Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cum ii pregatesc de iarna

Mesajde cristi x » 26 Oct 2011, 12:04

paul scrie:pentru cristi x :1-hranitoarele pe care le are ; 2-reteta de sirop invertit (nea Gica )contine acid citric ; 3-am pus accentul pe valorile temperaturii diurne si nocturne ,pentru ca intre aceste limite ,albinele pot ventila f.bine siropul si nu se va forma condens (am probat eu );4- de acord ca producerea cerii pt capacire reprezinta o uzura dar o consider o uzura mai mica comparativ cu prelucrarea apifondei,cunoscut fiind faptul ca albinele in aceasta perioada au instinctul de acumulare foarte pronuntat si nu se vor limita doar la a consumul curent ci vor transforma apifonda in "miere "pe care o vor depozita in faguri si pe care o vor capaci ... 5- teoretic este o eroare administrarea de sirop dupa 15-10 ,dar nu mai mare ca administrarea apifondei in aceeasi perioada ; 6-absolut de acord cu administrarea de turte in februarie in conditiile in care rezervele de hrana sunt la limita .

1 - pot sa pun 2x2litri?
2 - am incercat sa citesc si cu ochelarii in prima postare si nu am gasit "invertit";
3 - poate vrei sa convingi pe altcineva ca albina pleaca din ghem la "temperaturile diurne s-au situat undeva 7-12 C ,iar cele nocturne -3 ,+3 C." ca sa care siropul din hranitor si sa ventileze stupul. faptul ca tu incerci sa le tii active la aceste temperaturi = uzura imensa, intestin suprasolicitat....
4;5 - consumul de apifonda este limitat de posibilitatea aportului de apa in stup. apifonda are marele avantaj (asemanatori mierii) ca este higroscopica. varianta ta duce la exces de apa in stup;
6 - nu stiu ce experienta ai in timp. eu am pierdut familii f puternice (chiar pe 2-3 rame puiet la sfarsitul iernii) care erau despartite de 1 rama goala de rezervele de miere. albinele prefera sa moara alaturi de puiet decat sa migreze in zonele in care stiu ca au rezerve de miere. daca aveau acea turta deasupra puietului erau salvate. asa ca nu folosi "rezervele de hrana sunt la limita", pot fi prost pozitionate.
cristi x

Mesajde cristi x » 26 Oct 2011, 12:22

jonny_it scrie:Nu este mai simplu ca toate familiile sa aiba la intrarea in iarna alea 15 kg de miere. Daca ne gandim bine si jumatate sunt suficiente pentru a ajunge in martie fara probleme. Si turta de apifonda/miere+zahar/etc o asezi in februarie/martie(in functie de zona) cand ai puiet mai mult, albinele ies la zbor si are ca scop stimularea si in cel mai rau caz salvarea familiei de la moarte prin infometare.

teoretic da, practic nu. eu dau caturile jos dupa stupi intre 1-10.10. atunci pot sa-i cantaresc. depinde f mult de la an la an ce rezerve isi pastreaza in cuib (eu nu scot miere decat din caturi). au fost ani cand in august erau goi, iar in octombrie nu puteau fi ridicati de jos si invers. asa ca inceputul lui octombrie pt mine este elocvent si eficient pt cantarire. anul asta 50% au rezerve de peste 20kg, 35% in jur de 15, iar 15% nu au rezerve suficiente. deci pt 15% nu este nevoie sa-mi fac prea mari probleme de iernare. solutia cu apifonda este varianta cea mai facila pt mine.
Fişiere ataşate
10.10.10-Stupi1.JPG
cantarire pt iernare
cristi x

Mesajde jonny_it » 26 Oct 2011, 12:40

cristi x scrie:teoretic da, practic nu. eu dau caturile jos dupa stupi intre 1-10.10. atunci pot sa-i cantaresc. depinde f mult de la an la an ce rezerve isi pastreaza in cuib (eu nu scot miere decat din caturi). au fost ani cand in august erau goi, iar in octombrie nu puteau fi ridicati de jos si invers. asa ca inceputul lui octombrie pt mine este elocvent si eficient pt cantarire. anul asta 50% au rezerve de peste 20kg, 35% in jur de 15, iar 15% nu au rezerve suficiente. deci pt 15% nu este nevoie sa-mi fac prea mari probleme de iernare. solutia cu apifonda este varianta cea mai facila pt mine.

Eu in august completez unde este cazul(in unii ani nu este nevoie deloc, in unii toate familiile au nevoie de completari - in functie de cum este vara). Chiar daca dupa aceea au un cules bun nu ma deranjeaza sa scot 1-2 rame pline cu miere(inclusiv provenita din completari) si sa le trec la rezerva. Astfel nu sunt stresat iarna si ma pot ocupa de alte treburi mai importante, nu deranjez/uzez nici albinele.
Oricum fiecare face cum poate si crede ca e mai bine.
jonny_it

Mesajde paul » 26 Oct 2011, 12:56

pentru cristi x : 1-aproximativ (le are foto cateva postari mai sus ) ; 2-discutia cu siropul invertit a mai fost cateva postari mai sus (prezentat reteta ) ;3-m-am referit la capacitatea albinelor de a capaci in aceasta perioada (am prezentat situatia de la mine ) ; 4-raman la parerea ca la temperaturi 16-17 C diurne ,nu se creeaza umiditate suplimentara in stup ;5-chiar daca nu am iernat albine niciodata pana anul acesta ,am specificat ca SUNT PERFECT DE ACORD CU APIFONDA IN FEBRUARIE !!! Cristi x am uitat sa specific ca postarile mele se refera punctual la soica gabriel ,care are o situatie mai "speciala "!Te rog mergi 2-3 pagini inapoi,de unde a inceput sa posteze si vei avea o imagine de ansamblu !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde cristi x » 26 Oct 2011, 14:31

paul scrie:pentru cristi x: 4-raman la parerea ca la temperaturi 16-17 C diurne ,nu se creeaza umiditate suplimentara in stup

paul scrie:Acum vreo 3 saptamani aveam capacit cam 20%;saptamana trecuta ,mai exact joi (dupa 2 saptamani )era capacit in proportie 50-70% ,in conditiile in care ,in perioada mai sus mentionata ,temperaturile diurne s-au situat undeva 7-12 C ,iar cele nocturne -3 ,+3 C.

am impresia ca a devenit dialogul surzilor. eu ma opresc aici. in fond fiecare are dreptul sa greseasca pe banii lui.
cristi x

Mesajde proapis13 » 27 Oct 2011, 10:09

Daca aveti de gand sa puneti apifonda de acum mai ganditi-va cand vorbiti despre familii de albine

Nu va fie rusine si spuneti;fratilor am 5 rame in stup si 2-3 intervale de albine,ce fac??
Nu am nici miere ca nu au adunat si sunt matze lesinate,iar eu abia am gasit acest forum
si nu am citit macar un rand dintr-o carte despre iermarea albinelor ce sa mai vorbim
despre harana necesara unei familii pt iernat

Una e sa scrii ca ai o fam de abine fara hrana suficienta aprox 15kg si alta sa scrii despre un roi
Daca ai 5 rame in cuib si aprox 8 kg de miere stai linistit pana in ianuarie cand pui turta si la
anul sa tii minte si sa nu mai intri in iarna cu asemenea efectiv
Din ianuarie incolo,se vede pricepera stuparului...pana atunci....

Apropo sa tineti minte ce cititi acum; pentru a transforma in miere 10 kg de hrana pe baza de zahar
mor in jur de 3500 de albine - nu am scris zahar invertit sau apiinvert.
Ganditiva- si socotiti mai intai cate albine aveti in stup inainte de a administra apifonda
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde CATALIN » 27 Oct 2011, 17:23

ma ce_mi place ca am deschis acest subiect sa cam discutat in final dupa cate am citit am luat o hotarare am pus podisoare din blanite si peste ziar si sac de iuta cred ca o sa fie de ajuns mancarica ar fi pana in febroarie asa in rest ce sa zic va urez la toti o iernare cat mai usoara si sa iesiti cu toti stupi asa cum va doriti
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde gabi bee » 29 Oct 2011, 20:47

azi am terminat si eu de aranjat pt iarna toti stupii dar la doi din ei la care nu am apreciat bine cantitatea de albine si lasasem o rama in plus , albinele stand mai rasfirate nu au mai acoperit bine toate ramele. problema este ca jumatatea de jos a ramelor era cu miere necapacita iar aceasta miere s-a solidificat . nu am alte rame sa le dau [de fapt am 2 rame capacite cu cate 2,5 kg miere dar sunt rame albe contruite la floare] si le-am mai restrans cat sa acopere bine ramele ramase . e in regula sa le las asa ? daca acum este albina care acopera bine ramele si se mentine o temperatura ridicata , se mai dezleaga mierea sau nu ? cum e mai bine sa fac ?
Ultima oară modificat de gabi bee pe 31 Oct 2011, 09:41, modificat de 2 ori în total.
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde paul » 29 Oct 2011, 21:17

Gabi ,lamureste te rog notiunea "solidificata ".Daca s-a facut ca jeleul ,avandu-se in vedere ca ai restrans ,nu cred sa fie probleme . Daca s-a facut ca bomboana ,iarasi nu ar trebui sa fie probleme ...ca se mai administreaza si zahar candi ...iarna .Parerea mea (de incepator nestiutor )...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde gabi bee » 29 Oct 2011, 21:53

am zis solidificata dar ar fi trebuit sa zic aproape cristalizata !
gabi bee

Mesajde catalin.andrei » 30 Oct 2011, 22:01

CA SA NU MAI DESCHID ALT TOPIC SPUNETIMI SI MIE DACA POT IERNA STUPII IN FELU URM:DADANT 12 RAME ACUM IS PE 6+DIAFRAGMA,PE FUNDUL STUPULUI IN FIECARE COLT AM DAT CATE O GAURA DE 5CM DIAMETRU,DEASUPRA PESTE PODISORUL DE LEMN AM PUS FOLIE,URDINISUL 5-6CM.E PRIMA IARNA PT MINE SI IS UN PIC INGRIJORAT.ASTEPT SFATURILE VOASTRE.MULTUMESC ANTICIPAT
catalin.andrei

Mesajde gabi bee » 31 Oct 2011, 09:42

gabi bee scrie:azi am terminat si eu de aranjat pt iarna toti stupii dar la doi din ei la care nu am apreciat bine cantitatea de albine si lasasem o rama in plus , albinele stand mai rasfirate nu au mai acoperit bine toate ramele. problema este ca jumatatea de jos a ramelor era cu miere necapacita iar aceasta miere s-a solidificat . nu am alte rame sa le dau [de fapt am 2 rame capacite cu cate 2,5 kg miere dar sunt rame albe contruite la floare] si le-am mai restrans cat sa acopere bine ramele ramase . e in regula sa le las asa ? daca acum este albina care acopera bine ramele si se mentine o temperatura ridicata , se mai dezleaga mierea sau nu ? cum e mai bine sa fac ?

ceva sfaturi , please ! multumesc mult ! :P
gabi bee

Mesajde liviu1965 » 31 Oct 2011, 11:54

Gabi, vezi ca-ti cer drept de autor......Iti raspunzi tie insusi.

Daca a-si stii.... sigur itzi spuneam. Dar asa un biet incepator ce sunt...

Bafta,
liviu1965

Mesajde CATALIN » 01 Noi 2011, 07:32

catalin andrei si eu sunt la fel ca tine e prima iarna eu zic sa renunti la folie si sa pui ceva de genu dupa cat m-am interesat eu peste podisor ziare si ceca cea mai tare smecherie peste ziare zapada de 2 sau folie d aia de parchet urdinisul cum ai zis +grati de soareci
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde proapis13 » 01 Noi 2011, 08:28

gabi bee scrie:am 2 rame capacite cu cate 2,5 kg miere dar sunt rame albe contruite la floare] si le-am mai restrans cat sa acopere bine ramele ramase . e in regula sa le las asa ?

Albina moare de foame nu de frig
In ce priveste mancarea cartea si practica spune ca mierea de tei solidifica
Stiu ele albinele mai bine decat stuparul ce au de facut
Dezleaga ele mierea cand le-o trebui
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde gabi bee » 01 Noi 2011, 09:28

mersi mult proapis ! multa sanatate ! ;)
gabi bee

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR