Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Lipsa puiet in stup

Mesajde Dragos2006 » 24 Aug 2012, 19:58

Am facut un film la viteza in aceasta seara cu doua familii :

Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde pst_claudiu » 25 Aug 2012, 21:34

pe multi i-a speriat iarna trecuta.Am aceiasi miere in stupi si nu am bagat 1 leu in sirop.
pst_claudiu

Mesajde Dila Daniel » 25 Aug 2012, 21:55

sincer...nu vad legatura postarii dvs cu "Lipsa puiet in stup"
Daca exista totusi,va rog sa detaliati.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde lucky5strike » 25 Aug 2012, 22:05

Mai fratilor, vedeti ca topicul se refera la o situatie din 16 iulie, care a fost lamurita, dar nu stiu cum... ne-am intins pana la ora asta.

Sa discutam la moment: O familie buna tot ar trebui sa aiba puietul pe 4-5 faguri Dadant, incarcati in functie de conditii externe si interne, etc.

Deci, daca avem puiet scazut la ora asta inseamna ca:

- avem deficit de polen
- avem lipsa miere lichida in cuib
- avem matca improprie
- avem multi artificiali intercalati in cuib

Deocamdata, m-as margini sa constat ca avem canicula, si ieri si azi 40 grade, si asta pe sfarsit de august...
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde iulyan_milo » 31 Aug 2012, 21:55

EU STAU POST LA CAPITOLUL RAME CU PUIET, ALBINA PUTINA LA UNII ROI, CE IMI PARE RAU CA NU MAM GANDIT SA PROTEJEZ STUPII MAI MULT DE RAZELE SUFOCANTE ALE SOARELUI, ACUM E PREA TARZIU. O CAUZA EVIDENTA PT LIPSA DE PUIET ESTE SI CANICULA.
iulyan_milo

Mesajde dumy academy » 31 Aug 2012, 22:21

foarte urata toamna caniculara familile mele au luat o braila :| au 5 rame de albina miere au polen f putin ,unele au 1 rama cu puiet altele delok
azi le am dat apiinver cu protofil,startovit si lapte praf degresat
dumy academy

Mesajde imih » 20 Sep 2012, 09:44

Buna ,
sunt nou pe acest forum in ale stuparitului,si am spus ca daca deja este deschis o tema pe acest subiect sa nu mai deschid si eu inca unul.
Am inceput anul acesta cu doua familii pe care le-am divizat.
Ieri am fost sa ma uit la ele pentru ca le-am dus afara la camp sa mai stranga ceva mancare pentru iarna si am observat ca una din familii sta destul de prost, in sensul ca am albine pe 5 rame nici astea foarte pline, miere exista cam pe pe toate 5 pe 3 mai multa si pe restul cam un sfert de rama, am regina dar nu am puiet nici oua nici nimic. Le stimulez cu sirop ca ma gandesc ca poate asta o fi problema ca nu au de lucru sau nu vor sa munceasca.

Mai demult am mai schimbat ramele intre ele in sensul ca ramele din capat goale le-am luat si le-am pus langa cele cu puiet iar ultima rama de dupa puiet in care era doar meire am mutato mai catre capat am zis ca poate se pun si mai baga miere si in cele goale... Acum vad ca nu mai am nici puiet. Matca cum am spus exista in stup, ca m-am gandit ca o fi intrat ceva in stup si ar fi decimato... dar exista. Le-am restrans si urdinisul ieri ca aici scad temperaturile si cum sunt mai putine albine sa nu cumva sa le atace ceva sa se paota apara si sa fie mai cald in cuib. Ce paote fi sau care-i cauza? Inca n-am facut tratament de varoa dar nu am vazut pe ele ,oricum e prognozat pe saptamana viitoare!
Puteti da un sfat ?
Multumesc!
imih

Mesajde aliuta2000 » 21 Sep 2012, 16:28

Fa tratament de urgenta ... la aceasta data trebuia sa ai cel putin un tratament facut , daca nu chair 2 , si incearca sa organizezi un pic cuibul :
Prima rama se pune de obicei cea mai pllina de miere , si apoi se va forma spatiul unde se va aseza albina in ghem pentru iarna .
acolo e bine sa pui ramel cele mai inchise la culoare dar sa aiba si meire pe ele cat mai mult posibil.

