Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: albine ametite

Mesajde liviutzbogos » 02 Iul 2012, 21:46

aliuta2000 scrie:
liviutzbogos scrie:ceva botci sunt,cum am zis si am pus si poza aia dar,cum ati spus si dvs,dureaza cam prea mult pana iasa si matca si pana depune puiet si cam vine frigul..cred ca singura solutie e sa iau o matca.multumesc mult pt sfat.

Daca nu ai matca in afara de albine cine crezi ca depune oua in botciele alea . ma gandesc ca inca nu s-a bezmeticit roisoul tau ca sa inceapa albina sa oua. daca a inceput albina sa oua e grava si la tine nu prea vad cum il salvezi , dar cred ca nu e asa. fa maine rost de o rama cu puiet tanar chiar daca asta inseamna umilinta ruga plata si da-o sa vezi cum reactioneaza si indifernet de cum reactioneaza iti vor fi de mare folos in roisor . daca isi fac botci de salvare decizi daca cumperi o matca imperecehata in cateva sile si cand o ai cam dupa 5-6 zile de cand si-au facut botcile le distrugi il lasi o nopate orfani si dai matca in cusca si urmezi pasii din carte . daca nu lasi botcile si vi peste 8 zile de cand ai vazut botcile cu puiet capaci inca o rama si apoi peste inca 8 cu alta rama .
tu te gandesti bine la ce vrei sa faci , daca nu ai matca poate e mai bine sa cumperi un roisor cat de mic la 150 ron cu matca si puiet pe 2 rame si sa il unest cu ce ai tu si faci o familie in toata regula .

daca vrei sa salvezi ce ai tu incearca sa faci ceva ca scrisul de pe net te ajuta cu informatie , nu si cu practica

ar fi util sa cauti matcuta ta ca poate ea exista si chiar isi face treaba .
o solutie proasta rau ar fi sa pui poze de pe fiecare rama pe care o ai in stup fata verso la rezoluite de peste 5 Mpixeli in fromat mare undeva sa putem sa le vedem poate pe acolo exista si matca ta , dar repet e o soluite foarte proasta
PS si daca ii dai matca imperecheata , ea nu te va ajuta prea mult decat in conditia sa ai albina pe 3-4 rame cel putin ca sa poata ponta ca mitraliera matca costa cam 50 ron . si tot trebuie rama aceea cu puiet tanand cont ca au trecut 3 saptamani de cand nu au mai ingrijit oua tinere

Bafta s i trebuie sa studiezi si sa aplici rapid ca timpul trece si poate sa treaca in defavoarea ta .
o soluite foarte porasta e sa fotografiezi tot ce ai tu in stup ramele cu albina fata verso si sa pui undeva pozele nemodificate ca sa scazi rezolutia
aceasta e o soluite extrem de proasta !!!

am rezolvat partial problema.a venit azi un prieten mai experimantat decat mine,s-a uitat peste ele si a dat verdictul,roiul este bezmetic dar nu in totalitate.am si botci cu larvar,deci matca a fost,a depus ceva dar nu mai e.si am vazut si celule cu cate 4,5 oua,alea sunt de la bezmetice,nu?el sapt asta stoarce si atunci o sa imi dea o rama de puiet si o botca gata de eclozat.am sa scutur ramele la distanta de stup ca sa scap de albinele bezmetice si poate reusesc sa il salvez.asa e cand esti mic,nu stii nimic :) eu va multumesc inca o data pt ajutor,mi-ati deschis ochii,altfel eu il lasam asa crezand ca matca trebuie sa fie si ea pe acolo:)sanatate
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde aliuta2000 » 03 Iul 2012, 09:05

din botcile tale posibil sa iasa un struto-crocodilo-dinozaur , dar matca nici sansa sa iasa ,
cat despre redresarea unui stup bezmetic ..... documenteaza-te bine ca nu cred ca o sa poti sa il scoti asa de usor doar cu o rama cu botca si puiet tanar , si scuturarea albinei la distanta .
in privinta bezmeticului nu ma pronunt pentru ca nu am experienta si pot sa spuna cei care au avut asa ceva cum au rezovat problema .

bafta multa
A.D.
aliuta2000

Mesajde aliuta2000 » 03 Iul 2012, 09:08

ai zis ca inca mai sunt cateva al bine de unde ai luat tu roiul .... cata de vezi ca poate sau stabilit acolo cu matca si au inceput dezvoltarea ... cine stie ??!!
A.D.
aliuta2000

Mesajde liviutzbogos » 03 Iul 2012, 10:25

aliuta2000 scrie:ai zis ca inca mai sunt cateva al bine de unde ai luat tu roiul .... cata de vezi ca poate sau stabilit acolo cu matca si au inceput dezvoltarea ... cine stie ??!!

m-am uitat aseara dar matca nu e nici acolo.totusi tind sa cred ca a fost la mine din moment ce a depus acele botci.mai mult,albinele au cladit si au umplut cu miere 5 rame.daca nu era matca de la inceput nu mai lucrau ele atat,nu?...
inca ceva,albinele trag botci doar din oua de o zi?
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde aliuta2000 » 03 Iul 2012, 13:31

liviutzbogos scrie:
aliuta2000 scrie:ai zis ca inca mai sunt cateva al bine de unde ai luat tu roiul .... cata de vezi ca poate sau stabilit acolo cu matca si au inceput dezvoltarea ... cine stie ??!!

m-am uitat aseara dar matca nu e nici acolo.totusi tind sa cred ca a fost la mine din moment ce a depus acele botci.mai mult,albinele au cladit si au umplut cu miere 5 rame.daca nu era matca de la inceput nu mai lucrau ele atat,nu?...
inca ceva,albinele trag botci doar din oua de o zi?

pana la larve de ~3 zile .
botcile tale cred ca nu sunt valide !!!!sunt cu puiet pus de albina deci trantore .... asta cred eu ca daca matca era pe acolo trebuia sa ai puiet de lucratoare si nu se besmeticea .
A.D.
aliuta2000

Mesajde jenica67 » 03 Iul 2012, 13:39

Trebuie sa intelegi ceva, inainte de a mai pierde vremea. Albinele cand isi trag botci, ele o fac din larvele lor. Chiar daca ii dai tu larve, din alt stup, ele nu vor accepta, sa isi traga botci din larvele ce le dai tu, atata timp cat ele au larvele lor, aici este greutatea de al redresa. Eu mai bine asi face asa : asi scutura inca o data si pe locul lor asi pune alta lada cu faguri. Dupa reintoarcere si omorarea albinelor care nu pleaca din locul unde le-ai scuturat, asi lua cate o rama de albine si le-asi pune in cate un corp de stup, pus peste o familie si intre separate de un ziar. Si asa le-asi da cate putine, la ceilalti stupi, pana la ultima rama, cand asi lua lada de pe vechiul loc.
jenica67

Mesajde aliuta2000 » 03 Iul 2012, 14:00

explica-ne un pic situatia ta .
cate familii ai ca eu am impresia ca asta e singurul tau roi .
daca e singurul tau roi as face urmatoarea treaba :
as cauta o lada provizorie unde as muta ceea ce ai acum in lada unde ai pus roiul . 2 rame cu miere si cu pastura sau construite le-as opri(sa nu fie ouasub nici o forma ) . scuturi tot sa ramana lada goala goluta Lasi lada provizorie pe locatie pana se linistesc un pic albinele si isi intra in regim de umblat normal. bagi rama de miere rama cu puiet tanar chiar cu botca capacita daca iti da prietenul tau si rama cu FA sau construita iar ((fara oua de la tine )).Dupa ce sau linistit bine albinele in lada provizorie asezi lada undei ai pus rama de puiet si miere astfel incat urdinisul sa vina pe aceeasi pozitie pe care o ai acum .
lada provizorie o duci si vreo 20 m undeva mai departe de actuala pozitie .
Albina culegatoare cea care nu e trantorita va pleca de la lada ta improvizata sa culeaga si se va intoarce in lada unde ai tu rama cu puiet tanar pentru salvare . . lasi asa lada provizorie 1-2 zile . ceea ce a fost de plecat vor pleca , ceea ce e de ramas va ramane. ce ramane se distruge !!!!
urmaresti evolutia .
operatia o faci in pranz 10-11 c and albina culegatoare merge la cules .
eu daca as avea aceasta situatie asa as proceda .
dupa 1 zi verifici daca din rama cu puiet tanar se trag botci de salvare sau nu si desfiintezi de tot albinele din lada provizorie care e cea besmeticita cu oua . FARA MILA ca asta e viata !!!
Mierea o recuperezi sa nu cumva sa o arunci sau distrugi , lasi la inceput ca sa se traga albinutele care sunt bune din lada .. apoi (gasesti o metoda de eliminare a albinelor fara sa scuturi ramele si sa iasa albina trantorita din ea sa mearga in lada ta unde ai sperante ... le afumi pana la intoxicare , le blochezi urdinisul provizoriu sa se asfisieze ... etc). Mare atentie sa nu dai rame cu oua de trantore cate 2-3 - in celula !!! acelea le reformezi etc gasesti o situatie pentru ca acela va fi trantore si va ingreuna situatia . in prima faza 2 rame cu miere si una cu puiet . cred ca va fi suficient pentru inceput , si daca ai albina multa FA. Ramele ramase cu miere si cu puiet tanar gasesti o solutie sa le extragi si apoi poate reformat direct si fara mila ca dupa ce moare si puietul acela deveine BOALA !

bafta multa, si grabeste lucrurile ca in curand va disparea multa albina culegatoare si nu vei mai avea cu ce face treba !!!
A.D.
aliuta2000

Mesajde liviutzbogos » 03 Iul 2012, 14:50

aliuta2000 scrie:explica-ne un pic situatia ta .
cate familii ai ca eu am impresia ca asta e singurul tau roi .
daca e singurul tau roi as face urmatoarea treaba :
as cauta o lada provizorie unde as muta ceea ce ai acum in lada unde ai pus roiul . 2 rame cu miere si cu pastura sau construite le-as opri(sa nu fie ouasub nici o forma ) . scuturi tot sa ramana lada goala goluta Lasi lada provizorie pe locatie pana se linistesc un pic albinele si isi intra in regim de umblat normal. bagi rama de miere rama cu puiet tanar chiar cu botca capacita daca iti da prietenul tau si rama cu FA sau construita iar ((fara oua de la tine )).Dupa ce sau linistit bine albinele in lada provizorie asezi lada undei ai pus rama de puiet si miere astfel incat urdinisul sa vina pe aceeasi pozitie pe care o ai acum .
lada provizorie o duci si vreo 20 m undeva mai departe de actuala pozitie .
Albina culegatoare cea care nu e trantorita va pleca de la lada ta improvizata sa culeaga si se va intoarce in lada unde ai tu rama cu puiet tanar pentru salvare . . lasi asa lada provizorie 1-2 zile . ceea ce a fost de plecat vor pleca , ceea ce e de ramas va ramane. ce ramane se distruge !!!!
urmaresti evolutia .
operatia o faci in pranz 10-11 c and albina culegatoare merge la cules .
eu daca as avea aceasta situatie asa as proceda .
dupa 1 zi verifici daca din rama cu puiet tanar se trag botci de salvare sau nu si desfiintezi de tot albinele din lada provizorie care e cea besmeticita cu oua . FARA MILA ca asta e viata !!!
Mierea o recuperezi sa nu cumva sa o arunci sau distrugi , lasi la inceput ca sa se traga albinutele care sunt bune din lada .. apoi (gasesti o metoda de eliminare a albinelor fara sa scuturi ramele si sa iasa albina trantorita din ea sa mearga in lada ta unde ai sperante ... le afumi pana la intoxicare , le blochezi urdinisul provizoriu sa se asfisieze ... etc). Mare atentie sa nu dai rame cu oua de trantore cate 2-3 - in celula !!! acelea le reformezi etc gasesti o situatie pentru ca acela va fi trantore si va ingreuna situatia . in prima faza 2 rame cu miere si una cu puiet . cred ca va fi suficient pentru inceput , si daca ai albina multa FA. Ramele ramase cu miere si cu puiet tanar gasesti o solutie sa le extragi si apoi poate reformat direct si fara mila ca dupa ce moare si puietul acela deveine BOALA !

bafta multa, si grabeste lucrurile ca in curand va disparea multa albina culegatoare si nu vei mai avea cu ce face treba !!!

asta e singurul meu roi.jenica nu a inteles bine...exact asa am sa procedez,cum mi-ati spus.doar ca sunt nevoit sa astept rama cu puiet si eventual cu botca capacita.si in cazul in care nu are botca voi face rost de o matca imperecheata,se gasesc de cumparat,nu?trebuie sa il salvez cat de cat pt ca nu e bezmeticita toata albina,o parta inca mai lucra si mai culege...ce vroiam sa mai intreb,ca nu stiu sigur.daca scutur ramele,albina bezmetica e prea grea si nu mai poate zbura inapoi la vatra,nu?asa mi s-a spus...
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde aliuta2000 » 03 Iul 2012, 20:52

vad ca nu zice nimic ce imai experimentati , dar sa explic :
ti-am zis sa faci treaba asa in ordinea de mai sus din mai multe motive .
1. se numeste trazvazare din lada ta originala intr-o lada provizorie asezata cu urdinisul in aceeasi pozitie , in acelasi loc , cat mai precis posibil . acolo scuturi toata albina , si faci selectie de 1-2 roame care sa aibe numai miere si pastura ... lipsa puiet o verifici .Aceste 2 rame daca le ai le scoti si le duci departe de de albine in casa etc ... intr-un spatiu inchis unde sa nu ajunga albinutele tale sau ale altuia

2. dupa linistirea albinei 1-2 ore mergi la vecinul tau iti da rama de puiet , pui prima rama de la stanga la dreapta cum stai in spatele lazii tala bune (cea in care e roiul tau actual si care o golesti in ziua cu pricina ) a doaua rama o piu pe cea cu puiet de la vecinul tau . daca iti da cu botca si mai bine , dar grija mare la botca ca la socuri moare regina in botca .

3 dupa ce ai facut operatia asta , muti lada ta provizorie din locul unde o ai departe la 20-30 m .
imediat in locul ei pui lada ta buna cu urdinisul unde a fost original sa fie la cm ca si pozitie si la aceeasi inaltime , nu mai jos nu mai sus nu mai la stanga nu mai la dreapta
Aceasta operatie se numeste ca tu aduni culegatoarea altui stup. Adica :
doar albina culegatoare va pleca din lada ta provizorie , va face un tur de orientare , poate va merge la cules , dar ea va reveni pe pozitia pe care o tine minte adica acolo unde ai tu lada cu puiet tanar . Albina trantorita cea bezmetica nu va zbura , ea va ramane pe pozitie in lada la cei 20-30 m unde o asezi tu .Parte si din albina buna va mai ramne sa ingrijeasca falsul puiet pe care l-au depus albinele trantorite .

Consider ca dupa o zi toata albina buna se va trage acolo unde trebuie si va repopula asa cum trebuie noua casa si vor trebui sa isi traga botci de salvare

4. daca tu scuturi albina din lada mai departe , exista posibilitatea ca albina trantorita sa zboare (pentru ca stie si poate )si va ajunge acolo unde tu pui speranta de stup cu matca si iti va zadarnici munca. Albina tine minte pozitia mult mai bine ca matca , daca matca se poate rataci la intoarce de la imperechere albina nu greseste si iti va gasi noua casa

de aceea am zis sa alegi o alta metoda de a le distruge fara scuturare (poti sa le bagi intr-un butoi de tabla ermetic si sa il inchizi .le lasi o periaoda si scoti ramele si tragi mierea , etc , ideea e sa eviti sa scuturi albina )

Albina nu se trnatoreste toata , dar sunt multe care se trantoresc .dar tot stup bezmetic se numeste .

Nu am experienta in stup bezmetic si nu am facut operatia asta , dar gandesc logic si tu practic furi albina lucratoare de la roiul trantorit si faci un roi care se poate sa creasca mare .

daca cumperi matca imperecheata procedezi altfel . aduni lucratoare vreo cateva ore prin metoda descrisa mai sus si peste 3-5 ore bagi matca in cusca intre rame o lasi 24-48 ore in cusca si apoi pui fagure la usita sa poata albinele saroada fagurele de ceara si sa o elibereze .
A.D.
aliuta2000

Mesajde liviutzbogos » 03 Iul 2012, 22:59

aliuta2000 scrie:vad ca nu zice nimic ce imai experimentati , dar sa explic :
ti-am zis sa faci treaba asa in ordinea de mai sus din mai multe motive .
1. se numeste trazvazare din lada ta originala intr-o lada provizorie asezata cu urdinisul in aceeasi pozitie , in acelasi loc , cat mai precis posibil . acolo scuturi toata albina , si faci selectie de 1-2 roame care sa aibe numai miere si pastura ... lipsa puiet o verifici .Aceste 2 rame daca le ai le scoti si le duci departe de de albine in casa etc ... intr-un spatiu inchis unde sa nu ajunga albinutele tale sau ale altuia

2. dupa linistirea albinei 1-2 ore mergi la vecinul tau iti da rama de puiet , pui prima rama de la stanga la dreapta cum stai in spatele lazii tala bune (cea in care e roiul tau actual si care o golesti in ziua cu pricina ) a doaua rama o piu pe cea cu puiet de la vecinul tau . daca iti da cu botca si mai bine , dar grija mare la botca ca la socuri moare regina in botca .

3 dupa ce ai facut operatia asta , muti lada ta provizorie din locul unde o ai departe la 20-30 m .
imediat in locul ei pui lada ta buna cu urdinisul unde a fost original sa fie la cm ca si pozitie si la aceeasi inaltime , nu mai jos nu mai sus nu mai la stanga nu mai la dreapta
Aceasta operatie se numeste ca tu aduni culegatoarea altui stup. Adica :
doar albina culegatoare va pleca din lada ta provizorie , va face un tur de orientare , poate va merge la cules , dar ea va reveni pe pozitia pe care o tine minte adica acolo unde ai tu lada cu puiet tanar . Albina trantorita cea bezmetica nu va zbura , ea va ramane pe pozitie in lada la cei 20-30 m unde o asezi tu .Parte si din albina buna va mai ramne sa ingrijeasca falsul puiet pe care l-au depus albinele trantorite .

Consider ca dupa o zi toata albina buna se va trage acolo unde trebuie si va repopula asa cum trebuie noua casa si vor trebui sa isi traga botci de salvare

4. daca tu scuturi albina din lada mai departe , exista posibilitatea ca albina trantorita sa zboare (pentru ca stie si poate )si va ajunge acolo unde tu pui speranta de stup cu matca si iti va zadarnici munca. Albina tine minte pozitia mult mai bine ca matca , daca matca se poate rataci la intoarce de la imperechere albina nu greseste si iti va gasi noua casa

de aceea am zis sa alegi o alta metoda de a le distruge fara scuturare (poti sa le bagi intr-un butoi de tabla ermetic si sa il inchizi .le lasi o periaoda si scoti ramele si tragi mierea , etc , ideea e sa eviti sa scuturi albina )

Albina nu se trnatoreste toata , dar sunt multe care se trantoresc .dar tot stup bezmetic se numeste .

Nu am experienta in stup bezmetic si nu am facut operatia asta , dar gandesc logic si tu practic furi albina lucratoare de la roiul trantorit si faci un roi care se poate sa creasca mare .

daca cumperi matca imperecheata procedezi altfel . aduni lucratoare vreo cateva ore prin metoda descrisa mai sus si peste 3-5 ore bagi matca in cusca intre rame o lasi 24-48 ore in cusca si apoi pui fagure la usita sa poata albinele saroada fagurele de ceara si sa o elibereze .

am primit azi rama cu puiet si vre-o 2 botci pe ea dar tot la metoda cu scuturatul am ramas pt ca asa mi-a spus cel care mi-a dat-o.abea acum am vazut mesajul d-voastra.acuma eu sper sa fie bine si asa si sa nu se intoarca albina bezmetica.mie mi-a spus ca albina bezmetica nu mai poate zbura din cauza ca are abdomenul prea greau,ca e cu oua.in fine,idei diferite de la un apicultor la altul.speram sa mearga,daca nu mai incerc odata cu metoda spusa de d-voastra dar de dat batut nu ma dau.daca pierd roiul asta,in primavara imi iau altii si tot continui cu stuparitul ca mi-a intrat la suflet:)eu va multumesc foarte mult de sfaturi,de ajutor.am bagat la cap si data viitoare am sa stiu,desi sper sa nu mai fie nevoie.sanatate multa va doresc
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde liviutzbogos » 03 Iul 2012, 23:02

am uitat sa spun ca am bagat 3 rame cu miere si una din ele avea larvar pe ea.am scos tot ce am putut de pe ea,sper sa nu fie problema.se poate sa fi ramas si ou dar rame cu miere mai curate de atat chiar nu am de unde sa iau...
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde aliuta2000 » 04 Iul 2012, 10:05

acum tu stii !!!
eu zic ca cel mai bine iti cumperi un roi de 3-5 rame acum si te pui si il ajuti .
sa ai bafta ! eu ti-am explicat ceea ce stiu , ceea ce am citit etc. s-a intamplat ca albina bezmetica sa omoare chiar matca stupului vecin (tot prin metoda de scuturare )!!!! asa ca scuturatul e o metoda , dar nu cea mai sigura.
in situatia ta se aplica ceea ce am spus ca ai doar unul .
Oricum bafta multa
A.D.
aliuta2000

Mesajde liviutzbogos » 12 Iul 2012, 14:00

roisorul meu din pacate e tot bezmetic...i-am bagat acum vre-o 2,3 sapt o rama cu puiet si botca capacita...nimic.are si acum o botca capacita,cam micuta dar nu cred ca albinele bezmetice o vor lasa sa supravietuiasca.celulele sunt cu cate 4,5 oua in ele,sunt si unele capacite dar de trantor.s-a redus mult roiul,de la 4 rame cu albine acum mai am cam 2.de cladit nu mai cladesc,sta o rama de o sapt acolo si nici nu se ating de ea.mai sunt cateva care se trudesc si lucra,cara.acum astept un sfat de la voi,sa storc mierea care e pe rame si sa lichidez roiul sau sa mai incerc cu o matca fecundata?poate mai oua ceva si pana da frigul le salvez ca altfel,in situatia de acum nu prind ele primavara.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde aliuta2000 » 12 Iul 2012, 14:21

renunta la el !!
de cand ai dat botca capacita trebuie sa treaca maxim 7-8 zila pana sa iasa matca . un roi bezmetic e foarte greu sa accepte o matca fie si scoasa de el.
prin metoda pe care ti-am zis-o salvai poate tot 2 rame de albine , dar albinele bezmetice ramaneau acolo unde le era locul si tu le distrugeai .
citeste tot ce se poate despre roi /stup bezmetic , pentru ca in curand o sa ramai si fara cele 2 rame de albine pentru ca e albina batrana .
stoarce toata mierea de la ele si daca iti sunt dragi albinele cumpara un roi bun sau o familie , dar inainte sa il cumperi renunti de tot la roiul acesta fara remuscari ca nu ai alta sansa .

stoarce mierea din el rapid . pe toata .
ramele care sunt goale si fara puiet de trantore le poti pastra , dar atentie la gaselnita . cele cu puiet care iti raman dupa distrugerea /autodistrugerea roiului le topesti rapid ca puietul ala de trantore o sa moara si produce boala .
rama cu puiet tanar pe care ti-a datot un prieten / vecin o inapoiezi sa o foloseasca cu utilitate el , pentru ca la nie nu faci decat sa lungesti autodistrugerea , dar nu cred ca reusesti sa il mai salvezi , si si daca il salvezi nu cred ca mai treci iarna cu el decat cu mari emotii .

tu avand 3-5 KG de miere de la cel vechi cel putin , cumpara un roi pe 5- 6 rame din care 3-4 puiet capacit si 2 cu ceva hrana si pastura si il ajuti cu hrana de la asta al tau .
A.D.
aliuta2000

Mesajde liviutzbogos » 12 Iul 2012, 14:58

sfatul dat de d-voastra a fost foarte bun dar nu am apucat sa il aplic.cel aplicat nu a fost prea roditor:)oricum am de gand ca la primavara sa imi iau vre-o 3 roi si sa ma apuc calumea de treaba.luna viitoare plec in Austria si nu o sa aiba cine sa le pregateasca de iarna daca imi iau alta familie acum.am vrut doar sa stiu daca mai are rost sa ma chinui cu asta.deci ultima solutie e lichidarea lui si recuperarea mierii,pana nu mi-o mananca alea nebune:))multumesc mult pt sfaturi.ati fost singurul care m-a ajutat si apreciez asta.numai bine.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde aliuta2000 » 12 Iul 2012, 15:08

nu uita sa returnezi rama cu puiet care acum va trebui sa fie catre capacit , daca nu chiar capacit ca e pacat de ea .
si apoi stoci mierea pana la ultima picatura fara mila ca e pacat de ele , dar nu ai cum sa le salvezi , dar sa incerci la anul . ceara poti sa o topesti , sau sa o pastrezi pe cea care e buna . cea care va ramane cu puiet de trantore , va fi boala curata asa ca trebuie sa o topesti inainte sa intre in putrefactie puietul si aceea o sa o folosesti sa iei alti faguri cu ceara topita .
A.D.
aliuta2000

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR