Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: De ce nu oua matcile

Mesajde creiveancristi » 16 Apr 2012, 12:43

Am facut acum unificarea,aproape la fel cum mi-ai spus,doar ca matca am pus-o intr-o cusca preventiv,iar ramele din familia orfana le-am bagat impreuna cu cele de la familia cu matca intr-o lada noua pusa la jumatatea distantei dintre cele vechi dupa cum urmeaza:
-familia cu matca pe doua rame la mijloc si intre ele regina in cusca
-familia orfana tot pe doua rame puse deoparte si de alta a celorlalte doua
Le-am pus ceapa strucita pe fundul lazii,si le-am stropit cu tuica(n-am avut pulverizator,am dat gauri la un dop de sticla de plastic,a curs cam mult dar asta e),n-am mai pus nici ziar,nici nimic.
Stupii vechi i-am dus la vreo 20 de metri de stupina si i-am lasat cu capacele deschise,albinele ramase sa poata pleca.Chiar le-am vazut ca intrau unde trebuie cand se intorceau.
Cat timp sa las regina in cusca?sa o las pana o elibereaza albinele(la colivie am pus dop de turta)?
creiveancristi

Mesajde clncatalin » 16 Apr 2012, 12:51

Sa nu lasi stupii vechi asa.
Scuturi lazile de albine, inchizi stupii si ii duci undeva,mai ales daca mai ai rame in ei, ca sa nu se faca furtisag.
Sa strangi urdinisul bine la toti. Matca o vor elibera albinele.

Bafta mai departe!
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

Mesajde creiveancristi » 16 Apr 2012, 13:02

Asa o sa fac,multumesc de sfaturi.
creiveancristi

Mesajde creiveancristi » 16 Apr 2012, 17:22

Am deschis sa ma uit dupa 5-6 ore de la unificare.Era liniste deplina,s-au mestecat toate,nu am vazut albine moarte pe fundul lazii.In cusca matcii,in camera cea mica unde doar se pot mirosi opusa dopului de turta erau vreo 3-4 albine ingramadite sa ajunga la matca.Dupa aceea am vazut ca intrau si in camera cu dopul de turta,dop care nu l-am facut decat cat jumate camera.
Am vazut ca mai pot strange cuibul cu o rama,cea ce am si facut,dar in momentul cand am miscat ramele sa le lipesc,a inceput agitatie mare in jurul cutiei cu matca,parca toate sareau sa o apere sau sa o atace.
Este normal acest lucru?
creiveancristi

Mesajde balasbebe » 16 Apr 2012, 17:26

Acolo unde pui colivia, lasi o distanta de 2 cm intre rame. Astfel albinele vor lua contact cu matca si o vor elibera mai repede. La o astfel de operatie, pentru reusita, nu se deschide stupul cateva zile, nu dupa 6 ore. Trebuie sa ai rabdare. Cel mai bine este sa lasi fara sa umbli la el o saptamana.
balasbebe

Mesajde creiveancristi » 16 Apr 2012, 17:35

balasbebe scrie:Acolo unde pui colivia, lasi o distanta de 2 cm intre rame. Astfel albinele vor lua contact cu matca si o vor elibera mai repede. La o astfel de operatie, pentru reusita, nu se deschide stupul cateva zile, nu dupa 6 ore. Trebuie sa ai rabdare. Cel mai bine este sa lasi fara sa umbli la el o saptamana.

Cum adica sa las distanta de 2 cm.Eu colivia am pus-o intre rame,deasupra,strangand de rame ca sa nu cada jos.
N-o sa mai umblu in stup cateva zile,am umblat ca stiam ca-l mai pot strange cu o rama,dupa ce se aduna albinele.
creiveancristi

Mesajde balasbebe » 16 Apr 2012, 22:13

Da se lasa 2 cm, sa se adune cat mai multe albine pe intervat. Colivia se leaga cu sarma, sau se pune un cui sa fie suspendata. Cu cat albinele iau contact cu substanta de matca, cu atat interesul este mai mare. Dupa cele cateva zile, vei observa ca au cladit un faguras. Daca este cu celule de trantor nu prea este bine. Daca este faguras cu celule de lucratoare este foarte bine, si semn ca matca este acceptata, si a inceput sa depuna oua. Se lipesc ramele cu grija, mai verifici din nou peste o saptamana. Eu asa fac.
balasbebe