Hranirea in aceasta perioada este foarte periculoasa !!!!!!
1. uzeaza abina care intra in iarna (faptul ca nu mai ai puiet )
2 Chiar daca le dai miere nu sirop , ele nu o vor capaci si mierea va a acumula umiditate peste iarna si poate fermenta !!!!
3. in lipsa asta de cules crunta de 2 luni poti sa faci un furitsag de toata frumusetea , si la fel ... mai rau faci decat bine
A.D.
aliuta2000

Mesajde imih » 24 Sep 2012, 11:29

Mersi mult de tot pentru raspuns,
momentan inca le am afara la cam caci am vazut ca inca mai erau cu polen saptamana trecuta.
O sa ma dauc saptamana asta sa le fac tratamentul si sa le aduc acsasa.
Am crezut ca daca le dau sirop mai stimulez matca sa mai depuna larve dar se pare ca fac o greseala asa ca ma opresc.
Cred ca daca este asa si nu mai depune larve poate o sa unesc familia aceaasta cu o alta familie ca sa nu o pierd caci este destul de slabuta.
Cat despre miere sper sa capaciasca ce au mai adunat caci altfel nu este bine.
Oare mai este posibil sa mai inceapa sa mai depuna larve?
imih

Mesajde jenica67 » 24 Sep 2012, 20:15

Putin probabil sa se mai apuce de ouat, ca deja noapte este frig, dar si daca se apuca nu este un avantaj, ca albina care va iesi, nu mai apuca sa se dezvolte suficient, pentru a trece iarna in bune conditii. Completeaza rezervele de mancare, strangele bine si lasa-le in pace, sa ierneze linistit, fa-le tratamentele. Le mai vizitezi in zile cu caldura, ca sa stimulezi zborul de curatire, si vre-o inspectie anul viior tot intr-o zi calda sa vezi rezervele de care mai dispun. Apropo, pune si tu localitatea de unde esti, ca nu peste tot este la fel.
jenica67

Mesajde balasbebe » 25 Sep 2012, 06:36

Eu nu mai restrang cuibul. Daca o ram are mai mult de un kil de miere o las in cuib. Daca toamna este lunga albinele vor consuma miere de pe laterale, nu din cuib. Primavara ramele din mijloc se vor goli de miere si atunci le scot. Pana la 2-3 rame nu se face nici o lucrare. Cand matca incepe ponta mai mult trebuie stramtorat sa nu se imprastie puietul pe mai mai multe rame decat pot sa acopere albinele, si da depuna, cum zicem noi din dunga in dunga.
balasbebe

Mesajde imih » 25 Sep 2012, 07:46

Mersi mult de sfaturi,
o sa mai tot apelez la bunavointa voastra si la cunostintele dobandite.
O sa iau albinele saptamana aceasa o sa le aduc acsaa si o sa le fac tratamentul. O sa le restrang cuibul si o sa le pregatesc de iernat.
Iar daca nu depune puiet acum asta e... sper sa treaca familia aceasta de iarna ca mi-e tare frica ca-i cam slabuta.
imih

Mesajde danipowsoft » 25 Sep 2012, 10:58

o intrebare pentru cei cu experienta:
La controlul din data de 15.09 la un stup puiet putin ( o palma), pe data de 22.09 fara puiet (1 sup din 13)
Matca nu am vazut-o (este pe 7 rame - dimineata la 7 grade)
are tratament facut, miere suficienta, dar nu are piet
Ce o avea? (intadevar matca cam batana)
Ce pot sa ii fac ? (sa il unesc cu roi pe 3 rame sau sa il las pina in primavara)
danipowsoft

Mesajde IonutMioveni » 25 Sep 2012, 16:41

Fara suparare dragi colegi am sa-mi expun si eu o parere...fie ea buna sau rea.
Nu inteleg de ce mai toti isi fac probleme ca familiile de albine mai au decat o palma de puiet pe cate o rama sau aproape deloc.
Eu merg pe ideea ca stiu ele mai bine ce si cum trebuie sa faca....tot ce am de facut e sa le fac tratamente la timp si sa le las rezervele necesare pentru a trece iarna.
La fel cum am mai citit pe forum la un coleg(nu mai tin minte exact sectiunea) raman la ideea ca si matca, la fel ca omul trebuie sa ia si ea o pauza bine meritata.
Asa cum noi oamenii asteptam concediul /vacanta asa si matca asteapta perioada in care sa mai reduca ritmul.
Eu sunt multumit sa le vad si in primavara cum zboara fara a le stresa cu metode de stimulare a pontei matcii mai ales in aceasta perioada cand mai e putintel si vine iarna.Ganditi-va ca puietul pontat acum va ecluziona tocmai dupa jumatatea lunii viitoare...la fel ca si ceilalti colegi imi pun intrebarea:
Oare cand isi va mai forma albina aceasta corpul gras pentru iernare in conditiile actuale de lipsa culesului de intretinere , in unele zone chiar polen?
Numai bine va doresc si sa ajunge cu efectivul intreg in primavara!
Doamne ajuta!
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR