Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cum verific cat e de uscata scandura?

Mesajde -tedy- » 20 Dec 2011, 18:04

1mc=17 lazi 12R+2cat 1/2+capac+fund+rame.corpurile si cat-urile se fixeaza cu falt. asa am facut eu
0742844185
-tedy-

Mesajde cristi_vidican » 20 Dec 2011, 18:10

-tedy- scrie:1mc=17 lazi 12R+2cat 1/2+capac+fund+rame.corpurile si cat-urile se fixeaza cu falt. asa am facut eu

Ai falt de jur imprejur? Ai folosit si scandura de 3cm? Ceva poze se poate?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde -tedy- » 20 Dec 2011, 21:15

da , falt pe toti 4 pereti.scandura de 2,5 cm.iti dau pagina mea de stuparitul vechi http://stuparitul.3xforum.ro/post/3665/ ... de_aratat/
poate se intelege ceva.nu pot sa pun poza ca sa stricat PC,intru de pe alt PC.
dar o sa pun poza cand o sa-mi repar PC-ul
PS : am aparat de masurat umiditatea,site-ul dat de lukystrike.si e super bun.poti taia o bucata de scandura ca sa vezi umiditatea in interior,dar e la fel daca nu ploua afara.
0742844185
-tedy-

Mesajde lucky5strike » 20 Dec 2011, 23:36

Asta cu cumparare cherestea uda si stivuire 2 ani o face un nenea meserias, care poate dospi aluatul termen lung, nu un incepator, care de obicei vrea "aici si acum". El trebuie sa inteleaga unele lucruri inainte de a ingropa banutii in blana o vreme.

Umidometrul are rolul sa ajute un incepator sa priceapa cam ce e aia scandura uscata. E destul de acesibil ca pret sau , ma rog, pt. toate buzunarele... Luati cateva scanduri din targ, luati cateva din uscator sau una din dedeman & co (scumpe ca naiba si pline de noduri), bagati umidometrul al mai ieftin, vedeti cum e aia de 7%, cum e aia de 15%, 25%, 37%... cum e aia atat de uda ca depaseste aparatul... si castigati EXPERIENTA. Dupa aia stiti ce sa cereti/sa apreciati producatorul de stupi sau bratul vostru.

PS: cei care au uscatoare de cherestea au chestii mai performante, dar noi n-avem nevoie de din astea
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde catalin.profiri » 21 Dec 2011, 08:56

multumesc inca o data pentru raspunsuri.
Din cate am inteles 12% e suficient nu?
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde bucursorinelionel » 22 Dec 2011, 10:27

Cel mai bine ar fi pe la 8..10% si tratat higroscopic, astfel incat, dupa asamblare, sa diminuezi la minim capacitatea de a absorbi umiditate din mediu.In anumiti parametri e bine ca lemnul sa poata sa "respire" ceea ce constituie un anume avantaj, pe timp de iarna, pentru iernarea coloniei si de aceea este considerat ecologic.Cu cat este mai mare umiditatea din lemn, fie in "verde", fie cea absorbita din mediu, cu atat creste riscul de crapaturi si spatii de joc sau lufturi la imbinari, ce pot ajunge si la 3..4 mm.Dpdv. economic, nimic nu e imposibil, totul e o chestiune de timp si de bani.Daca vrei sa ai materialul repede, n-ai incotro, apelezi la varianta cu uscator, si iti cresti costul pe cutie, respectiv pe unitatea de produs .Pe termen mediu (3,5 ,7) ani e mai eficient sa cumperi cherestea de 30mm verde (mai ieftina), sa o usuci natural si sa investesti in utilaje proprii.Asa poti sa ajungi pe la 35..50% din pretul de pe piata.Varianta ideala e sa ai propria padure de rasinoase, 60..80..100 de ani, sa selectezi materialul "pe picior" adica arborii, din bustenii retezati, sa selectezi primul sfert sau treime de la radacina ( deoarece fibra e mai omogena, noduri mici si bine ancorate in fibra, lemnul mai dens si rasina raspandita aproape uniform ), sa urmaresti tot procesul tehnologic de procesare, depozitare,prelucrare si sa controlezi fazele (cu cat ponderea utilajelor proprii e mai mare cu atat micsorezi costul pe faza).Ceva de genul acesta te scoate la 10..15% fata de pretul de piata.Depinde deci de scopurile si obiectivele propuse...si de resursele disponibile...!!! P.S. PENTRU NEA GICA...fara suparare o intrebare: care e diferenta intre 10ha padure, 1000 buc/ha, 2mc/buc +utilaje proprii 50%...???+nascut , crescut acolo + 40 de ani...??+studii economice..??..cu tot respectul pt dvs....semnat..un admirator..!! (fara gluma sau misto..!!)
bucursorinelionel

Mesajde gica » 22 Dec 2011, 13:21

bucursorinelionel scrie: P.S. PENTRU NEA GICA...fara suparare o intrebare: care e diferenta intre 10ha padure, 1000 buc/ha, 2mc/buc +utilaje proprii 50%...???+nascut , crescut acolo + 40 de ani...??+studii economice..??..cu tot respectul pt dvs....semnat..un admirator..!! (fara gluma sau misto..!!)

Domnul meu,cu tot respectul dar nu pot raspunde.Lipseste un amarat de ''''si'''' in aceasta propozitie.
Respectul este reciproc.Am citit ce ai scris.
gica

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR