re: Cum abordam un potential cules de mană?

Mesajde TDI » 26 Iul 2014, 10:26

Deci e mai multa munca eu propun sa extragi tot si sa pleci doar cu stupii puternici. Intr-o săptămână mierea de mana cristalizează in rame. Problema cu mierea de mana este doar pe timpul iernii, vara e ok. Polen o sa ai la discretie, daca nu o sa fie cules sa ai sirop pregătit, nu miere. A da, ursi nu sunt prin zona?
TDI

Mesajde delorin I » 26 Iul 2014, 10:53

Ursi? Am aflat acum 2 zile de o reamplasare a unor efective de urs in aceasta zona, adusi din alta parte!(Vad ca se face asta in mod frecvent! O parte din ursi ce apareau pe la televizor in zona Sinaia, au fost adusi de pilda in zona Agas din Bacau in anii trecuti de unde au disparut cu tot cu monitorizare si chipuri! ) E la vreo 30 de km in mijlocul padurii! Singura mea speranta e ca am putea sa-i lasam la casa padurarului! Si eu am mari emotii! E o idee sa car doar stupii puternici! Doar ca - nu prea ii mai am!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde stefanmadalin » 26 Iul 2014, 11:44

http://www.youtube.com/watch?v=tTmDGl7Q ... 9YAG3gHraw

Urmarete , spune si despre pregatirea stupului pentru mana.
stefanmadalin

Mesajde dorindafi » 26 Iul 2014, 22:01

dalutare delorin 1
eu zic sa te duci cu ramele din cuib pline ori aproape pline
daca e sa mearga mana , vor complecta pina ce se va umple cuibul dupa care pot salta la cat
ce trebue retzinut ca mierea de zburatoare nu are nimi9c deaface cu mana , adica cu zburatoarea potzi ierna
dorindafi

Mesajde TDI » 26 Iul 2014, 22:27

Eu spun ca Delorin are maxim 10 kg in cuiburi, trebuie sa completeze ca sa le facă pline sau aproape pline. Eu am retinut ca Delorin iernează pe la Onesti pe undeva, la noi, Nordul Moldovei mătcile oua albina de iarna. Daca blochează cuiburile, unde mai oua mărcile si când. Sa reformulez, care e pretul en-gros la mierea de mana? Dar mă rog...
TDI

Mesajde delorin I » 26 Iul 2014, 23:43

Am Dadant de 12 rame...pana acum m-a cam deranjat lipsa de coronita! Ba chiar excesul de polen din cuib si tendinta albinelor de a pune si miere peste...in cuib! aM FACUT EXTRACTIE si am incercat sa fac rost de rame goale in cuib! Sa vedem cum s-au comportat acum la floare...oricum in cateva zile de stationat dupa extractia de tei si pana la mutare, familii la care am dat al doilea cat mi s-au depopulat...am niste banuieli...dar e alta poveste...sper ca macar acum s-au reintarit si cuibul s-a mai deblocat prin consumul de polen! Am extras de la un corp cu un cat de 1/2(si din cuib) peste 35 kg miere...

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde TDI » 27 Iul 2014, 00:13

delorin I scrie:Am Dadant de 12 rame...pana acum m-a cam deranjat lipsa de coronita! Ba chiar excesul de polen din cuib si tendinta albinelor de a pune si miere peste...in cuib!

Ramele cu pastura si miere capacita deasupra erau ideale pentru iernat, aur curat.
TDI

Mesajde genutzu » 27 Iul 2014, 09:20

Stati linistiti ca mana anul asta nu se va vedea deoarece ploile de lunga durata si vijelioase au spalat mare parte din fundatrigenele lachnidelor asa ca sperante pentru mana doar in urmatorii ani apicoli. Ursul poate veni si anul asta desi prefera stupii cu multa miere!
genutzu

Mesajde alt stupar » 27 Iul 2014, 17:50

Mai copii :roll:
am eu asa o banuiala ca multi ani de acum inainte despre mierea de mana de origine animala se va vorbi doar la modul trecutin tara asta...
buburuza la putere :evil: lua-la-r gaia pe al` de-a adus-o in partea asta de Europa :oops:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde delorin I » 27 Iul 2014, 19:09

Ok! Si daca ar fi totusi mana? Cum procedati sa o recoltati? Cat despre buburuze..asteptam detalii...de curand am remarcat cateva buburuze de culori noi, asa cum nu am mai vazut! Dincolo de cele negre cu puncte galbene, am mai zarit un soi ciudat colorat...

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde proapis13 » 27 Iul 2014, 20:03

La adresa de mai jos am pus o foto cu o carte pe care ar fi trebuit sa o ai citita
la data cind ai deschis acest topic pentru a avea o idee si un punct de plecare
viewtopic.php?f=15&t=3042&start=416#p105579
Oricum mai este un topic dedicat mierii de mana si este mai multa info acolo
Parerea mea este ca numai un tip ce nu are ce face risca sa mearga acum la mana
In primul rind mana de stejar in perioada asta este viscoasa si nu se mai poate extrage
iernarea pe miere de mana este sinucidere curata,mai bine ierneaza pe zahar neinvertit
Adevarata mana a trecut si a fost aia de conifere si perioada ei a fost de la salc 2 si pina la tei :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde TDI » 27 Iul 2014, 21:12

Vroiam sa scanez cartea si da o pun pe forum, am recitit-o anul trecut.
TDI

Mesajde delorin I » 27 Iul 2014, 21:46

Pregatesc o mana in varf de munte la conifere unde vremea e mult mai tarzie! Noi nu avem stejar! Am fost invitat de cineva care a mai fost acolo! Doar ca de doi ani nu s-a mai produs nimic!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 27 Iul 2014, 22:00

ORICUM MULTUMESC! E O CARTE PE CARE AM COLECTIONAT-O SI CA MULTE ALTELE NU AM CITIT-O! In ultima vreme am facut apicultura practica NEGLIJAND PARTEA TEORETICA! PANA MAINE SEARA LA ORA ASTA O VOI DOBORI! :)

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 27 Iul 2014, 22:27

Parafrazam- un al doilea mare cules de mana, fara sa fie de proportiile primului se poate face in a doua jumatate a lunii august timp de 5-6 zile concomitent cu nasterea celei de a doua generatii de Lachnide!!!(Stiam eu ca am citit ca mana se poate recolta pana in octombrie la unele specii. E drept insa l-am ratat pe Carnu! )

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR