Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: concurs

Mesajde ignatov andrei » 01 Feb 2015, 01:32

Avram scrie:Epagina de acceptare : introducerea botcilor artificiale în stup cu 24 de ore înainte de transvazarea larvelor în ele sporeste numãrul de larve luate în crestere de albine .

Super-gresita aceasta afirmatie !!!
ignatov andrei

Mesajde clncatalin » 01 Feb 2015, 01:38

Da, din cate am citit si eu, epagina este o clasa de feromoni folositi de catre albine dupa cum a descris colegul @Avram mai sus.
Ii multumesc si eu de raspuns.
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

Mesajde Avram » 01 Feb 2015, 02:20

ignatov andrei scrie:
Avram scrie:Epagina de acceptare : introducerea botcilor artificiale în stup cu 24 de ore înainte de transvazarea larvelor în ele sporeste numãrul de larve luate în crestere de albine .

Super-gresita aceasta afirmatie !!!

Domnule Andrei uitati cum gandesc eu aceasta situatie (corectati-ma daca gresesc)

Sa presupunem ca introducem rama port botci la finisat timp de cateva ore.Albinele vor incepe lustruirea potiraselor dar ipotetic spus ele vor gasi la unul sau mai multe potirase niste nereguli.In acest moment albina va declara acele potirase neviabile si nu le vor marca ca apt pentru transvazare ,apicultorul nu are de unde sa stie acest lucru si totusi face transvazarea in toate potirasele implicit intr-un potiras declarat ca necorespunzator.
Credeti ca acea larva transvazata in acel potiras <defect> va fi luata in crestere chiar daca larva corespunde cerintelor?
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde ignatov andrei » 01 Feb 2015, 03:27

Da, va fi luata in crestere (startata) fara probleme !!!

De ce va faceti atatea probleme, cand stiti foarte bine ca albinele vor creste matci din celule de albina (modificate) ?!?
De ce credeti ca un - asa zis - defect al "cupulei" va duce la neacceptarea larvei???
Eu cred ca un crescator va avea grija sa nu introduca in circuit toate rebuturile (botci deformate vizibil, botci cu peretii plini de bule de aer etc.)
Totusi, veti avea placuta surpriza sa vedeti ca vor accepta - uneori - larve in botci pe care la credeati necorespunzatoare!!!
Ultima oară modificat de ignatov andrei pe 01 Feb 2015, 03:34, modificat 1 dată în total.
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 01 Feb 2015, 03:31

clncatalin scrie:Da, din cate am citit si eu, epagina este o clasa de feromoni folositi de catre albine dupa cum a descris colegul @Avram mai sus.
Ii multumesc si eu de raspuns.

Da, dar totusi n-a spus ce inseamna epagina, ai spus-o tu !!!
Eu, fiind un fel de "Mos Ioan Roata", pricep mai greu !!!
ignatov andrei

Mesajde clncatalin » 01 Feb 2015, 09:55

Colegul a spus ca epagina este un feromon si a explicat si ca sunt mai multi feromoni cu acest nume
Avram scrie:
clncatalin scrie:Ce este epagina?

EPAGINA - substanta de familiarizare emanata de catre albine

Cat despre acceptarea botcilor, in "Tehnologia producerii laptisorului de matca " de Z Voiculescu, 1980, spune ca pentru a fi acceptate, larvele transvazate sa fie startate prima data in familie orfanizata. Dupa prima recoltare de laptisor, aceleasi botci pot fi startate direct in familia cu matca izolata cu gratie. Acum intrebarea este daca starterul initial orfanizat, odata cu pregatirea botcilor si luarea in crestere a primei serii de larve le insemneaza si cu feromon care sa solicite luarea lor in crestere ca o nevoie imperativa sau doar repara imperfectiunile botcilor de ceara produse de noi.
Fişiere ataşate
startarea botcilor in familii cu matca.jpg
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

Mesajde Avram » 04 Feb 2015, 23:54

Albinele , pe timpul iernii in urma digestiei sunt capabile sa retina rezidurile in punga rectala timp de mai multe luni.
Daca albina nu ar fi fost inzestrata cu un ferment mai special produs de insusi corpul ei ,toata acea masa de reziduri din punga rectala ar incepe sa fermenteze si prin urmare albinele ar trebui sa le elibereze in stup ,pe faguri , pe albinele inconjuratoare.

Intrebarea este – cum se numeste acel ferment care este produs de albina si care o face sa reziste <incarcata> atatea luni ?
Avram

Mesajde Florin Dobre » 05 Feb 2015, 00:02

Catalaza?
Nu-s sigur. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Avram » 05 Feb 2015, 00:06

Asa este Florine -raspuns corect!
Avram

Mesajde Avram » 19 Feb 2015, 21:22

Catalineeeeeeeeeeeee

Ce ne facem ? nu ne mai intreaba nimeni nimic ? :D
Avram

Mesajde CATALIN » 20 Feb 2015, 12:23

ha :lol:
stai sa vezi in 2 zile....
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde oroles » 20 Feb 2015, 22:44

Va lansez si eu o provocare:

Intrebare: In zonele in care principalul cules este in perioada de vara, cu cate zile inainte de inflorirea plantelor de nectar se face roirea artificiala?
oroles

Mesajde Avram » 20 Feb 2015, 23:49

Daca urmaresti culesul de la floarea soarelui (sfarsit de iunie - inceput de iulie ) , as face roii mult mai devreme ( dupa salcam ) . In felul acesta atac floarea soarelui cu familiile de productie asa cum trebuie , iar roii facuti au timp sa se dezvolte pana in toamna.
Avram

Mesajde paul » 21 Feb 2015, 00:16

oroles scrie:Va lansez si eu o provocare:

Intrebare: In zonele in care principalul cules este in perioada de vara, cu cate zile inainte de inflorirea plantelor de nectar se face roirea artificiala?

Cu ... 30 de zile!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde oroles » 21 Feb 2015, 08:09

Mai pune Paul...
Am zis ca principalul cules e vara (poliflora, FS). Ori colegul imi da si culesuri de primavara (salcam).
oroles

Mesajde Avram » 21 Feb 2015, 10:51

Eu , prin postarea mea , ti-am sugerat sa faci roii inainte de culesul principal iar asta daca calculezi iti da peste 40 de zile .
Avram

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR