paul scrie:pentru cristi x :1-hranitoarele pe care le are ; 2-reteta de sirop invertit (nea Gica )contine acid citric ; 3-am pus accentul pe valorile temperaturii diurne si nocturne ,pentru ca intre aceste limite ,albinele pot ventila f.bine siropul si nu se va forma condens (am probat eu );4- de acord ca producerea cerii pt capacire reprezinta o uzura dar o consider o uzura mai mica comparativ cu prelucrarea apifondei,cunoscut fiind faptul ca albinele in aceasta perioada au instinctul de acumulare foarte pronuntat si nu se vor limita doar la a consumul curent ci vor transforma apifonda in "miere "pe care o vor depozita in faguri si pe care o vor capaci ... 5- teoretic este o eroare administrarea de sirop dupa 15-10 ,dar nu mai mare ca administrarea apifondei in aceeasi perioada ; 6-absolut de acord cu administrarea de turte in februarie in conditiile in care rezervele de hrana sunt la limita .
1 - pot sa pun 2x2litri?
2 - am incercat sa citesc si cu ochelarii in prima postare si nu am gasit "invertit";
3 - poate vrei sa convingi pe altcineva ca albina pleaca din ghem la "temperaturile diurne s-au situat undeva 7-12 C ,iar cele nocturne -3 ,+3 C." ca sa care siropul din hranitor si sa ventileze stupul. faptul ca tu incerci sa le tii active la aceste temperaturi = uzura imensa, intestin suprasolicitat....
4;5 - consumul de apifonda este limitat de posibilitatea aportului de apa in stup. apifonda are marele avantaj (asemanatori mierii) ca este higroscopica. varianta ta duce la exces de apa in stup;
6 - nu stiu ce experienta ai in timp. eu am pierdut familii f puternice (chiar pe 2-3 rame puiet la sfarsitul iernii) care erau despartite de 1 rama goala de rezervele de miere. albinele prefera sa moara alaturi de puiet decat sa migreze in zonele in care stiu ca au rezerve de miere. daca aveau acea turta deasupra puietului erau salvate. asa ca nu folosi "rezervele de hrana sunt la limita", pot fi prost pozitionate.