Mesajde creiveancristi » 17 Apr 2012, 09:38

Cat timp poate rezista o matca inchisa singura intr-o colivie fara mancare,doar cu un dop de turta,prin faptul ca ea nu se hraneste singura?
S-au trebuia sa introduc si cateva albine cu ea sa o hraneasca?
creiveancristi

Mesajde clncatalin » 17 Apr 2012, 10:36

creiveancristi scrie:Cat timp poate rezista o matca inchisa singura intr-o colivie fara mancare,doar cu un dop de turta,prin faptul ca ea nu se hraneste singura?
S-au trebuia sa introduc si cateva albine cu ea sa o hraneasca?

Ce fel de cusca ai folosit?
De introducere a matcii sau de transport matca?

Daca ai folosit cusca de introducere a matcii sau un bigudiu, albinele hranesc matca din afara.
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

Mesajde creiveancristi » 17 Apr 2012, 11:01

Cred ca am folosit de transport.Nu stiu care este diferenta intre ele,dar asta vara am cumparat niste matci si mi-au fost trimise cu aceste custi.
creiveancristi

Mesajde creiveancristi » 17 Apr 2012, 11:39

Acesta este tipul de cusca pe care l-am folosit.
Fişiere ataşate
Picture 009.jpg
creiveancristi

Mesajde glaliona » 17 Apr 2012, 12:48

Am si eu aceeas problema,am gasit o familie fara matca pe care am vrut sa o unific cu un roi (de anul trecut) mai slab.Cineva ma sfatuit sa nu pierd familia sa introduc o rama cu puet si ou de o zi.Acum si-a tras botca dar eu am ramas la parerea ca faceam mult mai bine daca unificam.Pot oare unifica acum dupa ce rup botca ori sunt sanse mari sa nu mai accepte alta matca ?
glaliona

Mesajde M STEFAN » 17 Apr 2012, 21:17

buna,anu asta mi-sa intimplat si mie la fel,si am procedat asa,am rupt toate botcile leam lasat 2 zile fara botci si dupa aia leam unificat,albinele o accepta cu usurinta pe noua matca in primavara daca sint orfane de ceva timp,teas sfatui sa le si stimuli bafta multa.
Abinute Albinute,ce ne-am face noi daca na-ti fi voi
M STEFAN

Mesajde MIHAI BALS » 18 Apr 2012, 21:22

glaliona scrie:Am si eu aceeas problema,am gasit o familie fara matca pe care am vrut sa o unific cu un roi (de anul trecut) mai slab.Cineva ma sfatuit sa nu pierd familia sa introduc o rama cu puet si ou de o zi.Acum si-a tras botca dar eu am ramas la parerea ca faceam mult mai bine daca unificam.Pot oare unifica acum dupa ce rup botca ori sunt sanse mari sa nu mai accepte alta matca ?

dureaza in jur de 30 de zile pana va oua noua matca care si-o vor trage.
DACA se imperecheaza!
nu stiu cata albina vei mai avea in stupi peste 30 de zile.
eu personal am gasit 2 fam fara matci si am distribuit cate 1-2 rame la fam mai slabe.
fara ceapa fara usturoi.pui hranitorul cu sirop intre ele si gata.albina fiind lacoma, se repede la mancare nu la bataie.
rupele botcile si imprastiele la cateva familii.
MIHAI BALS

Mesajde creiveancristi » 19 Apr 2012, 13:42

Astazi de frica sa nu moara matca de foame am deschis lada.Liniste deplina,abia cand am inceput sa deschid capacul la colivie au inceput sa se agite si sa intre peste matca.Dupa ce matca a coborat pe o rama,am luat cusca sa inchid stupul.
Am observat ca au inceput sa construiasca un fagure cu celule normale,in josul custii.
Puteti sa-mi spuneti ce inseamna asta?
Pun si o poza.
Fişiere ataşate
Picture 002.jpg
creiveancristi

Mesajde janese » 19 Apr 2012, 13:57

dupa cum a crescut limba..ai pus cusca si nu fost albina ,,sa o contacteze"...apoi cand ia-i dat drumul.....a tabarat-o
janese

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR