Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cat 1/1

Mesajde alt stupar » 22 Ian 2012, 11:30

la cel putin trei sferturi dintre apicultorii pe care-i cunosc primele caturi au fost 1/1.
dupa ce stupinele lor au prins oarece cheag ( >3 ani ) max. un sfert dintre ei mai folosesc respectivele caturi pe post de... caturi :D
Oare de ce ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde gogo » 22 Ian 2012, 12:51

PIN costa mai mult 2 caturi de 1/2 dar e mai comod sa lucrezi cu greutati mai mici.Si eu fiind la incaput fac tot de 1/1 pentru a cladi si a folosi ramele de 1/1 pe care le am,urmand ca la anu sa le adug funduri si cat de 1/2 deasupra.Mai e si varianta cu 2 caturi de 1/2 redus, in care intra rama de 1/1....dar mai am timp sa ma hotarasc ;)
gogo

Mesajde balu » 22 Ian 2012, 13:26

Am testat anul acesta cat i/1, dupa salcim , o nebunie, stupul asezat la peste 50cm de sol , ma chinui sa- l desprind cu dalta, il ridic si apoi nu stiam ce sa mai fac , sa-l pun inapoi omoram multa albina, la-m lasat repede jos de-am zis ca se sparge, dar cum sa-l urc inapoi, scos rame , lasate pe jos , ca nu eram pregatit, voiam sa dau o geana prin stupi... :D
balu

Mesajde nae » 22 Ian 2012, 18:31

catalin_viezure_6 scrie:
nae scrie:Avantaje - NU .Dezavantaje :1-in primavara cand il pui trebuie sa fie la marele fix (prea devreme -varos ; prea tarziu -roieste ) ; 2 - cules slab :- ex. 4-7kg. rapita/ 10 r DB =munca de sisif ; 3- dupa 40 ani (spatele) nu-l ridici nici gol , exagerez ; 4- cand e CULES mai trebuie unul (1/1 , 3/4 , 1/2 ), fara ,la extras , e greu . Nu te focusa pe nr. de ramae din care alegi sa faci cuibul ! Mai sunt ? (am 95% cat 1/1 asa am inceput )

orice cat pe care nu il pui la timp indiferent ce tip ar fi ar crea probleme adica roit si cu puiet varos la fel daca il pui prea devreme nu conteaza tipul : de ce cules slab ?? daca e cat 1 /1 nu infloreste rapita floarea etc ? am 29 ani imi place sa le cam ridic daca ma intelegi ce spun :lol: cand e cules mai trebuie un cat 1/1, 1/2, 1.3 aici nu are sens ce spui ... fara suparare te contrazic la toate .... stiu ca are dezavantaje dar nu sunt astea ... atunci de ce am intrebat ? sa vorbim ca deaia e forum .. ce naibii :D

Reiau pt. cei care sunt interesati : 1- primavara un cat 1/2 e mai ''mic '' decat 1/1 ; 2 -cand ai 4-7 kg. de rapita in cat si vine salcamul vrei s-o scoti dar e imprastiata pe 10 r mari :o ; 4- daca productia de miare / an= 10 kg. n-ai nevoie de 2 caturi ; daca in salcam (ai albine ) ai 10 kg. spor /zi ai nevoie de 2-3 caturi 1/1 ; 5- catul e plin dar mierea nu este matura - bagi un cat gol sub cel plin si tragi (fara sa pierzi ) si saptamana viitoare .Pt. mine stupul ideal este stupul cu 2-3 caturi .
nae

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR