Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: mutare stupului

Mesajde vio-trutza » 24 Iun 2012, 15:21

aliuta2000 scrie:
vio-trutza scrie:
aliuta2000 scrie:eu nu intelg de ce nu ii lasa asa momentan si ii muta mai tarziu

pai am zis ca nu sunt cu urdinisu catre sud si e dezordine mare acolo si nu ma pot invarti bine pe langa ei. Am fost nepregatit cand mi s-au adus si nu am apucat sa amenajez vatra (mi-au fost adusi mai repede de cat ma asteptam). Dar pana la urma cred ca o sa il las momentan asa, mai ales pana vad ce voi face cu alergia pe care am capatato :cry: . Poate voi fi nevoit sa ii mut de tot.

Daca ai alergie e mai greu , cat despre urdinis sa sti ca nu e chiar asa de rau orientat catre est , mai ales cand vine caldura cum a fost de 2 saptamani in coace pentru ca se face umbra si e un pic mai bine dacat daca ar fi soarele direct pe urdinis si albina ar ventila din soare .
Multa bafta sa iti treaca alergia , daca nu sa ii dai cu draga inima cui o sa ii dai ca sa aiba noroc si sa le fie bine .

Multumesc , asa am sa fac.
vio-trutza

Mesajde iunicu » 24 Iun 2012, 15:41

aliuta2000 scrie:daca are cules nu se intoarce ea 6km fi sigur de asta . ea va zbura afara si primul lucru se orienteaza de unde pleaca si incepe sa dea rotocoale din ce in ce mai largi , si daca ii muti in raza de cateva sute de metrii ea va recunoaste imprejurimile si se va duce unde stie , dar daca ea nu va recunoste imprejurimile se va intoarce la lacul de unde a plecat din stup .
cat despre mutare , daca nu e graba mare se poate face si la toamna dupa ce se lasa bine frigul si activitatea e redusa .

Albinele contin in corp magnetita, cea ce ne face sa intelegem ca orientarea lor nu e logica ci instinctiva. Albina memoreaza pozitia stupului si intoarcerea la urdinis este un reflex conditionat. Daca muti stupul la 4 km si albina iese la cules catre locatia vechii stupini, merge sa zicem 2 km si isi umple gusa cu nectar. De aici se intoarce 2 km catre vechea si binecunoscuta locatie.
Pun ramasag pe o sticla de vin.
Cea mai buna perioada pentru mutat stupii pe distante mici este prima zi cu temperaturi peste 10 grade dupa iernare cand ghemul e rasfirat dar albina nu a apucat sa iasa la curatire.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde mibu » 24 Iun 2012, 15:48

Cit de mare sa fie sticla cu vin ?
Să trăiești !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde iunicu » 24 Iun 2012, 15:55

Nici nu conteaza cat de mare e, important sa o bem impreuna si sa discutam despre albine.
Sa traiesti si dumneata nene Mibule!
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde aliuta2000 » 24 Iun 2012, 22:43

iunicu scrie:
aliuta2000 scrie:daca are cules nu se intoarce ea 6km fi sigur de asta . ea va zbura afara si primul lucru se orienteaza de unde pleaca si incepe sa dea rotocoale din ce in ce mai largi , si daca ii muti in raza de cateva sute de metrii ea va recunoaste imprejurimile si se va duce unde stie , dar daca ea nu va recunoste imprejurimile se va intoarce la lacul de unde a plecat din stup .
cat despre mutare , daca nu e graba mare se poate face si la toamna dupa ce se lasa bine frigul si activitatea e redusa .

Albinele contin in corp magnetita, cea ce ne face sa intelegem ca orientarea lor nu e logica ci instinctiva. Albina memoreaza pozitia stupului si intoarcerea la urdinis este un reflex conditionat. Daca muti stupul la 4 km si albina iese la cules catre locatia vechii stupini, merge sa zicem 2 km si isi umple gusa cu nectar. De aici se intoarce 2 km catre vechea si binecunoscuta locatie.
Pun ramasag pe o sticla de vin.
Cea mai buna perioada pentru mutat stupii pe distante mici este prima zi cu temperaturi peste 10 grade dupa iernare cand ghemul e rasfirat dar albina nu a apucat sa iasa la curatire.

un procent destu;l de mic sa sti ..
Daca are flora spontana pe noua locatie albina nu se va deplasa 2 Km dupa cules , si daca o va face procenul va fi mic deci pierdere neglijabila
A.D.
aliuta2000

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR